Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα 8 πιο εντυπωσιακά καρναβάλια της Ελλάδας

Οι Απόκριες είναι εδώ! Ας μάθουμε για αυτές και για τα ομορφότερα ελληνικά καρναβάλια που διοργανώνονται κάθε χρόνο κλέβοντας τις εντυπώσεις!

Καταρχήν, Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Φέτος, η Αποκριάτικη περίοδος θα διαρκέσει από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 13 Μαρτίου 2016. Οι Απόκριες πήραν το όνομά τους από την αποχή των Χριστιανών από το κρέας. Επίσης, λέγονται και εορτές της Τυροφάγου, επειδή εκείνες τις μέρες συνήθως καταναλώνονται αποκλειστικά γαλακτοκομικά, για την προετοιμασία της νηστείας της Σαρακοστής. Αντίστοιχα και στα λατινικά, η λέξη Καρναβάλι παραπέμπει στο «carnem levare» που σηµαίνει «διακοπή της βρώσης κρέατος». Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την Αποκριάτικη περίοδο ως Τριώδιο («τρεις ωδές» που σημαίνει οι τρεις ύμνοι που συνηθίζουμε να λέμε στην εκκλησία).

Ας δούμε τώρα ποια είναι τα πιο διάσημα και πιο ιδιαίτερα καρναβάλια της χώρας μας!

Πατρινό ΚαρναβάλιΠελοπόννησος

Και ποιος δεν ξέρει για το Καρναβάλι της Πάτρας! Είναι το «Πατρινό Καρναβάλι» με το όνομα! Χρονολογείται από το 19ο αιώνα και ξεκίνησε από έναν αποκριάτικο χορό. Είναι ένα γλέντι με παγκόσμια φήμη, που έχει χαρακτηριστικά δυτικοευρωπαϊκών εθίμων αλλά και παραδοσιακών. Η συμμετοχή του κόσμου είναι τεράστια και έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να ζήσουν από κοντά τις παρελάσεις με μάσκες, ντόμινο, πολυτελείς μεταμφιέσεις, κάψιμο του Καρνάβαλου, σοκολατοπολέμους κ.α.

Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι – Κρήτη

Το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένα από τα διασημότερα ελληνικά καρναβάλια. Οι κεντρικοί δρόμοι και οι πλατείες γεμίζουν από ανθρώπους με χαμόγελα και στολές, από άρματα, από μπαλόνια και από πρωτότυπες παραστάσεις. Κάθε βράδυ, ομάδες καρναβαλιστών διοργανώνουν θεαματικά πάρτι με μουσική και ποτό. Το βράδυ της παραμονής της Μεγάλης Παρέλασης η κεντρική λεωφόρος μεταμορφώνεται σε μία μεγάλη πίστα χορού. Η Μεγάλη Παρέλαση αποτελεί το κορυφαίο γεγονός με συμμετοχή άνω των 5.000 ατόμων.

Το καρναβάλι του Μοσχάτου – Αττική

Ένα ακόμα διάσημο καρναβάλι είναι του Μοσχάτου, που χρονολογείται από το 1987 και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών από τα υπόλοιπα καρναβάλια της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών. Βραζιλιάνες χορεύτριες, μουσική λατινοφερμένη και άρματα που σατιρίζουν την ελληνική επικαιρότητα, κάνουν κάθε Απόκριες τους επισκέπτες να ξεφαντώνουν με μοναδικό τρόπο. Μάλιστα πολλές φορές συμμετέχουν αντιπροσωπείες καρναβαλιστών από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, κάνοντας τη διοργάνωση ακόμα εντυπωσιακότερη!

Το καρναβάλι της Ξάνθης – Θράκη

Λάτιν ρυθμοί, άρματα, θεατρικές παραστάσεις και το τοπικό έθιμο του καψίματος του “Τζάρου” την τελευταία Κυριακή, στη γέφυρα του ποταμού Κοσύνθου με πυροτεχνήματα να γεμίζουν τον ουρανό, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Καρναβάλι της Ξάνθης. Κάθε δραστηριότητα διαφημίζει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου. «Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, ένα σύνολο λαογραφικών εκδηλώσεων μέσα στην εποχή της αποκριάς και της διασκεδάσεως. Τα καρναβάλια και τα άρματα, ωραιότατα και αυτά, αποτελούν το συμπλήρωμα των εορταστικών εκδηλώσεων οι οποίες είναι η ζωντάνια της Θράκης» (Εφημ. ‘Έλλην. Βορράς’, αρ. φ. 4618/183, 26/2/1969, σ.2).

Το καρναβάλι της ΚοζάνηςΜακεδονία

Όταν ολοκληρωθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Κοζάνης αρχίζουν να προετοιμάζουν το “Φανό”, ένα έθιμο που προέρχεται από την τουρκοκρατία. Οι Φανοί ήταν τόποι συγκέντρωσης για τους υπόδουλους Έλληνες όπου συζητούσαν και έπαιρναν αποφάσεις κατά την επανάσταση του 1821. Το έθιμο αυτό κρατιέται μέχρι σήμερα στην Κοζάνη και γύρω στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης, ανάβει από το Δήμαρχο ο πρώτος Φανός, γύρω από τον οποίο στήνεται ξέφρενος χορός.

Το καρναβάλι της ΚεφαλονιάςΕπτάνησα

Στα Ιόνια νησιά συνηθίζονται η παρέλαση της φιλαρμονικής, τα άρματα και τα χορευτικά. Το γλέντι βασίζεται καθαρά στη λατρεία του θεού Διόνυσου. Ειδικά το καρναβάλι της Κεφαλονιάς έχει επηρεαστεί από τα έθιμα όσων καταπατούσαν το νησί π.χ. από των Άγγλων, των Γάλλων και των Βενετών. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη παρέλαση αρμάτων στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια είναι η πιο εντυπωσιακή. Η γιορτή ολοκληρώνεται με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Το καρναβάλι της ΆμφισσαςΣτερεά Ελλάδα

Το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς στην Άμφισσα, κυριαρχεί η «νύχτα των φαντασμάτων» – οι “κουδουνάδες” ξορκίζουν τα πνεύματα που ταλαιπωρούσαν κατά την παράδοση τους βυρσοδέψες της περιοχής. Όταν ολοκληρωθεί η τελετουργία, την επόμενη μέρα, διοργανώνεται γλέντι στην πλατεία της Ιτέας, που συνοδεύεται από μια εντυπωσιακή παρέλαση αρμάτων στους μεγάλους δρόμους της πόλης.

Το καρναβάλι της Σκύρου – Σποράδες

Τρεις διαφορετικές μεταμφιέσεις συνοδεύουν τις Σκυριανές Απόκριες: του “γέρου”, της “κορέλας” και του “φράγκου”. Με χειροποίητες ενδυμασίες, χορεύουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα! Η μουσική ενισχύεται από τους ήχους των κουδουνιών που κρέμονται από τους “γέρους” και τα σφυρίγματα των κοχυλιών που κρατούν οι “φράγκοι”.

Φωτό από: www.patrinaki.blogspot.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates