ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Yoga: Εξηγούμε τα σύμβολα και την ορολογίας της. 

Post by: 04/05/2018 0 comments

Η yoga είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μιας που ήρθε από το εξωτερικό ως «η απόλυτη επιλογή εκγύμνασης των celebrities». Εάν όμως κάποιος επιχειρήσει να δοκιμάσει αυτόν τον τρόπο άσκησης, θα αντιληφθεί πως πρόκειται για ένα αγχολυτικό φάρμακο σωματικής και ψυχικής ισορροπίας.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τη βασική ορολογία και τα σύμβολά της, ξεκινώντας από την ίδια τη Yoga = προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj, που σημαίνει ένωση.

Βασική Ορολογία

  • Asanas

Σημαίνει «άνετο κάθισμα» και αφορά στις διάφορες στάσεις του σώματος που παίρνουμε στη Yoga.

  • Prana

Σημαίνει δύναμη ζωής και αναφέρεται στην κοσμική ενέργεια, προερχόμενη από τον ήλιο, που μας συνδέει με το σύμπαν.

  • Pranayama

Σημαίνει έλεγχος της αναπνοής, μέσω των ρουθουνιών μας. Η αναπνοή παίζει καταλυτικό ρόλο στη διάχυση της ενέργειας στο σώμα μας σε όλες τις asanas.

  • Namaste

Σημαίνει «υποκλίνομαι σε εσάς» και ακούγεται ως φράση στο τέλος κάθε μαθήματος. Προφέρεται με τις παλάμες ενωμένες, κλειστά μάτια και σκύψιμο του κεφαλιού. Συνήθως μεταφράζεται ως πράξη διαλογισμού.

 

Τα σύμβολα της Yoga

Om

Το Om (aum) είναι ιερό σύμβολο και λέγεται πως αντανακλά τον ήχο του σύμπαντος.  Αν δούμε την εικονοποίηση του συμβόλου, θα νιώσουμε πως κάθε στοιχείο έχει σημασία – και έχουμε δίκιο: Η  μεγάλη καμπύλη στο κάτω μέρος του συμβόλου είναι η κατάσταση του ονείρου. Η καμπύλη στη μέση σχετίζεται με το βαθύ ύπνο, χωρίς όνειρα. Η  καμπύλη προς τα πάνω, συμβολίζει ένα ον σε  εγρήγορση. Η ημισέληνος στην κορυφή συμβολίζει το πέπλο της ψευδαίσθησης και η τελεία στο εσωτερικό της είναι η υπερβατική κατάσταση. Όταν η ανθρώπινη σκέψη διαπερνά το πέπλο της ψευδαίσθησης, ο άνθρωπος βιώνει την υπερβατική συνείδηση και απελευθερώνεται.

 

Lotus

Το λουλούδι του λωτού ή  νούφαρο, είναι το παραδοσιακό σύμβολο της yoga.  Συμβολίζει το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως, ενώ κατά τους Βουδιστές τα πέταλά του απεικονίζουν το άνοιγμα της καρδιάς. Η στάση του λωτού θεωρείται ιδανική για διαλογισμό.

 

Hamsa & Evil eye

Ο όρος «hamsa» αναφέρεται στα πέντε δάχτυλα σε δεξί χέρι με ανοιχτή παλάμη. Πρόκειται για ένα σύμβολο τύχης και προστασίας. Στην yoga, το evil eye αντιπροσωπεύει την απειλή της ζήλειας και της κακοβουλίας.

 

Mandala

Σημαίνει «Κύκλος» και συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, το σύμπαν και τη φύση, την αρμονία του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Αν κοιτάξουμε σταθερά το κέντρο του mandala, ερχόμαστε πιο κοντά στην αυτοσυγκέντρωση και στο αίσθημα του διαλογισμού.

 

Chakras

Σημαίνει τροχός. Τα chakras είναι 7 κατά κύριο λόγο και αποτελούν τα ενεργά κέντρα του σώματος – την αύρα μας. Κάθε chakra έχει δική του σημασία και συνδέεται με διαφορετικές φυσικές, διανοητικές, συναισθηματικές και πνευματικές ιδιότητες στο σώμα και την ψυχή μας.

 

Φωτό από: pruffme.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons