ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Εσύ πόσο αλάτι καταναλώνεις καθημερινά;

Post by: 14/11/2017 0 comments

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο αλάτι κρύβεται σε κάθε γεύμα που καταναλώνεις και τι συνέπειες έχει για την υγεία σου;

Μάλλον όχι γιατί το κεφάλαιο “ζάχαρη” μονοπωλεί περισσότερο το ενδιαφέρον σου για πολλούς λόγους. Κάνεις αμέτρητες προσπάθειες να περιορίσεις ή να την κόψεις τελείως την ζάχαρη , γνωρίζεις όλα τα υποκατάστατά της, φτάνεις ακόμα και στο σημείο να πίνεις τον καφέ σου σκέτο αλλά για το αλάτι δεν γνωρίζεις και πολλά.

Το 80% του αλατιού που δέχεται ο οργανισμός μας κρύβεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα με αποτέλεσμα να δέχεσαι μεγάλες ποσότητες νατρίου χωρίς να το γνωρίζεις.

Η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακές νόσους, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νεφρά και οστεοπόρωση.

Ακόμα και αν δεν το παρακάνεις, ακόμα και αν δεν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που ρίχνουν επιπλέον αλάτι στην κάθε τους μπουκιά, η ποσότητα νατρίου που καταναλώνεις καθημερινά υπερβαίνει τα επιθυμητά όρια.

Το 80% του αλατιού που δέχεται ο οργανισμός μας κρύβεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Το αλάτι συχνά χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό σε πολλά τρόφιμα και πολύ περισσότερο στα κονσερβοποιημένα προϊόντα με αποτέλεσμα να δέχεσαι μεγάλες ποσότητες νατρίου χωρίς να το γνωρίζεις.

Ειδικά όταν τρως συχνά εκτός σπιτιού είναι πιο πιθανό να καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα αλατιού. Κάποια εστιατόρια συνηθίζουν να βάζουν πολύ αλάτι στα πιάτα τους για να ενισχύσουν την γεύση οπότε έτσι λογικό είναι να χάνεις τον έλεγχο χωρίς καν να το καταλάβεις.

Τελικά πόσο αλάτι θεωρείται νορμάλ να καταναλώνουμε;

Το σώμα μας χρειάζεται μόνο 1.15 έως 2.3 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ποσότητα η οποία ισούται με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Περιττό να πούμε ότι η καθημερινή σου πρόσληψη το πιο πιθανό είναι ότι το υπερβαίνει.

Αυτό που μπορείς λοιπόν να κάνεις για αρχή είναι να περιορίσεις αρκετά την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Σε κανέναν δεν κάνουν καλό οι κονσέρβες και τα πολλά συντηρητικά οπότε δεν θα δυσκολευτείς και πολύ να τα βγάλεις από την διατροφή σου.

Μπορείς εναλλακτικά να επιλέγεις προϊόντα με χαμηλά επίπεδα νατρίου ή, γιατί όχι, να περιορίσεις το αλάτι και να ενισχύσεις την γεύση στο φαγητό σου χρησιμοποιώντας βότανα, καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Πηγή: coverstory.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons