ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Συνέντευξη με την Ειρήνη Ζεβελάκη: την Blogger του βραβευμένου Paxxi!

Post by: 01/12/2016 0 comments

To paxxi είναι το κανάλι που με έσπρωξε στην κουζίνα μου, φουσκώνοντας τον ενθουσιασμό μου για την προετοιμασία πρωτότυπων πρωινών με βρώμη, χουρμάδες και σπόρους chia, πολυσαλάτας με super food και σύκα, πανακότας με κακάο και λάδι καρύδας και πολλών άλλων alternative, γευστικών ηδονών! Το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω, είναι να την προσεγγίσω για μία συνέντευξη, ώστε να μας μιλήσει για το μαγικό της “παιδί”, το Paxxi!

TEXNOLOGIA-FATOYROY-SYNENTEYXH-PAXXI1

Στην κουζίνα του Paxxi

 1. Ειρήνη, εννοείται πως η πρώτη ερώτηση αφορά στο όνομα του καναλιού σου: Πώς αποφάσισες να το ονομάσεις Paxxi, πες μας την ιστορία του!

Σε μία καμπή στη ζωής μου, συζητώντας με τον αδερφό μου τον Σπύρο που μένει στο Λονδίνο, μου βάζει στο μυαλό μου την ιδέα να ασχοληθώ με κάτι που αγαπώ και μου αρέσει να κάνω. Έτσι η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική που λατρεύω ήταν η αρχή.  Το όνομα ήρθε στις Αυγουστιάτικες κοινές μας διακοπές στην Κρήτη. Το Paxxi, ιδέα του Σπύρου, “κούμπωσε” τόσο με το πρώτο συνθετικό του αγαπημένου μας ντάκου δηλ. παξι-μάδι, όσο και με το όνομά μου στα Λατινικά ‘Pax’.

 1. Ο μαγικός κόσμος της μαγειρικής: πώς τον ανακάλυψες και με ποια εφόδια τον κατέκτησες;

Τον ανακάλυψα από μικρή ηλικία καθώς η μητέρα μου είναι φανατική μαγείρισσα. Ωστόσο τότε δε με ενθουσίαζε ούτε του έδινα σημασία. Στις σπουδές μου όπου έμενα μόνη μακριά, άρχισε να μου λείπει το σπιτικό φαγητό και άρχισα να πειραματίζομαι με αυτό.  Δεν νομίζω ότι την μαγειρική την κατακτάς ποτέ. Κάθε φορά ανακαλύπτεις και κάτι καινούργιο. Ένα διαφορετικό υλικό, μια νέα γεύση. Αυτό είναι το συναρπαστικό!

TEXNOLOGIA-FATOYROY-SYNENTEYXH-PAXXI2

Το τέλειο αρνάκι φρικασέ με χόρτα

 1. Στο blog σου αναφέρεις πως έχεις σαν στόχο την αναγέννηση της μεσογειακής διατροφής που έχουμε χάσει στο πέρασμα του χρόνου. Μίλησέ μας για αυτό και δώσε μας μια ιδανική εικόνα διατροφής που θα ήθελες για παράδειγμα να ακολουθεί η κόρη σου καθημερινά στην ενηλικίωσή της.

Πράγματι τις δεκαετίες του ’80 και ’90 με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, ήρθαν νέες γεύσεις και υλικά από το εξωτερικό. Όπως ήταν φυσικό, αν στο διψασμένο δώσεις νερό, θα πέσει με τα μούτρα σε αυτό- έτσι κάναμε κι εμείς. Αποθεώσαμε υλικά τα οποία μας ήρθαν και είχαν έντονες γεύσεις. Θεωρήσαμε την παραδοσιακή μαγειρική του τόπου μας ξεπερασμένη. Τα τελευταία χρόνια όμως αρχίζουμε να εκτιμάμε την κουζίνα μας με τις ελαφριές αλλά αυθεντικές γεύσεις. Σε αυτό βοήθησε και η τάση για πιο υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής. Είμαστε τυχεροί που κάθε μέρος της Ελλάδας παράγει τα τοπικά του προϊόντα που ξέρουμε να χρησιμοποιούμε. Οι Σεφ κι εμείς οι food bloggers βοηθάμε στον εκμοντερνισμό των παραδοσιακών πιάτων με έναν άλλο, πιο σύγχρονο αέρα.

Αυτή τη διατροφή, ιδανικά θα ήθελα να έχει και η κόρη μου. Ισορροπημένη, να περιλαμβάνει καθημερινά όλα όσα είναι πολύτιμα για τον οργανισμό της αλλά και τα πιο «αμαρτωλά» όταν χρειάζεται.

Ëé÷íáñÜêéá ôá ãëõêÜ ÊñçôéêÜ êáëéôóïýíéá ôïõ ÐÜó÷á 2

Λυχναράκια: τα γλυκά Κρητικά καλιτσούνια του Πάσχα

 1. Τι είναι αυτό που κάνει το Paxxi να ξεχωρίζει τόσο σε σχέση με τα υπόλοιπα κανάλια μαγειρικής;

Δεν ξέρω αν το Paxxi ξεχωρίζει αλλά αυτό που ακολουθώ είναι ο εαυτός μου. Δε θα φτιάξω κάτι που εγώ δε θα το έτρωγα. Προτείνω τα παραδοσιακά φαγητά που ξέρω αλλά και πιάτα άλλων χωρών που με έχουν εντυπωσιάσει και πιστεύω ότι αξίζει να τα μοιραστώ.

TEXNOLOGIA-FATOYROY-SYNENTEYXH-PAXXI4

Paxxi Falafel

 1. Το 2015 το Paxxi βραβεύτηκε από το κοινό ως Best Family Cooking στα BHMAGOURMET Food Blog Awards. Πώς ένιωθες πριν τα αποτελέσματα – υπήρχε κάποιο μέρος σου που πίστευε στη νίκη; Και πώς αισθάνθηκες όταν τελικά κράτησες το βραβείο στα χέρια σου;

Το βραβείο ήταν μια αρχή να πιστέψω περισσότερο στο Paxxi. Δεν είχα σκεφτεί τη νίκη, δεν είχα αυτό ως στόχο όταν έθεσα την υποψηφιότητα. Ήθελα να γνωρίσω κόσμο που είχε τα ίδια ενδιαφέροντα και αναζητήσεις με εμένα. Όταν άκουσα το όνομά μου, δεν ήμουν προετοιμασμένη, κρατούσα όλα μου τα πράγματα στα χέρια και τα άφησα στο πάτωμα για να παραλάβω το βραβείο. Χάρηκα διπλά όταν έμαθα πως πήρα το βραβείο κοινού, δηλαδή ότι με υποστήριξε ο κόσμος και έκανε τον κόπο να με ψηφίσει.

TEXNOLOGIA-FATOYROY-SYNENTEYXH-PAXXI5

 1. Ανεβάζεις νέα επεισόδια κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή: Πώς προλαβαίνεις να οργανώσεις τόσο άρτιες παρουσιάσεις κάθε εβδομάδα;

Με πολλή και σκληρή δουλειά την οποία δεν κάνω μόνη μου. Σε αυτό χωρίς την πρακτική βοήθεια του Σπύρου (έστησε το site, τα γραφικά, το όραμα του Paxxi και το brand) αλλά και του Κώστα ( βιντεοσκόπηση, editing), δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν όλα. Φυσικά να μην ξεχνάω και την υπομονή της κόρης μου που χάνει τις Κυριακάτικες βόλτες για να γυρίζουμε τα επεισόδιά μας. Χωρίς τη συμμετοχή όλων μας, δε θα μπορούσε το Paxxi να τρέξει όπως θέλαμε. Και ακόμα έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον που ανυπομονούμε να πραγματοποιήσουμε. Μόλις ξεκίνησε στο Facebook το αδερφάκι του Paxxi στην Αγγλία το PaxxiUK.

TEXNOLOGIA-FATOYROY-SYNENTEYXH-PAXXI6

Μπουγάτσα

 1. Από που τροφοδοτείς την έμπνευσή σου για νέες συνταγές;

Από παντού πραγματικά. Διαβάζω πολύ, ενημερώνομαι για τις παγκόσμιες τάσεις και τεχνικές. Αλλά και η μαγειρική είναι τέχνη και απαιτεί έμπνευση. Μπορεί να σκεφτώ ένα συνδυασμό την ώρα που πάω να κοιμηθώ ή όταν είμαι στην παραλία. Η έμπνευση είναι ανεξάντλητη.

TEXNOLOGIA-FATOYROY-SYNENTEYXH-PAXXI7

Άλλη μια γλυκιά κόλαση

 1. Μπορείς να μας πεις τι κρύβεται πίσω από κάθε clip που ανεβάζεις, σε αριθμούς: Χρόνος, προετοιμασία, πρόβες;

Ας ξεκινήσω από τις πρόβες των συνταγών. Όταν τη γνωρίζω τη συνταγή και την έχω ξανακάνει δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί όμως να δοκιμάζω ένα συνδυασμό για εβδομάδες και να μη μου βγαίνει, κολλάω αν δε λύσω το πρόβλημα. Απαιτείται καλή οργάνωση στην προετοιμασία. Αγορά υλικών, στήσιμο του χώρου, ρούχα-εμφάνιση, εργαλεία, props που θα χρειαστώ. Έπειτα τη σκηνοθεσία της συνταγής μαζί με τον Κώστα για να γνωρίζουμε και οι δύο τη ροή της. Τέλος η εκτέλεση: φώτα και κάμερες. Έπειτα όλο το υλικό πρέπει να μονταριστεί, να φτιαχτούν οι φωτογραφίες και να γραφτούν οι συνταγές. Μετά όλα πρέπει να περαστούν στο site και να ανέβουν σε όλα τα social media.

 1. Υπάρχει άραγε ηλικία που σηματοδοτεί την είσοδο της γυναίκας στην κουζίνα;

Όχι και δεν είναι η μαγειρική μόνο για γυναίκες. Η πρόκληση της κουζίνας μπορεί να αρχίσει από τη νηπιακή ηλικία, όταν φύγουμε από το σπίτι της μαμάς, όταν αποκτήσουμε παιδί ή ακόμα και όταν συνταξιοδοτηθούμε. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να χτυπήσει το μαγικό κουδουνάκι μέσα μας, μπορεί βέβαια και ποτέ.

 1. Πώς βρίσκεις το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η μαγειρική έχει κατακλύσει προγράμματα τηλεόρασης αλλά και στήλες σε blogs & sites; Έχει μεταμορφωθεί άραγε από μια αναγκαστική διαδικασία σε μια ενασχόληση ψυχοθεραπείας, όπως είναι η κηπουρική ή η ζωγραφική;

Ακριβώς, εκτός από ανάγκη είναι και ψυχοθεραπεία. Φυσικά επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας. Δεν μπορούμε να έχουμε καλή ποιότητα όταν η διατροφή μας δεν είναι σωστή και  ισορροπημένη. Η δημιουργία είτε αφορά το φαγητό είτε ένα πίνακα είναι έμπνευση είναι δραστηριότητα, δίνει δύναμη, αυτοπεποίθηση και φυσικά ευχαρίστηση.

 1. Θυμάσαι τι μαγείρεψες στο πρώτο clip που δημοσίευσες;

Εννοείται, δεν γίνεται να ξεχαστεί ποτέ αυτό! Έκανα την πηγή έμπνευσης του blog, το αγαπημένο μας κρητικό σνακ, τον παραδοσιακό ντάκο.

TEXNOLOGIA-FATOYROY-SYNENTEYXH-PAXXI8

Ντάκος με ντομάτα και φέτα

 1. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου φαγητό ως παιδί και ποιο ως μαμά;

Ως παιδί λάτρευα τις πατάτες και τις σούπες. Ο πατέρας μου μπορούσε να μας φτιάξει άμεσα ό,τι περίεργο είδος σούπας φανταζόταν ανάλογα με τα υλικά που υπήρχαν στο σπίτι εκείνη τη στιγμή. Ως μαμά τώρα, λατρεύω τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά παρέα με πλούσιες σαλάτες.

 1. Σενάριο: πρέπει να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου στο αποψινό δείπνο! Τι επιλέγεις να μαγειρέψεις για ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο;

Πρώτα απ΄ όλα θα προσπαθούσα να μάθω τα γούστα, τις προτιμήσεις των καλεσμένων μου. Αυτούς που θέλω να ευχαριστήσω.

Για ένα παραδοσιακό κρητικό δείπνο θα ξεκινούσα με μια ποικιλία Κρητικών τυριών (μυζήθρα, γραβιέρα κ.α.) με σπιτικό ψωμί και παξιμαδάκια, μαζί και μια χορτόπιτα. Για κυρίως πιάτο οφτό αρνί με ψητές πατάτες παρέα με πλούσια σαλάτα χορταρικών. Τέλος για επιδόρπιο φρούτα εποχής και σαρικοπιτάκια με μέλι.

TEXNOLOGIA-FATOYROY-SYNENTEYXH-PAXXI9
Χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο

 1. Σε ξέρουμε ως Κρητικιά μητέρα και σύζυγο, τέλεια μαγείρισσα και ευγενική παρουσία. Μπορείς να μας περιγράψεις τον εαυτό σου με 4 λέξεις;

Δραστήρια, οργανωτική, συνεπής, οραματίστρια.

 1. Τι σημαίνει για εσένα ευτυχία;

Η ευτυχία είναι στιγμές. Πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε όταν τη ζούμε και να την ευχαριστιόμαστε όσο πιο πολύ μπορούμε. Αν κάθε μέρα έχω μια ευτυχισμένη στιγμή, είμαι ευτυχισμένη. Κάθε μέρα είναι διαφορετική- ξεχωριστή και πρέπει να τη ζούμε.

 1. Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας ένα πολύτιμο μυστικό για να μαγειρεύουμε πάντα πετυχημένα;

Να μαγειρεύουμε με όρεξη και αγάπη. Το πιο απλό φαγητό όταν το προσφέρουμε με αγάπη, γίνεται πλούσιο και νόστιμο.

TEXNOLOGIA-FATOYROY-SYNENTEYXH-PAXXI10
Ποια είναι η Ειρήνη του Paxxi;

“Γεια σας, είμαι η Ειρήνη από το Paxxi, το πιο τακτικό κανάλι μαγειρικής και video blog από την Κρήτη με τρία επεισόδια την εβδομάδα. Το κανάλι μας είναι εντελώς ανεξάρτητο και διατηρείται από την αγάπη μας για τη σπιτική μαγειρική. Αν μπορώ να το κάνω εγώ μπορείτε κι εσείς! Δείτε αναλυτικά όλες τις συνταγές μου στο www.paxxi.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons