Σε αυτή την ομιλία του TEDX Κοπεγχάγης 2010, η Mette Böll, έχοντας εντρυφήσει στη βιολογία και στο συμπεριφορισμό, αποδεικνύει γιατί πρέπει να παραμένουμε αυθεντικοί, με ένα παράδειγμα έρευνας. Ναι, υπάρχει η Βιολογία της Αυθεντικότητας.
Όταν ένας οξύθυμος πελάτης μπαίνει σε ένα κατάστημα, ο εκάστοτε υπάλληλος ενδέχεται να αντιδράσει με 2 διαφορετικούς τρόπους: ή θα αντιδράσει ουδέτερα και θα διαχειριστεί την κρίση όσο το δυνατόν πιο χαλαρά και χωρίς ψυχολογική δέσμευση, ή θα φτάσει στα ανώτερα επίπεδα στρες, επιδεικνύοντας παρόμοια σύγχιση. Η διαφορά ανάμεσα στις δυο αντιδράσεις έγκειται στο διαφορετικό τύπο συμπεριφορισμού.
Πιο αναλυτικά, ο υπάλληλος που έχει ουδέτερη στάση απέναντι στον εξοργισμένο πελάτη, σκέφτεται πως έχει μπροστά του έναν ανόητο και ότι δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί επιπλέον με την περίπτωσή του. Αυτός ο υπάλληλος χαρακτηρίζεται από μια έντονη προσωπικότητα, που περικλείεται από αυθεντικότητα. Από την άλλη πλευρά, ο υπάλληλος που επιδεικνύει έντονη ψυχολογική αντίδραση, σκέφτεται ό,τι ακριβώς του έχει πει το αφεντικό του, ότι «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» και ότι πρέπει να αντιδράσει όπως έχει εκπαιδευτεί. Ακολουθεί δηλαδή ένα μοντέλο.
Η Mette Böll τονίζει πως είναι καλύτερο για μια κοινωνία να ακολουθεί το εσωτερικό ένστικτο της αυθεντικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να γινόμαστε αγενείς σε καταστάσεις κρίσης, αλλά να διατηρούμε μια ουδέτερη στάση εσωτερικής ασφάλειας. Οι αυθεντικοί άνθρωποι μάλιστα τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι, καθώς προστατεύουν καλύτερα την ψυχοσύνθεσή τους. Το μήνυμα της συγκεκριμένης ομιλίας είναι τελικά να είμαστε ειλικρινείς με τη βιολογία και την ταυτότητά μας, γιατί έτσι δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολλά πράγματα από το γύρω περιβάλλον, μιας που τα έχουμε ήδη βρει μέσα μας! Και τότε θα είμαστε ευτυχισμένοι!