Το κόκκινο χρώμα, ένα χρώμα έντονο που δεν περνά απαρατήρητο, συμβολίζει το πάθος, τον έρωτα, τον θυμό, την ενοχή, την αμαρτία, το αίμα, τον κίνδυνο. Το προτιμούν οι εξωστρεφείς άνθρωποι ενώ άλλοι συμβολισμοί του παραπέμπουν στο θάρρος, το κουράγιο και την θυσία.
Στην Κίνα, την χώρα της παράδοσης και του μύθου, το κόκκινο χρώμα κατέχει μία ιδιαίτερα σημαντική θέση στην αντίληψη των ανθρώπων, στην κουλτούρα και τις προκαταλήψεις τους. Από το πανάρχαιο παρελθόν, μέχρι σήμερα το κόκκινο της Κίνας, China Red στα αγγλικά, σημάδεψε την ιστορία, αλλά και την ψυχή ενός ολόκληρου λαού, αφού οι δοξασίες γύρω από αυτό είναι σχεδόν ακλόνητη πεποίθηση.
Κάποτε συμβόλιζε την αξιοπρέπεια και το μυστήριο, ενώ και σήμερα ακόμα, είτε λόγω παράδοσης, είτε επειδή οι άνθρωποι εκεί παραμένουν επίμονα προληπτικοί, συμβολίζει την καλοτυχία, το κουράγιο, την χαρά, την ευημερία. Είναι ένα χρώμα που κυριολεκτικά λατρεύουν, κάτι που αποδεικνύουν περίτρανα, αφού το κόκκινο χρώμα «κυκλοφορεί» έντονα στην ζωή τους. Βρίσκεται στην σημαία τους, στον γνωστό κινέζικο κόμπο, στα παραδοσιακά φανάρια τους, στα γυναικεία φορέματα, στις πινακίδες, στους τοίχους.
Ένα έθιμο, σχετικά με το χρώμα αυτό, κυριαρχεί ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών και κυρίως το Σεληνιακό Νέο Έτος, μία από τις σημαντικότερες εορτές στην Κίνα, που οι άνθρωποι τιμούν ιδιαίτερα γιορτάζοντάς την με μια σειρά εκδηλώσεων, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα του Κινέζικου Ημερολογίου.
Τις ημέρες εκείνες, ένα δώρο με ιδιαίτερη σημασία, που συμβολίζει την καλοτυχία και την ευτυχία, ενώ διώχνει ταυτόχρονα τα κακά πνεύματα, είναι οι Κόκκινοι Φάκελλοι. Μάλιστα, οι φάκελλοι αυτοί δεν είναι άδειοι. Κάθε φάκελλος περιέχει ένα χρηματικό ποσό και δωρίζεται κατά τις οικογενειακές ή όποιες άλλες κοινωνικές συγκεντρώσεις, σε αγαπημένα πρόσωπα. Πολλές δε φορές, από τους παντρεμένους στους ανύπαντρους, ενώ οι ίδιοι αυτοί φάκελλοι μπορεί να είναι και διακοσμημένοι με χρυσά στοιχεία, όπως τα σύμβολα της ευτυχίας και του πλούτου.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, το έθιμο αυτό έχει παράδοση αιώνων με μεγάλες πιθανότητες να έχει επικρατήσει από την εποχή της Δυναστείας των Sung.
Βλέπετε, όπως λέγεται, οι άνθρωποι κάποιου χωριού είχαν τότε την ατυχία να ζουν δυστυχισμένοι και απροστάτευτοι, στη σκιά ενός κακού όντος. Κάποια στιγμή, ένας νέος και γενναίος άντρας εμφανίστηκε από το πουθενά, οπλισμένος με τόλμη, δύναμη και θάρρος, αλλά και ένα ανίκητο, μαγικό σπαθί και εξολόθρευσε το κακό πνεύμα. Οι κάτοικοι του χωριού, για να τον ευχαριστήσουν, του έδωσαν ένα κόκκινο πακέτο με χρήματα και «γέννησαν» έτσι ένα νέο έθιμο, μια και πολλές φορές οι κόκκινοι φάκελλοι που από τότε συνεχίζουν να «ευχαριστούν» κάποιον, εναλλάσσονται με μικρά κόκκινα πακέτα.
Σαν επίλογο, επιτρέψτε μας να εκφράσουμε την προσωπική μας άποψη. Μας αρέσουν πολύ οι μύθοι, τα έθιμα και οι δοξασίες, ιδίως όταν μαζί τους κουβαλάνε την ιστορία και την παράδοση και ιδιαίτερα όταν θεωρούν ότι φέρνουν τύχη και ευτυχία. Άλλωστε, αυτοί οι μύθοι και οι παραδόσεις είναι που «στολίζουν» τις γιορτινές ημέρες, πάνω απ’ όλα. Και αν δεν πιστεύετε στην καλοτυχία των κόκκινων φακέλλων ή πακέτων, σπάστε ένα κόκκινο ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού σας την Πρωτοχρονιά και νοιώστε, έστω και μόνον για τις ημέρες αυτές, τις «τέσσερις άκρες της Γης» να έρχονται πιο κοντά και όλοι οι άνθρωποι να γίνονται «ένα».