«Λοιπόν, δάσκαλε, πολύ χάρηκα που με άφησες να σου προσφέρω μια συνεδρία θαλασσο- θεραπείας».
«Αγαπητέ μου σε σχέση με όσα μου χρωστάς πάλι πληρώνεις με ψίχουλα. Αλλά, πού την είδες τη θαλασσοθεραπεία; Spa μου προσφέρεις. Δεν μπορώ να πω, είναι καλής ποιότητας, αλλά όχι θαλασσοθεραπεία.».
«Ποιά είναι η διαφορά;»
«Φίλε μου, spa σημαίνει Sanitas per aqua, δηλαδή η υγεία μέσω του νερού. Δεν αναφέρει πουθενά την θάλασσα. Έτσι αυτό που κάνουμε τώρα είναι μια ημέρα σε spa, και μάλιστα στο κέντρο της πόλης μας που δεν έχει θάλασσα.»
«Επιμένω, πέραν της διαφοράς στο φορμαλισμό, υπάρχουν κι άλλες;»
«Μα ασφαλώς υπάρχουν. Ας τα πάρουμε από την αρχή, τι θα κάνουμε εδώ;»
«Πισίνα, ατμόλουτρα, ζακούζι, μαλάξεις, θα δούμε τι θα διαλέξουμε…»
«Με σκέτο νερό.»
«Ε ναι, δεν είναι ιαματικά νερά.»
«Μα ασφαλώς και δεν είναι. Τα ιαματικά νερά είναι γλυκά νερά που περιέχουν, σε συγκεκριμένες ποσότητες και αναλογίες, διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών. Ανάλογα με τη σύστασή τους και τη θερμοκρασία τους, προτείνονται σαν ιαματικά σε δερματικά, κυκλοφορικά, ρευματικά νοσήματα, ακόμη και προβλήματα ΩΡΛ.
«Το θαλασσινό νερό;»
«Το θαλασσινό νερό είναι ζωντανό, περιέχει πολλούς μικρο-οργανισμούς.»
«Και τα σπα;»
«Εδώ μιλάμε απλά για υδροθεραπεία, που μπορεί να γίνεται με απλό νερό, με ιαματικό νερό αλλά και με θαλασσινό. Εδώ που είμαστε είναι μια υδροθεραπεία με απλό νερό.»
«Δηλαδή πιστεύετε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά;»
«Ασφαλώς. Ας δούμε τη θαλασσοθεραπεία. Προϋποθέτει εγκατάσταση δίπλα στη θάλασσα, άντληση θαλασσινού νερού από τα βαθειά της θάλασσας (μερικές εκατοντάδες μέτρα από την παραλία), θεραπευτικούς στόχους ή προληπτικούς υπό ιατρική επίβλεψη. Χρησιμοποιούνται με τέτοιους στόχους η θαλασσινή αύρα, το νερό της θάλασσας, φύκια, άμμος, λάσπη θαλασσινή, υπό διάφορες μορφές.»
«Ας τα δούμε ένα-ένα.»
«Πρώτον η θαλασσινή αύρα δεν έχει καθόλου μικρόβια. Η περιεκτικότητα του αέρα σε μικρόβια, αυξάνεται ταχύτατα καθώς απομακρυνόμαστε από την ακροθαλασσιά. Αν στην ακροθαλασσιά έχουμε 150 μικρόβια ανά κυβικό μέτρο αέρα σε 100 μέτρα από την παραλία η ποσότητα τριπλασιάζεται. Σε μια μεγάλη πόλη η συγκέντρωση των μικροβίων φτάνει τις 50000 ανά κυβικό μέτρο. Κατά συνέπεια …»
«Κατά συνέπεια ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας δεν μπορεί παρά να είναι κτισμένο στην ακροθαλασσιά.»
«Πράγματι γιατί εκεί βασιλεύει ένα μικροκλίμα που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Σημαντικό επίσης θέμα είναι τα αρνητικά ιόντα.»
«Γιατί;»
«Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Τα αρνητικά ιόντα, όμως, δημιουργούνται από την κοσμική ακτινοβολία, από ένα συνεχή τέτοιο βομβαρδισμό, που είναι εντονότερος σε ορισμένα φυσικά περιβάλλοντα. Η συνεχής αναταραχή του θαλασσινού νερού και η παρουσία πολύ μικρών σταγόνων εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα σε αρνητικά ιόντα. Στην ακροθαλασσιά βρίσκουμε περίπου 4000 ανά κυβικό εκατοστό, ενώ βρίσκουμε μόλις 20 σε ένα κλειστό και μη αερισμένο δωμάτιο. Η μόλυνση είναι εχθρός των αρνητικών ιόντων, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο μέρος την κόπωση που συχνά αισθάνεται κάποιος στις μεγάλες πόλεις.
«Άλλο για την αύρα;»
«Η ατμοσφαιρική πίεση της θαλασσινής αύρας είναι σταθερή και πολύ υψηλή, και η σημαντική μερική πίεση του οξυγόνου εχει σαν αποτέλεσμα να ερεθίζει τις αναπνευστικές ικανότητες αυξάνοντας τον πνευμονικό αερισμό. Ο άνεμος ευνοεί την διαστολή των τριχοειδών και τις μυικές συστολές, επιτρέποντας έτσι μια καλύτερη διείσδυση των θρεπτικών στοιχείων μέσα στον οργανισμό. Όλα αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά της θαλασσινής αύρας (καθαρότητα του αέρα, πλούτος σε αρνητικά ιόντα, πίεση, αέρας) την καθιστούν ευεργετική για το καρδιο-αναπνευστικό σύστημα και αυξάνουν τον μεταβολισμό κατά 11-15%. Η θαλασσινή αύρα επιπλέον είναι φορτισμένη με ιώδιο σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες ανάλογα με τις περιοχές.»
«Κάτι άλλο;»
«Το μικροκλίμα της ακροθαλασσιάς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα ζεστά στρώματα ανεβαίνουν αφήνοντας ένα κενό που έρχεται να καλύψει ο θαλασσινός αέρας.»
«Κάτι άλλο από τα δωρεάν;»
«Η ηλιοφάνεια που επικρατεί στην ακροθαλασσιά ευνοεί στη σύνθεση της βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για την επούλωση για τη λειτουργία της καρδιάς ακόμη και για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.»
«Γιατί όμως το θαλασσινό νερό είναι ιδιαίτερο;»
«Το θαλασσινό νερό περιέχει κυρίως άλατα διαλυμένα στο νερό. Τα άλατα ασφαλώς στο μεγαλύτερό τους μέρος είναι χλωριούχο νάτριο (το μαγειρικό μας αλάτι) αλλά και άλλα όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, τα θειϊκά και τα καρβονικά. Αυτά τα μεταλλικά άλατα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό λόγω της καταλυτικής τους επίδρασης που επιτρέπει την αφομοίωση των βιταμινών.»
«Αν δηλαδή στην πισίνα του κέντρου διαλύαμε όλα αυτά τα μέταλλα που αναφέρατε θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα;»
«Όχι, γιατί το θαλασσινό νερό περιλαμβάνει επίσης και καμιά εξηνταριά ιχνοστοιχεία. Κατ’αυτήν την έννοια η σύσταση του θαλασσινού νερού είναι παρόμοια με εκείνη του πλάσματος του αίματος, της λέμφου και του διάμεσου υγρού. Το θαλασσινό νερό και ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχουν 104 κοινά μέταλλα και ιχνοστοιχεία και στις ίδιες σχετικές περιεκτικότητες. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη ζωή, για μια καλή ισορροπία και μια τέλεια κατάσταση της υγείας. Τέλος, το θαλασσινό νερό συνιστά ένα ζων περιβάλλον, γιατί περιέχει πέραν των άλλων και πλαγκτόν. Όταν θερμάνουμε το νερό και ξεπεράσουμε μια θερμοκρασία, το φυτοπλαγκτόν απελευθερώνει αντιμικροβιακές και άλλες ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις. Οι ζώντες αυτοί μικρο-οργανισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν κατά την μεταφορά τους, κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρχει θαλασσοθεραπεία παρά στην ακροθαλασσιά.
«Ενδιαφέρον…»
«Σε όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να προσθέσουμε τα αρνητικά ιόντα που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο θαλασσινό νερό, που επιτρέπουν στον οργανισμό να επαναφορτιστεί με ενέργεια. Η έλλειψη αρνητικών ιόντων προκαλεί εύκολη κόπωση στον οργανισμό και πτώση της άμυνάς του.»
«Πώς διεισδύουν στον οργανισμό τα αρνητικά ιόντα του θαλασσινού νερού;»
«Η επιδερμίδα είναι αρνητικά φορτισμένη ενώ η βαθιά στοιβάδα του δέρματος είναι θετικά. Άρα δημιουργείται ένα ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικά από το αρνητικό στο θετικό και είναι αυτό το ρεύμα που εισάγει τα αρνητικά ιόντα από το νερό στο δέρμα. Τα ιόντα είναι υδατοδιαλυτά, η ενυδάτωση του δέρματος θα διευκολύνει το πέρασμά τους. Για να γίνει βέβαια αυτό, η παραμονή στο νερό πρέπει να έχει κάποια διάρκεια, τουλάχιστον 11-12 λεπτά. Δεδομένου ότι στα κέντρα θαλασσοθεραπείας το νερό ζεσταίνεται στους 31 ως 35ο Κελσίου, προκαλείται επιπλέον μια διαστολή των πόρων του δέρματος, κάτι που θα επιτρέψει στα ιχνοστοιχεία και στα μέταλλα να διεισδύσουν μέσω του δέρματος στο αίμα κι έτσι στα διάφορα όργανα που τα έχουν ανάγκη.»
«Υπάρχουν κι άλλα;»
«Ασφαλώς. Το ειδικό περιβάλλον της θάλασσας μας προσφέρει και τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούμε το θεραπευτικό δυναμικό των φυκιών και της θαλασσινής λάσπης.»
«Μιλάμε τελικά για κάτι διαφορετικό. Έχετε δίκιο. Άλλο τα Spa κι άλλο η θαλασσοθεραπεία. Αλλά…»
«Τι θες να πεις;»
«Να, μου κάνει εντύπωση που με τόση θάλασσα γύρω μας εμείς οι Έλληνες δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί.»
«Για να εκμεταλλευτείς κάτι και να το προωθήσεις πρέπει να υπάρχει πληροφόρηση από ειδικούς, να γίνουν οι κατάλληλες μελέτες, να υπάρξει μια ειδική πολιτική. Γενικότερα θέλει οργάνωση. Αν υπάρξει, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό.