ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Τι είναι το κοινωνικό σώμα

Post by: 18/03/2018 0 comments

Κάποιο πρωινό καθόμασταν με ένα σεβαστό μου δάσκαλο σε μια πλατεία και πίναμε καφέ. Καθώς συζητούσαμε τον είδα να παρατηρεί την κίνηση του κόσμου, που εκείνη την ώρα ήταν πυκνή στην πλατεία και να χαμογελά.

Τον ρώτησα «τι συμβαίνει;» Μου απάντησε, «παρατηρώ τις κινήσεις που κάνουν οι άνθρωποι για να μην τους αγγίξουν οι άλλοι».  «Δηλαδή;»  «Πρόσεξε», μου λέει, «τη χορογραφία του πλήθους, φαίνεται σαν να προσπαθεί ο καθένας να αποφύγει την επαφή με τους άλλους και μάλιστα, αν τύχει και ακουμπήσουν μεταξύ τους, δείχνουν τόσο ενοχλημένοι. Αν παρατηρήσεις αυτή τη συμπεριφορά στο μεγάλο πλήθος θα δεις ότι είναι απόλυτα διασκεδαστικό, γίνεται μάλιστα πιο διασκεδαστικό άμα ξέρεις γιατί συμβαίνει.» «Γιατί συμβαίνει λοιπόν;» «Καλά φίλε μου δεν ξέρεις για τις αποστάσεις του σώματος;» «Τι εννοείτε;» «Θες να πεις ότι δεν ξέρεις για το κοινωνικό μας σώμα.» Παραδέχτηκα την άγνοιά μου και ζήτησα να μου εξηγήσει.

«Πρόσεξε, όλες οι αποστάσεις του σώματός μου από τα σώματα των άλλων  οριοθετούν συμπεριφορές και ρυθμίζουν σχέσεις. Ο χώρος γύρω από το σώμα μας, οι αποστάσεις από το σώμα μας είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Υπάρχουν τέσσερις αποστάσεις, η Εσωτερική, η Προσωπική, η Κοινωνική και η Δημόσια. Εσωτερική, δηλαδή η ανυπαρξία απόστασης, ο άλλος είναι ο εαυτός μας, η Προσωπική δηλαδή η απόσταση που δεχόμαστε να έχουμε από το δικό μας άνθρωπο, από τον άνθρωπο που είναι κολλητός μας, εραστής μας, η Κοινωνική, η απόσταση που δεχόμαστε να υπάρχει όταν βρισκόμαστε σε κοινωνική εκδήλωση φίλων ή γνωστών και η Δημόσια, η απόσταση από το σώμα μας που θεωρούμε παραδεκτή σε μια δημόσια εκδήλωση.»

«Και γιατί δάσκαλε υπάρχουν αυτές οι αποστάσεις;»

«Η απόσταση του σώματός μας από το σώμα ή τα σώματα των άλλων ρυθμίζει από μόνη της συγκινησιακές απαντήσεις, συμπεριφορές και στάσεις. Ο εραστής που απορρίπτεται και του επιτρεπόταν Προσωπική απόσταση περνάει στη Κοινωνική ή ακόμη και στη Δημόσια απόσταση. Το οικείο ή και φιλικό περιβάλλον που του επιτρεπόταν η Κοινωνική απόσταση μπορεί να περιπέσει στη Δημόσια απόσταση όταν το άτομο νιώθει μοναχικό, αποξενωμένο, απογοητευμένο από τους φίλους του, από το οικείο του περιβάλλον. Οι αποστάσεις που επιβάλλει κάποιος από το σώμα ή τα σώματα των άλλων μπορεί κατά συνέπεια να ερμηνευτούν. Όσο πιο προσεκτικά παρατηρούμε, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να ερμηνεύσουμε το είδος της σχέσης, τη συναισθηματική κατάσταση και κυρίως τις αλλαγές. Οι αποστάσεις που επιβάλλουμε να υπάρχουν από το σώμα μας είναι από τα βασικά στοιχεία μιας επικοινωνιακής πολιτικής.

Η θέση – χώρος του σώματος είναι πολύ σημαντική στην αρχιτεκτονική διευθέτηση μιας ομάδας, στην ανάπτυξη των δυναμικών μέσα στην ομάδα. Αν προσέξεις, ο ηγέτης βρίσκεται πάντα στο κέντρο ενός κύκλου, και όσο κοντύτερα σ’ αυτόν βρίσκεται κάποιος, τόσο υψηλότερα είναι στη ιεραρχία.

«Ναι», σχολίασα, «αλλά όπως είδαμε το πλήθος κινείται περίεργα σύμφωνα με τα προηγούμενα. Η χορογραφία που βλέπουμε αντικατοπτρίζει την ανάγκη των ανθρώπων να έχουν απόσταση από τον άλλο.»

«Αλήθεια είναι αυτό, δείχνει όμως και την ενόχλησή του να παραβιάζονται οι αποστάσεις που θέλει να έχει από τα σώματα των άλλων», μου απάντησε ο δάσκαλος ρουφώντας την τελευταία γουλιά από το φλυτζάνι του.

Φωτό από: BAY123.vn

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons