Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων σε 7 γωνιές του κόσμου

Το ξέρατε πως στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, τα Χριστούγεννα δεν ήταν ξεχωριστή γιορτή, αλλά γιορταζόταν τη μέρα των Θεοφανείων; Από το 354 μ.Χ. έχει καθιερωθεί να γιορτάζουμε τη γέννηση του Ιησού στις 25 Δεκεμβρίου! Στην Ελλάδα έχουμε πολλά έθιμα και παραδόσεις στον εορτασμό της Αγάπης, όπως όμως έχουν και άλλες χώρες! Πάμε να δούμε μαζί τα πιο ενδιαφέρονται έθιμα των Χριστουγεννιάτικων εορτών, σε 7 μέρη του κόσμου!

Αυστρία

Οι γιορτές των Χριστουγέννων στην Αυστρία ξεκινούν την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου και τελειώνουν επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου. Οι νοικοκύρηδες κατασκευάζουν διάφορα στεφάνια, είτε με κλαδιά πεύκου, είτε με κουκουνάρια και κόκκινους φιόγκους και τοποθετούν γύρω τους κεριά – κάθε Κυριακή ανάβουν και ένα κερί μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου. Ένα κόλπο μάλιστα που κάνουν για να κρατήσουν τα κλαδιά περισσότερο και να μην ξεραθούν εντελώς, είναι το πέρασμα της άκρης τους από φλόγα φωτιάς για λίγα δευτερόλεπτα.

Τα παιδιά εκεί όταν λένε τα κάλαντα, είναι ντυμένα σαν τους τρεις Μάγους και συνήθως τα χρήματα που μαζεύουν, τα προσφέρουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Όσο για τα δώρα, μοιράζονται όχι από τον Άγιο Βασίλη αλλά από τον Άγιο Νικόλαο, στις 6 Δεκεμβρίου. Επίσης, να ξέρετε πως το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Silent Night, Holy Night» τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία στις αρχές του 19ου αιώνα και έπειτα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, όπως και στα Ελληνικά («Άγια Νύχτα»).

Αγγλία

Στην Αγγλία, όταν πλησιάζουν οι χριστουγεννιάτικες γιορτές, τα σπίτια γεμίζουν με τα εντυπωσιακά Αλεξανδριανά, ή αλλιώς Αστέρια της Βηθλεέμ. Είναι το όμορφο φυτό με τα κόκκινα πλατιά πέταλα και τα πράσινα φυλλώματα – είτε κρέμεται έξω από την πόρτα ή πάνω από το τζάκι, είτε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θεωρείται ότι σημαίνει την έναρξη των εορτών. Στολίζεται από τους Άγγλους μαζί με κλαδιά από γκι, που κρέμονται στην οροφή και «επιτάσσουν» σε όσους βρεθούν από κάτω, να εναγκαλιαστούν και να φιληθούν! Το δε εορταστικό τραπέζι, είναι γεμάτο από κρεατοπιτάκια, πουτίγκα και φυσικά μια πεντανόστιμη, αχνιστή γαλοπούλα!

Γαλλία

Στη Γαλλία τα Χριστούγεννα αποτελούν την εορταστική κορύφωση όλης της χρονιάς. Οι Γάλλοι ξεκίνησαν τη «μόδα» του «Reveillon», του παραδοσιακού εορταστικού τραπεζιού, γεμάτο από πλούσιους γαστρονομικούς θησαυρούς. Το ρεβεγιόν έχει γίνει θεσμός στα σπίτια όλης της Ευρώπης, αλλά και στα μεγάλα ξενοδοχεία. Όσο για τους διακοσμητικούς στολισμούς, την τιμητική τους έχουν τα Αλεξανδριανά, τα οποία ονοματίζουν Αστέρια των Χριστουγέννων (Etoiles de Noël). Τα δε δωράκια τα μοιράζει ο Père Noël, ο πατέρας των Χριστουγέννων δηλαδή, μεταξύ 24 προς 25 Δεκεμβρίου.

Γερμανία

Από τα γερμανικά χριστουγεννιάτικα έθιμα ξεχωρίζει το Adventskranz: πρόκειται για ένα κηροπήγιο, φτιαγμένο από κλαδιά ελάτου που σχηματίζουν ένα στεφάνι. Επάνω του είναι στερεωμένα τέσσερα κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ένα άλλο έθιμο της εποχής, πριν τα Χριστούγεννα είναι το Adventskalender, που σημαίνει Χριστουγεννιάτικο Ημερολόγιο! Έχει 24 θέσεις κλεισμένες με πορτάκια, αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν διάφορες μικρές εκπλήξεις, από ένα ζαχαρωτό, μέχρι ένα παιχνίδι μινιατούρα.

Ιταλία

Για τα ιταλικά δεδομένα, τα Χριστούγεννα κρατούν από τις 8 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλα τα νοικοκυριά στολίζονται από αλεξανδριανά και από πολύχρωμα λαμπιόνια. Ενδιαφέρον έχει όμως ο εορτασμός της 6ης Ιανουαρίου, κατά την οποία καταφθάνει τη νύκτα η διάσημη Befana – μια παλιά, φτωχή μάγισσα, η οποία όμως είναι καλοσυνάτη. Επισκέπτεται τα σπίτια και τρώει καρύδια και μπισκότα που της έχουν αφήσει τα παιδιά και πριν φύγει, αφήνει δώρα στις κάλτσες που είναι κρεμασμένες μαζί με γλυκά για όσους ήταν φρόνιμοι, ενώ για όσους ήταν άτακτοι αφήνει κάρβουνα. Χριστουγεννιάτικο σύμβολο για τους Ιταλούς, πέραν από το Δέντρο είναι και η Φάτνη, που θυμίζει το
Φραγκίσκο της Ασίζης, τον πρώτο δημιουργό αναπαράσταση της ιστορίας των Χριστουγέννων με μικρά αγάλματα.

Ισπανία

Στη γοητευτική Ισπανία η παραμονή των Χριστουγέννων λέγεται «Noche Buena» και όλη η οικογένεια μαζεύεται σπίτι για το γιορτινό γεύμα γεμάτο τοπικές σπεσιαλιτέ. Ο πρώτος που ανακοινώνει το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Ιησού είναι ο διάσημος πετεινός Misa del Gallo.

Στις 5 Ιανουαρίου διοργανώνεται μια μεγάλη παρέλαση της «Cabalgata de Reyes» , από ανθρώπους ντυμένους σαν τους Τρεις Μάγους και άλλες μορφές της Θρησκείας. Κατά την παρέλαση, πετάνε διάφορα γλυκά στον κόσμο που έχει μαζευτεί για να τους παρακολουθήσει.

Σουηδία

God Jul ! Στα Σουηδικά σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα» – ευχή που μοιράζεται από στόμα σε στόμα από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο Βασιλιάς Κνουτ τον 11ο αιώνα.

Στις 13 του Δεκέμβρη, τα παιδιά φέρνουν στα κρεβάτια των γονιών τους φαγητό, ενώ νωρίς το πρωί η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας ντύνεται σαν τη Βασίλισσα του Πνεύματος της Αγίας Λουτσία: με λευκό φόρεμα και δάφνινο στεφάνι στα μαλλιά – στέμμα κλειστού τύπου με 6 κεριά και επί της κορυφής φέρει ένα ακόμη έβδομο. Η «Λουτσία» κρατάει ένα δίσκο γεμάτο γλυκά, που μοιράζει με αγάπη σε όλα τα μέλη της οικογένειας!

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates