Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου· έπαρσις των χειρών μου θυσία εσπερινή, εισάκουσόν με, Κύριε. Θυμίαμά σοι προσφέρομεν, Χριστέ ο Θεός ημών, εις οσμήν ευωδίας πνευματικής· ο προσδεξάμενος εις το υπερουράνιόν σου Θυσιαστήριον, αντικατάπεμψον ημίν την χάριν του Παναγίου σου Πνεύματος.
Αυτό τον όμορφο ψαλμό, ακούμε όταν προσφέρεται Θυμίαμα στον Εσπερινό με τη Δύση του Ηλίου: παρακαλούμε τον Κύριο να ανεβεί η προσευχή μας προς το θρόνο Του, όπως ανεβαίνει το ευωδιαστό Θυμίαμα προς τον ουρανό (140 Ψαλμός).
Πότε έγιναν οι πρώτες αναφορές στο λιβάνι, ή αλλιώς μοσχοθυμίαμα; Στην Παλαιά Διαθήκη στην Έξοδο, ο Κύριος δίνει οδηγίες προς το Μωυσή για την παρασκευή θυμιάματος. Μάλιστα, στο βιβλίο του Ησαΐα της Παλαιάς Διαθήκης, αναφέρεται ως ιδιαίτερα πολύτιμο αγαθό, μαζί με τον χρυσό.
Έξοδος 30:34 (Κεφάλαιο Λ., 34):
Καὶ εἶπε Κύριος πρὸς Μωυσῆν· λάβε σεαυτῷ ἡδύσματα, στακτήν, ὄνυχα, χαλβάνην ἡδυσμοῦ καὶ λίβανον διαφανῆ, ἴσον ἴσῳ ἔσται· καὶ ποιήσουσιν ἐν αὐτῷ θυμίαμα, μυρεψικὸν ἔργον μυρεψοῦ, μεμιγμένον, καθαρόν, ἔργον ἅγιον. καὶ συγκόψεις ἐκ τούτων λεπτὸν καὶ θήσεις ἀπέναντι τῶν μαρτυρίων ἐν τῇ σκηνῇ τοῦ μαρτυρίου, ὅθεν γνωσθήσομαί σοι ἐκεῖθεν· ἅγιον τῶν ἁγίων ἔσται ὑμῖν. θυμίαμα κατὰ τὴν σύνθεσιν ταύτην οὐ ποιήσετε ὑμῖν ἑαυτοῖς· ἁγίασμα ἔσται ὑμῖν Κυρίῳ· ὃς ἂν ποιήσῃ ὡσαύτως ὥστε ὀσφραίνεσθαι ἐν αὐτῷ, ἀπολεῖται ἐκ τοῦ λαοῦ αὐτοῦ.
Με το θυμίαμα που προσφέρουμε την ώρα της προσευχής, υποβοηθείται η ανάταση της ψυχής προς πάνω. Όπως το θυμίαμα καθώς καίγεται από τον άνθρακα και αιωρείται προς τα πάνω ευωδιάζοντας το περιβάλλον, έτσι και η ψυχή του πιστού εξυψώνεται απαγκιστρωμένη από τις υλικές σκέψεις. Η βάση του θυμιατηρίου υποδεικνύει την ανθρωπότητα του Χριστού, η φωτιά τη θεότητά Του και ο μοσχομυριστός καπνός μάς «πληροφορεί» την προπορευόμενη ευωδία του Αγίου Πνεύματος.
Η καύση του μοσχοθυμιάματος συμβολίζει τον εξιλασμό, δηλαδή τη θρησκευτική τελετή στην οποία γίνονται δεήσεις, για να εξασφαλιστεί η ευμένεια του Θεού. Το ευχάριστο συναίσθημα που δημιουργείται από το άρωμα του θυμιάματος, σημαίνει την πλήρωση της καρδιάς μας από τη θεία ευχαρίστηση, που είναι ο καρπός της αγάπης μας προς το Θεό. Στην περίπτωση αυτή, κάθε πιστός μετατρέπεται σε “ευωδίαν Χριστού”.
Τα αρώματα του μοσχοθυμιάματος είναι πολλά. Ξεχωρίζουν τα παρακάτω:
- Ακακία
- Βηθλεέμ
- Βυζαντινό
- Ανθός ερήμου
- Αγιόκλημα
- Αγριολούλουδο
- Κεχριμπάρι
- Ευαγγελισμός
- Κυπαρίσσι
- Γαρδένια
- Γαζία
- Ζουμπούλι
- Γιασεμί
- Νυχτολούλουδο
- Κρίνος
- Λεμονανθός
- Πασχαλιά
- Μανώλια
- Μύρο
- Μανουσάκι
- Νάρδος
- Πεύκος
- Υάκινθος
- Χερουβικό
- Φούλι
- Τριαντάφυλλο
- Σμύρνα πέτρα
- Βιολέττα
Φωτό από: βημα ορθοδοξιας