ΜΟΔΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΣΠΙΤΙ

Συνέντευξη: Η Ντόρα Καλλιτσάντση μας ταξιδεύει στα χρώματα της θάλασσας με το νέο fashion όνομα «SeaThrough»!

Post by: 15/06/2017 0 comments

Νέο όνομα στη μόδα και στο ελληνικό design.

Όταν το μετάξι συνάντησε τις τονικότητες των κυμάτων, δημιουργήθηκε μία εντυπωσιακή αλλά και οικολογική μάρκα ρούχων. Η designer της «SeaThrough» μας παρουσιάζει την ίδια και την κοινωνική ευαισθησία που διέπει τις δημιουργίες της.

  1. Μιλήστε μας για το ταξίδι της απόφασης να λανσάρετε ένα νέο Fashion Brand στην ελληνική αγορά, αφού ασχοληθήκατε με τη Φαρμακευτική, τη Νευροφυσολογία και τα Παιδαγωγικά.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και τώρα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, είναι φορές που δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι “κολυμπώ” σ’ αυτό τον ολότελα καινούριο χώρο. Γεννήθηκα σε πόλη – λιμάνι κι η θάλασσα ήταν και είναι για μένα η απόλαυση, η δύναμη, η χαρά, η παρηγοριά.. Ωστόσο μετά από τόσα χρόνια δίπλα και μέσα στη θάλασσα, ένα προχωρημένο δειλινό στην Ύδρα, την είδα “με άλλο μάτι” και σιγά – σιγά συνειδητοποίησα τον ατελείωτο πλούτο σε χρώματα και σχήματα που προσφέρει. Η διαδικασία, από την αποτύπωση όλων αυτών σε φωτογραφίες, στο χαρτί και κατόπιν σε διάφορα υφάσματα, υπήρξε σχεδόν.. νομοτελειακή. Ο ενθουσιασμός μου για τα υπέροχα, μοναδικά prints που δημιουργούνται με τη σφραγίδα της θάλασσας και η σταθερή παρότρυνση από φίλους ειδικούς και με πείρα στο χώρο, με ώθησε να δοκιμάσω να φτιάξω ρούχα. Αποτυπώνω εικόνες που αναδύονται μέσα από την υδάτινη παλλόμενη επιφάνεια, πάνω σε αέρινα επιλεγμένα με ιδιαίτερη φροντίδα υφάσματα, (μετάξι, φίνο βαμβάκι, λεπτεπίλεπτη viscose) και δημιουργώ ρούχα που “μεταμορφώνονται” σαν τη θάλασσα του Αιγαίου. Που αγκαλιάζουν το σώμα και το τυλίγουν γαλήνια και την άλλη στιγμή γεμίζουν “κύματα” και ανεμίζουν σε κάθε κίνηση, διατηρώντας πάντα την ανεπανάληπτη αίσθηση του νερού. Πρόθεσή μου: με τις SeaThrough δημιουργίες, η μαγεία της θάλασσας, να “κολυμπήσει” μακριά, πέρα από την Ελλάδα και να χαρίζει “θερινή διάθεση” όλο το χρόνο, ώστε το αγαπημένο Ελληνικό καλοκαίρι να μην είναι μια μακρινή ανάμνηση αλλά καθημερινή πηγή ευεξίας. Παράλληλα οι δημιουργίες μου να αποτελούν “εμμονική” υπενθύμιση της ανάγκης για καθαρές θάλασσες και ευαισθητοποίηση όλων όσων απολαμβάνουν τα κρυστάλλινα νερά μας.

  1. Ποιο ήταν το πρώτο σας όραμα για τη σειρά ρούχων SEATHROUGH και πώς εμπνευστήκατε το συμβολικό της όνομα;

Πριν ακόμη ωριμάσει η ιδέα των ρούχων, το όνομα ήρθε κάποια στιγμή- πού αλλού; μέσα στο νερό, βλέποντας μέσα απο την υδάτινη διαφάνεια ν’ αποκαλύπτονται όλο και καινούργιες ομορφιές. Πέραν όμως απ’ την κυριολεξία και το λογοπαίγνιο see -> sea, seethrough, είναι για μένα και ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα, πάντα κάτω απο την επιφάνεια. Και είναι μια παρότρυνση να βλέπουμε την ουσία, και στο βάθος, αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

 

  1. Υπήρξαν στιγμές που εμπόδια δυσκόλεψαν την πραγματοποίηση αυτού το εγχειρήματος; Πώς τις αντιμετωπίσατε;

Το εγχείρημα (παρόλο που σε κάθε βήμα ερχόταν και μια βοήθεια “εξ ουρανού”, συνδεδεμένη με κάποια δραστηριότητα του επαγγελματικού μου παρελθόντος) παρουσίασε πάρα πολλές δυσκολίες: Στην εύρεση και επιλογή υφασμάτων (πολύ καλής ποιότητας μεταξωτά ή φίνα βαμβακερά, δυσεύρετα την εποχή της κρίσης..). Στη συνεργασία με τη μοναδική ίσως εταιρεία στην Αθήνα (Textum Digital) εκτυπώσεων σε υφάσματα φυτικών ινών και όχι polyester. Στη ραφή των ρούχων και τη διάθεσή τους. Κάθε print που προκύπτει μετά απο δεκάδες συνδυασμούς πρέπει να προσαρμοστεί στις διαστάσεις που θα γίνει το ρούχο και πρέπει να ραφτεί με τρόπο, ώστε κάθε λεπτομέρεια της εικόνας να βρίσκεται στη σωστή θέση. Κάθε κομμάτι κόβεται χωριστά. Πέραν απο το κόστος, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί κάθε ρούχο. Παρακολουθώ με σχολαστικότητα όλη τη διαδικασία παραγωγής. Το αποτέλεσμα όμως είναι πραγματικά μοναδικό! Αντισταθμίζει τις “αναποδιές” και διαγράφει όλες τις δυσκολίες.

  1. Ποια είναι η γυναίκα της SEATHROUGH;

Η γυναίκα SeaThrough δεν έχει ηλικία. Αγαπάει το σώμα της και αισθάνεται μοναδική. Κάνει αισθητή την παρουσία της φορώντας απλά αλλά αυθεντικά ρούχα που τονίζουν τη γοητεία της και προσελκύουν τα βλέμματα. Παράλληλα φορώντας μια SeaThrough δημιουργία δηλώνει την κοινωνική της ευαισθησία. Παρ’ολο που το κόστος, λόγω της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας παραγωγής των ρούχων, είναι υψηλό, προτιμώ να περιορίζω το κέρδος στο ελάχιστο ώστε οι τιμές πώλησης σε σύγκριση με οποιοδήποτε προϊόν αντίστοιχης ποιότητας να κρατιούνται σχετικά χαμηλές. Φιλοδοξία μου είναι να προσφέρω σε κάθε γυναίκα το χάδι της θάλασσας όλο το χρόνο, ακόμη και το χειμώνα με μαντήλια και εσάρπες με θαλασσινά prints, και μεταξωτά πουκάμισα με αέρινους κuμματισμούς. Στην καλοκαιρινή συλλογή είμαι σίγουρη ότι καθεμία θα βρει ένα κομμάτι που θα έχει δημιουργηθεί “ειδικά γι’ αυτή. Aς μπει χρώμα στις ντουλάπες μας… «είναι θεραπεία»….

  1. Αν έπρεπε να ντύσετε την Ελληνίδα θεά Αφροδίτη, ποιο ρούχο από τη Συλλογή σας θα διαλέγατε και γιατί;

Η Αφροδίτη! Η θεά που αναδύθηκε απο τη θάλασσα! Η “ομορφιά” και ο “έρωτας” που γεννήθηκε μέσα απο τα κρυστάλλινα νερά της Μεσογείου. Μα όλη η SeaThrough συλλογή είναι για να την ντύσει.! Η Ελληνίδα αισθησιακή και ρομαντική και παράλληλα δυναμική, απαιτητική και ασυμβίβαστη, με όλα τα χαρακτηριστικά της “απρόβλεπτης” θάλασσας και της θεάς, είναι η αδιαμφισβήτητη μούσα της συλλογής. Φυσικά θα ξεχώριζα γι’ αυτή το Hydra Sunrise, με τα χρυσοπράσινα και τα ζεστά γαλάζια χρώματα και τις λάμψεις που θυμίζουν πολύτιμους λίθους. Και οπωσδήποτε το εκρηκτικό κόκκινο του ηλιοβασιλέματος που προβάλλει μέσα απο τα γαλάζια – μπλε κύματα, αγκαλιάζει το σώμα και ταξιδεύει τις αισθήσεις.

  1. Αξίζει να αναφέρουμε πως κάθε αγορά από τη SEATHROUGH, συμβάλλει στην ενίσχυση προστασίας των καθαρών θαλασσών. Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτό.

Η SeaThrough δεν θα υπήρχε χωρίς τα κρυστάλλινα νερά της Μεσογείου. Η θάλασσα είναι ο γαλάζιος χρυσός μας. Είναι απόλαυση αλλά και ευθύνη. Σιγά σιγά Ελληνίδες και μη, που μαθαίνουν το στόχο της εταιρίας, γίνονται πρέσβειρες της προσπάθειας για καθαρές θάλασσες. Φέτος πέραν απο χορηγίες σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό, δουλεύουμε με ομάδες εθελοντών για καθαρισμό παραλιών. Πρόσφατη δραστηριότητα, καθαρισμός ακτών της Ύδρας, σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Θ. Λασκαρίδη. Η ανταπόκριση, μας ωθεί να οργανώσουμε κι άλλες αντίστοιχες δράσεις στο άμεσο μέλλον.

  1. Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα σας; Τι περιλαμβάνει;

Το “τυπικό” στην καθημερινότητά μου είναι να ξεκλέβω χρόνο για μια βουτιά στην πισίνα ή στη θάλασσα, τρέξιμο με το σκύλο μου, μια καλή ταινία, επίσκεψη σε μια έκθεση ζωγραφικής, θέατρο, περπάτημα στα στενά του Ψυρρή με τα μικρά μαγαζάκια “επαγγελμάτων που χάνονται.” Για να χωρέσουν όλα αυτά, μέσα στην “τρικυμία” της παραγωγής, των παραγγελιών, των δειγματισμών, του supermarket, των απαραίτητων πολύτιμων στιγμών με τον άντρα μου (τα παιδιά μακριά στο εξωτερικό), των κοινωνικών υποχρεώσεων,… ο χρόνος του ύπνου όλο και μειώνεται.. Η ματιά SEE- SeaThrough μέσα σ’ όλα αυτά τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα και την ενέργεια.

 

  1. Δεδομένου ότι λαμβάνετε μέρος ενεργά σε περιβαλλοντικές δράσεις, τι μήνυμα θα θέλατε να κοινοποιήσετε για την ατομική πρωτοβουλία προστασίας του περιβάλλοντος;

Μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας, τα προγράμματα ανακύκλωσης, η ευαισθητοποίηση των νέων, η ενημέρωση και εθελοντική προσφορά είναι μικρά βήματα για “μεγάλα” αποτελέσματα Είναι ενθαρρυντικότατο ότι προσπάθειες από όλο και περισσότερους φορείς γίνονται συστηματικότερες και συχνότερες. Ειδικά η Ελλάδα, πιστεύω, ότι πρέπει να διαφυλαχτεί σαν “πολύτιμο δώρο” για όλο τον κόσμο.

Η εμπειρία μετά απο τόσα χρόνια ενασχόλησης και τόσους τόνους πλαστικών που έχω δει στις ακτές μας με πείθει ότι η τεχνολογία πρέπει να βοηθήσει για δημιουργία “αυτοδιαλυόμενων πλαστικών,” σκαφών που “καταβροχθίζουν” τεράστιες ποσότητες πλαστικών στους ωκεανούς και όπου αλλού μπορούν.

 

  1. Ως Ντόρα, πού βρίσκετε την ευτυχία;

Ευτυχία: Η απόλυτη στιγμή που “γεύεσαι”  με όλες τις αισθήσεις σου και εύχεσαι να μην αλλάξει τίποτα γύρω σου, ή μια μόνιμη διάθεση που χαρίζει λάμψη στο πρόσωπό σου και μια “ευλογημένη ανοχή” απέναντι σε ό,τι περίεργο, στραβό, δυσάρεστο ή απρόβλεπτο συμβαίνει; Ή μήπως οι πολλές απόλυτες στιγμές καταλήγουν στη μόνιμη διάθεση; Πιστεύω ότι την ευτυχία τη χτίζεις… Το να μπορείς να νοιώθεις ευτυχία δεν είναι… “πηγαίο ταλέντο”. Είναι ένας προσωπικός στόχος που τον πετυχαίνεις με συστηματική προσπάθεια ή έχεις την τύχη να σου έχουν μάθει να τον επιδιώκεις από την παιδική σου ηλικία. Τα χρόνια που δούλευα στο νηπιαγωγείο, αναρωτήθηκα πολλές φορές ” γιατί με ακριβώς τα ίδια παιχνίδια, τις ίδιες δραστηριότητες, τα ίδια θεάματα, τις ίδιες καταστάσεις, κάποια παιδιά ξεχειλίζουν από ενθουσιασμό, κάποια μένουν αδιάφορα και κάποια μένουν στη “στενοχώρια” τους. Η ευτυχία είναι στα “γονίδια” ή στον τρόπο που μεγαλώνουμε; Η ιδιοσυγκρασία είναι “προδιάθεση”. Ο μηχανισμός που μας κάνει να ερμηνεύσουμε τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος επιδέχεται “διορθώσεις”.  Στο νηπιαγωγείο λοιπόν αποφάσισα να δοκιμάσω να δημιουργήσω την τάξη των “ευτυχισμένων παιδιών”. Θεσπίσαμε έτσι τα “αστεράκια ευτυχίας”. Κάθε πρωί τα παιδιά περιέγραφαν πόσες φορές και γιατί, ένιωσαν ευτυχισμένα το προηγούμενο απόγευμα στο σπίτι τους, και κέρδιζαν ανάλογα αστεράκια.( Αυτό μπορούσε να διασταυρωθεί από το πόση “γκρίνια” είχαν στο σπίτι).

Στο τέλος της ημέρας στο σχολείο, κάθε παιδί περιέγραφε αντίστοιχα πόσες φορές ένοιωσε ευτυχισμένο και… μάζευε αστεράκια. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Στην προσπάθεια να συγκεντρώσουν πολλά αστεράκια έμαθαν να εκτιμούν και να απολαμβάνουν… τη ρουτίνα, να εφευρίσκουν μικροχαρές και να “μιμούνται” τα ευτυχισμένα παιδιά. Και επειδή η ευτυχία δε σηκώνει γκρίνιες και καυγάδες, αλλά θέλει συνεργασία, αλληλοβοήθεια και δημιουργικότητα, η ατμόσφαιρα μέσα στην τάξη βελτιωνόταν συνεχώς, σε σημείο που σε λίγους μήνες κάναμε… “εξαγωγή ευτυχίας” και στα άλλα τμήματα του νηπιαγωγείου.

Σίγουρα λοιπόν όλοι μας έχουμε την τύχη να συναντήσουμε την ευτυχία. Αρκεί να έχουμε τεντωμένες κεραίες. Θεωρώ τον εαυτό μου ή τυχερό ή… πεισματάρη δουλευταρά με στόχο την ευτυχία. Βιώνω την ευτυχία πολλές -πολλές φορές σε μικρές δόσεις κάθε μέρα.

Στα αγαπημένα μου πρόσωπα, σ’ αυτά που ανακαλύπτω γύρω μου καθημερινά, σ’ αυτά που δημιουργώ, στα καινούρια που μαθαίνω, και φυσικά στη θάλασσα!! Είναι τόσες πολλές οι “πηγές ευτυχίας”! Αποκλείεται να μη βρούμε κάποιες απ’ αυτές. Αρκεί να… ψάξουμε.

 

Λίγα Λόγια για την Ντόρα Παϊσίδου-Καλλιτσάντση:

«Οι πρώτες μου σπουδές ήταν στη Φαρμακευτική. Μετά από μερικά χρονιά ερευνητικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας στη Φαρμακολογία -Νευροφυσιολογία με επίκεντρο την παιδική ηλικία και την εξέλιξη μνήμης –μάθησης. Ακολουθούν σπουδές στα παιδαγωγικά και εργασία, νηπιαγωγός για πολλά δημιουργικά χρόνια. Τα νήπια με την “πτερόεσσα” φαντασία τους, τα σεμινάρια σε εικαστικά, μουσική, επικοινωνία και δραματοποίηση έκαναν τη “δημιουργία” απαραίτητο κομμάτι της ζωής μου. Ακολούθησε ενασχόλησή μου με την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και δραστηριοποίηση σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η μεγάλη μου αγάπη απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είναι η θάλασσα! Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα με το …αλάτι στο αίμα μου.

Όταν τελευταία ανακάλυψα τα ανεξάντλητα χρώματα και σχήματα που μας χαρίζει και προχώρησα (στην αρχή διστακτικά, στη συνέχεια με πάθος) στην αποτύπωσή τους σε υφάσματα, αισθάνθηκα ότι έφτασε η ώρα να της επιστρέψω τις χαρές και να αξιοποιήσω τη μαγεία της!… Έτσι γεννήθηκαν τα SEATHROUGH!».

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons