Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Μήπως οι γυναίκες θα μας βγάλουν από την οικονομική κρίση;

Μήπως οι γυναίκες θα μας βγάλουν από την οικονομική κρίση;

i-for-U μια νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα ήθελε κάποιος να γίνει επιχειρηματίας. Ο βασικότερος λόγος είναι η ανάγκη να κάνει κανείς αυτόνομα ένα όνειρό του πραγματικότητα με σκοπό (μεταξύ άλλων) ένα λογικό κέρδος.

Σήμερα στον όρο επιχειρηματικότητα (entrepreneurship) έχει προστεθεί μια νέα έννοια, το intra entrepreneurship, δηλαδή επιχειρηματικότητα μέσα στην επιχείρηση.

Μπορούμε δηλαδή να βρούμε ένα επιχειρηματικό πνεύμα μέσα σε επιχειρήσεις. Είναι συνήθως ο άνθρωπος εκείνος που δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία, που φέρνει το σωστό αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο, που αναπτύσσει σχέσεις εμπιστοσύνης με πελάτες, γενικότερα δηλαδή, ο άνθρωπος που συμπεριφέρεται σαν η εταιρεία να είναι δική του.

Στην Ελλάδα οι έννοιες του επιχειρηματία και της επιχειρηματικότητας είναι λίγο παρεξηγημένες. Υπάρχει προκατάληψη για το κέρδος, έλλειψη ως προς την επιχειρηματικότητα, ανάγκη σιγουριάς (βλ. ας γίνω δημόσιος υπάλληλος). Ειδικά σήμερα με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, όπου δεν βοηθιέται η ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα υποφέρει ακόμα πιο πολύ.

Και ας πάμε στις γυναίκες. Εκεί πλέον τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που ανήκει σε γυναίκες είναι 20%, σε σχέση με 40% στις ΗΠΑ, 44% στην Ανατολική Ασία και 31% στην Ανατολική Ευρώπη. ΟΙ γυναίκες γενικά είναι επιφυλακτικές στο να αναλάβουν την ευθύνη και την ηγεσία μιας επιχείρησης.

Μια νέα εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση το i-for-U Greek Mentoring Network έκανε τα πρώτα του βήματα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε μία οικονομική και πολιτική συγκυρία που σίγουρα δεν βοηθά καθόλου την ανάπτυξη.

Τι είναι το i-for-U;

Ιδρύθηκε από 8 γυναίκες επιχειρηματίες

Δέσποινα Αμαραντίδου – Συνιδιοκτήτρια – Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ARTION Conferences & Events
Δανάη Μπεζαντάκου – Διευθύνουσα Σύμβουλος, NAVIGATOR LTD.
Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη – Διευθύνουσα Σύμβουλος, Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία–Αλέξανδρος Πίττας Α.Ε.
Λιάνα Γούτα – Διευθύντρια Διαχείρισης και Προώθησης Αλλαγών Διυλιστηρίων, ΕΛΠΕ
Έφη Καρακίτσου – Διευθύνουσα Σύμβουλος, Magnet Advertising
Ιωάννα Κούκλη Ph.D-Διευθύνουσα Σύμβουλος, PHARMASSIST
Ξένια Κούρτογλου – Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, FOCUS BARI Α.Ε.
Μαρίνα Λεωνιδοπούλου – Πρόεδρος Δ.Σ., OUT OF THE BOX

με σκοπό την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσα από δύο άξονες, το Mentoring και το Networking.

Γιατί το i-for-U ασχολείται μόνο με τις γυναίκες;

Ο λόγος σίγουρα δεν είναι φεμινιστικός. Παρατηρείται και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ότι ενώ περίπου 50% των αποφοίτων των Λυκείων είναι γυναίκες, πάνω από 50% των αποφοίτων Πανεπιστημίων είναι γυναίκες, 10 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους αυτές οι γυναίκες χάνονται από το εργασιακό περιβάλλον. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα του «Return on investment», δηλαδή, ενώ το κράτος δαπανά ίσα ποσά για την εκπαίδευση ανδρών και γυναικών, λαμβάνει πίσω την επένδυσή του ουσιαστικά μόνο από τους άνδρες. Αν λοιπόν καταφέρναμε να δημιουργήσουμε ένα πιο παραγωγικό και αποδοτικό περιβάλλον, σαφώς και η ανάπτυξη θα ήταν περισσότερη.

Είναι παρατηρημένο ότι οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν πολλά σε ανώτατες διοικητικές θέσεις ή σαν επιχειρηματίες. Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο εμπόδια σε αυτή την πορεία. Το ένα έρχεται από τις ίδιες τις γυναίκες που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν τα πολλά-πολλά- και το δεύτερο έρχεται από το περιβάλλον που πάλι για διάφορους λόγους δεν θέλει τις πολλές-πολλές αλλαγές.

Εμείς σαν i-for-U δεν ξέρω αν μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπίες. Θέλουμε όμως σίγουρα να ενθαρρύνουμε όσες νέες γυναίκες έχουν επιχειρήσεις να τις κάνουν ακόμα καλύτερες.

Θέλουμε να τις διευκολύνουμε καταρχήν με Mentors. Οι Mentors έχουν υπάρξει εκεί πριν από εσένα, έχουν δει το έργο και μπορούν με τη «σοφία» τους, με τα παραδείγματα της επαγγελματικής τους εμπειρίας να σταθούν δίπλα σου εκεί που ο άντρας σου, ο φίλος σου, η μητέρα σου δεν είναι επαρκείς.

Ο δεύτερος τρόπος που χρησιμοποιούμε είναι το Networking. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεσαι ότι τα προβλήματά σου τα μοιράζεσαι, ότι γνωρίζεις ανθρώπους που μπορεί να σε εξυπηρετήσουν σε κάποιο τομέα στον οποίο τυχαίνει να μην έχεις γνώσεις.

Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα – Τι προγραμματίζουμε;

Ξεκινήσαμε με ένα συνέδριο/conference στις 26 Απριλίου με στόχο να δημιουργήσουμε γνώση και να δώσουμε ερεθίσματα γύρω από το θέμα μας. Αυτή τη στιγμή η οργάνωσή μας έχει πολλούς φίλους, αρκετούς Mentors και αρκετές ενδιαφερόμενες Mentees. Οργανώνουμε συστηματικά συναντήσεις και έχουμε προγραμματίσει μία συνάντηση για τις 14 Ιουνίου για Mentors-Mentees (μπορείτε να μπείτε στο site www.iforu.gr και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει η συμμετοχή. Επίσης οργανώνουμε Networking Breakfast. Το πρώτο θα γίνει την Παρασκευή 7 Ιουλίου στο Semiramis (πάλι από το site μας μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή) με την παρουσία επίσης γυναικών από Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αντίστοιχες Mentoring εμπειρίες για να ανταλλάξουμε γνώσεις και απόψεις.

Πως μπορεί κανείς να βοηθήσει το i-for-U;

– Με το να γίνει φίλος του i-for-U ( η ετήσια συνδρομή είναι €100).
– Με το να γίνει Mentor.
– Με το να παρακολουθεί και να διαδίδει τα νέα μας.
– Με όποια συμβουλή θέλει να μας δώσει για όλα αυτά που κάνουμε.
– Με το να είναι επιεικής γιατί είμαστε στη αρχή, γιατί δουλεύουμε εθελοντικά και γιατί η δουλειά είναι πολύ περισσότερη από αυτή που πιστεύαμε. Αυτό όμως είναι που μας κάνει πολύ χαρούμενους γιατί είναι σημαντικό να αισθάνεσαι ότι προσφέρεις.
 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2025 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates