Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
prestige-social-media-www.pammarketingnut.com-τελικο-

To prestige μου στα κοινωνικά δίκτυα: Αγοράζοντας «φίλους» στο βωμό των likes

Καλωσορίσατε στο 2013, σε ένα έτος που ο αριθμός των φίλων στο Facebook μπορεί να είναι σημαντικός λόγος ανησυχίας και απογοήτευσης πολλών νέων ανθρώπων. Με τις νέες τεχνολογίες να εξελίσσονται ραγδαία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο χώρο στη ζωή μας. Χώρο ποιοτικό και ουσιαστικό, που μπορεί να μας επηρεάσει ψυχολογικά είτε με θετική τροπή είτε με αρνητική.

Κάποτε, στις κλειστές κοινωνίες, το κοινωνικό κύρος καθοριζόταν ως επί το πλείστον από το επάγγελμά σου. Εκείνο αντιπροσώπευε την ταυτότητά σου και το ρόλο σου σε μια κοινότητα. Σήμερα, που οι κοινωνίες έχουν διευρυνθεί και το διαδίκτυο ζωντανεύει επικίνδυνα τη λεγόμενη “virtual life”, το κοινωνικό στάτους καθορίζεται από το πόσους φίλους ή likes έχεις στο Facebook, πόσους followers έχεις στο twitter κτλ. Με άλλα λόγια, το ηλεκτρονικό σου προφίλ τείνει να αποκτά το βάρος του πραγματικού σου προφίλ στην κοινωνία – και ακόμα και αν αυτό ακούγεται κάπως παράλογο, έτσι φαίνεται πως το προσλαμβάνουν οι νέοι χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Το πώς θα διαμορφώσει κάποιος μια θελκτική εικόνα στα social media, είναι πρωταρχικής αξίας ζήτημα. Οι χρήστες σκοπίμως ανεβάζουν φωτογραφίες που υποθέτουν πως θα “μαζέψουν” περισσότερα likes, ή τραγούδια που απευθύνονται στον περισσότερο κόσμο και γενικά κάνουν αναρτήσεις που είναι “της μόδας” και “έχουν πέραση”. Ο στόχος τους είναι να χτίσουν ένα δημοφιλές prestige στην ηλεκτρονική κοινότητα.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ένας στους τέσσερις νέους που χρησιμοποιεί τα social media, μετανιώνει για τις αναρτήσεις του, καθώς παρασύρεται από την ένταση της δεδομένης στιγμής και από την ανάγκη να “μοιραστεί” αυτό που νιώθει, με αποτέλεσμα να προβάλλει στο εξωτερικό περιβάλλον πληροφορίες που είτε θα ήθελε να κρατήσει για τον εαυτό του, είτε του αλλοιώνουν το “image” που προσπαθεί να περάσει στους ηλεκτρονικούς του φίλους.

Η τόσο έντονη ανάγκη και η εξάρτηση από τα κοινωνικά δίκτυα και από την διαμόρφωση ενός δημοφιλούς “φαίνεσθαι” στο διαδίκτυο, δεν έμειναν ανεκμετάλλευτες. Η ανάγκη αυτή δημιούργησε ζήτηση, την οποία έξυπνα έτρεξαν να ικανοποιήσουν βιομηχανίες ευρέσεως και αγοράς φίλων και “ακόλουθων” σε Facebook, Twitter, Instagram κτλ.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο που πωλούν έναντι 399 δολαρίων, 100.000 ψεύτικους followers στο facebook, δηλαδή με ψεύτικα προφίλ. Με 30 δολάρια μπορεί κάποιος να αγοράσει γύρω στα 1000 likes και να πετύχει χαμηλότερη τιμή, εάν προβεί σε “ηλεκτρονικό παζάρι”.

Η τάση αυτή αποτελεί ένα δυστυχές αλλά πραγματικό φαινόμενο που αυξάνει τη δημοτικότητά του, καθώς οι χρήστες που αποζητούν θαυμαστές διακαώς, πληθαίνουν και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για αυτό. Σε μια εποχή που οι διαπροσωπικές σχέσεις χάνουν την ισχύ τους, οι ηλεκτρονικοί δεσμοί ενσωματώνονται στην καθημερινότητά μας και μπορούν να καθορίσουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή μας.

Κάνε τα πάντα για να διεκδικήσεις πραγματικούς φίλους μακριά από τον υπολογιστή και κράτα τους ηλεκτρονικούς σου buddies κοντά σου ως συν-σχολιαστές της επικαιρότητας και του χιούμορ που ποστάρεις! Αυτό είναι πραγματική ζωή!

Φωτό από: www.pammarketingnut.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates