Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ωχ πάλι ο αυχένας μου

Τα τελευταία χρόνια συναντώ όλο και περισσότερους που παραπονιούνται για πόνο στον αυχένα.Όλο και πιο νέοι, ακόμα και 25άρηδες παραπονιούνται συχνά για τον δύσκαμπτο αυχένα τους, για πόνους στην περιοχή. Πολλές φορές μάλιστα ούτε οι ακτινογραφίες, ούτε πιο ειδικές εξετάσεις δικαιολογούν την ένταση τουλάχιστον της ενόχλησης. Τι συμβαίνει;

Κάτι που πολλές φορές διαφεύγει είναι η συνειδητοποίση ότι η αυχενική περιοχή είναι Ζωτική άρθρωση:

  1. ανάμεσα στον μικρόκοσμό μας και το περιβάλλον. Οι περισσότερες των αισθήσεων ( η ακοή, η γεύση, η όσφρηση και προπάντων η όραση ), καθώς και τα κυριότερα εκφραστικά μέσα συνδέονται στενά με την αυχενική κινητικότητα. Σκεφτείτε για παράδειγμα το παρκάρισμα. Μπορεί να ελέγχετε οπτικά πως θα βάλετε το αμάξι σας, για να γίνει αυτό όμως πρέπει να μπορείτε να στρίψετε το κεφάλι σας, πρέπει να μπορεί να στρίψει ο αυχένας σας.

  2. ανάμεσα στην σκέψη και την δράση. Η μεταφορά των διαταγών του εγκεφάλου προς την περιφέρεια, καθώς και η επιστροφή των μηνυμάτων που αφορούν στο αποτέλεσμα ης πράξης σας περνά υποχρεωτικά από τον αυχένα, διασχίζοντας την Αυχενική Μοίρα του Νωτιαίου Μυελού.

  3. ανάμεσα στο συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου και την στάση της κεφαλής. Η στάση της κεφαλής για την οποία υπεύθυνος είναι ο αυχένας, έχει βαρειά συμβολική σημασία, σημασία που ξεφεύγει από τον συνειδητό έλεγχο.Φανταστείτε τον λυπημένο άνθρωπο με το σκυμμένο κεφάλι, τον σύγχρονο γεμάτο έννοιες άνθρωπο που περπατά με σκυφτό κεφάλι σαν να ψάχνει κάτι στο δρόμο. Τον χαρούμενο άνθρωπο που ατενίζει τον ορίζοντα με το κεφάλι ανασηκωμένο, τον ενθουσιαμένο που προβάλλει το κεφάλι του. Τόσες στάσεις ζωής, τόσες κινήσεις της κεφαλής.

  4. ανάμεσα στον κοινωνικό άνθρωπο και τις ζωτικές του λειτουργίες. Το σύνολο των μικρών και μεγάλων μυών του αυχένα και του λαιμού, που οι θεραπευτικές παρεμβάσεις προσπαθούν να εναρμονίσουν, προστατεύει την τραχεία, τον οισοφάγο, ένα σημαντικό αρτηριοφλεβικό δίκτυο και ακόμα ένα ολόκληρο δίκτυο νευροφυτικών συνδέσεων.

  5. ανάμεσα στα συναισθήματά μας και τους αυχενικούς μυς. Σε πόσους από σας δεν σφίχτηκε ο αυχένας, όχι μόνο μετά από ώρες δουλειάς στον υπολογιστή, αλλά και στο άκουσμα μιας δυσάρεστης είδησης. Το έντονο στρες, η καταθλιπτική ζωή, οι συναισθηματικές εντάσεις προβάλλουν στους αυχενικούς μυς ιδιαίτερα και τους καθιστούν σπασμωδικούς, επώδυνους.

Ο επώδυνος και δύσκαμπτος αυχένας διαχέει ένα ιδιαίτερο κλίμα, κλίμα στο οποίο πρωταγωνιστεί η αγωνία.Μια αγωνία που προέρχεται από την ευθραυστότητα της περιοχής που υποφέρει και από όλα τα προηγούμενα. Μια αγωνία που δημιουργείται, τροφοδοτείται και συντηρείται από την ενσυνείδητη ή και μη συνειδητή γνώση, ότι υποφέρει ένα ζωτικό για την ύπαρξή μας μέρος του εαυτού μας. Μια αγωνία που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερο επωδυνους μυϊκούς σπασμούς, που θα οδηγήσει σε μια ακούσια επιβάρυνση του προβλήματος. Μια αγωνία που θα δημιουργήσει και θα συντηρήσει ένα φαύλο κύκλο, που θα καθιστά τον αυχένα όλο και περισσότερο ευάλωτο, όλο και συχνότερα επώδυνο.

Ένα πρόβλημα που πρέπει να αναζητήσουμε την λύση του το ταχύτερο, έτσι ώστε να μη γίνει χρόνιο και σοβαρότερο.

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates