Με ποδήλατο από τον Πόντο
Ο Βασίλης Καρυοφιλίδης πήγε και ήρθε με ποδήλατο από τον Πόντο. Μόνος του ποδηλάτησε 4.000 χιλιόμετρα μέσα σε δύο μήνες. Ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου από την Ακρόπολη με προορισμό την Τραπεζούντα. Στις 22 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και στις 5 Οκτωβρίου στην Τραπεζούντα.
Τον συνάντησα στο δρόμο μεταξύ Λιβαδειάς και Θήβας. Είχε κάνει ήδη δύο μήνες ταξίδι και επέστρεφε στην Αθήνα. Είχε φορτωμένα μόνο τα απολύτως απαραίτητα, τη σημαία του Πόντου και την ελληνική και μια σακούλα πορτοκάλια. «Τα πήρα για να μην είμαι ακατάδεκτος», είπε. «Πώς ήταν να διασχίσεις όλη την Τουρκία; Φοβιστικό;», τον ρώτησα. «Όχι, αντιθέτως, οι Τούρκοι με βοήθησαν, ήθελαν να μου πληρώσουν το ξενοδοχείο, ήταν πολύ φιλικοί απέναντί μου!».
Συγκινήθηκα. Όταν άλλοι γκρινιάζουν, ο Βασίλης Καρυοφιλίδης πραγματοποιούσε το όνειρό του με ορθοπεταλιές και ιδρώτα αλλά και πολλή αγάπη για την πατρίδα των προγόνων του.
«Τι ωραία η μπλούζα σου!», του είπα. «Μου τη χάρισαν από την ένωση Ποντίων Φθιώτιδας».
Ο Βασίλης, φιλοξενήθηκε σε φιλικά σπίτια ή συλλόγους Ποντίων, προκειμένου να πραγματοποιήσει το τάμα του χωρίς να διαθέτει πολλά μέσα. Τελικά, οι συνάνθρωποί μας δείχνουν αλληλεγγύη.
30ός Κλασικός Μαραθώνιος
Για μια ακόμη φορά ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεξαγωγή της κλασικής διαδρομής του Μαραθωνίου.
Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, με τη βοήθεια του καλού καιρού και την παρουσία του κόσμου, συμμετείχαν 9.500 αθλητές από όλον τον κόσμο. Θριάμβευσαν και πάλι οι Κενυάτες.
Τα φώτα ήταν στραμμένα στην Ελλάδα και στο κορυφαίο άθλημα του παγκόσμιου κλασικού αθλητισμού.
Η κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου είναι 42.195 μέτρα, δηλαδή περίπου 42 χιλιόμετρα. Ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Έλληνα στρατιώτη Φειδιππίδη που έτρεξε μετά τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.χ από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη “νενικήκαμεν”.
Η ιδέα της γέννησης αυτού του αθλήματος ανήκει στον Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Michel Breal, φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν ο οποίος κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα σκέφτηκε και πρότεινε “την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος”.
Απίστευτοι σεφ προσφέρουν φαγητό σε 20.000 Νεοϋορκέζους μετά το τυφώνα Sandy
Μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Sandy από την Νέα Υόρκη, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, όπως οι Mercy Chefs. Πρόκειται για μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ταξιδεύει στη χώρα και ταΐζει ανθρώπους, θύματα φυσικών καταστροφών.
Έτσι, αμέσως μετά τη Sandy μάζεψαν προμήθειες σε τρόφιμα και κατευθύνθηκαν στο Manhattan για να προσφέρουν ζεστά γεύματα σε εκατοντάδες ανθρώπους που δεν είχαν δυνατότητα να τραφούν.
Κατά τη διάρκεια των λίγων πρώτων ημερών, οι Mercy Chefs εξυπηρετούσαν σχεδόν 20.000 ανθρώπους σε κάθε γεύμα.
Το σημαντικό όμως είναι ότι εκτός από το φαγητό, προσφέρουν παρηγοριά, κουράγιο και φέρνουν κοντά τους ανθρώπους σε δύσκολες περιόδους. Όπως λέει και ο ιδρυτής τους, Gary LeBlanc, «ερχόμαστε για να ταΐσουμε το σώμα, ερχόμαστε για να ταΐσουμε την ψυχή».