ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι ήταν οι Νύμφες;

Post by: 07/05/2020 0 comments

Ας γνωρίσουμε τις Νύμφες, τις νέες ιδανικές γυναίκες, θεϊκής καταγωγής, που σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ζούσαν μέσα στην άγρια φύση και έπαιζαν με τη θεά Άρτεμη. Φημίζονται για την ομορφιά τους και για το γλέντι τους, αφού συχνά τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί με τον Πάνα στα λιβάδια και στις πλαγιές. Μαζί τους χόρευε και η Αφροδίτη, μαζί με τις Χάριτες, όπως λέει ο Όμηρος, στο βουνό Ίδα, στην Τροία. Δεν ήταν αθάνατες, ζούσαν όμως πάρα πολλά χρόνια και τρέφονταν με αμβροσία, σαν ημίθεες. Πολύ συχνά εκείνες έδιναν τα ονόματά τους στις κοντινές πόλεις, όπως έγινε για παράδειγμα με τη Νύμφη Σπάρτη, που ήταν κόρη του ποταμού Ευρώτα.

Η λέξη νύμφη 

Η λέξη νύμφη σχετίζεται στα ελληνικά με τη λέξη νύψη – αυτή που είναι καλυμμένη με πέπλο, κατά συνέπεια νεαρή κοπέλα σε ηλικία γάμου. Άλλοι μελετητές ανάγουν την λέξη σε ρίζα που εκφράζει την ιδέα του φουσκώματος – σύμφωνα με τον Ησύχιο, μια από τις σημασίες της λέξης «νύμφη» είναι “μπουμπούκι τριαντάφυλλου”.

Με τη δύναμη του νερού

Οι Νύμφες ήταν πνεύματα του γλυκού νερού και βρίσκονταν στα ποτάμια και σε πηγές και συνόδευαν πάντα το νερό, μέσω του οποίοι εξαπλώθηκαν στα βουνά και στα δάση και έτσι συνδέθηκαν με τη βλάστηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρούνται κόρες του Ωκεανού ή άλλων ποταμών.

Ποια είναι τα είδη των Νυμφών;

Τρία είναι τα είδη των Νυμφών:

  1. Ναϊάδες: οι Νύμφες των ποταμών, των πηγών και των κρηνών, οι πιο γνωστές.
  2. Ορεστιάδες: Νύμφες που κατοικούσαν στα βουνά όπου υπάρχουν πηγές.
  3. Δρυάδες: δηλαδή Νύμφες των μοναχικών δέντρων και των λιβαδιών, που κατοικούσαν μέσα σε σπηλιές, κάτω από την επιφάνεια των ποταμών. Μέσα στις σπηλιές τους απολάμβαναν τις χαρές του έρωτα με τον Ερμή ή τους Σιληνούς.
  4. Πλειάδες: Νύμφες που ανήκαν στην ακολουθία της θεάς Άρτεμης. Ήταν κόρες του Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης.
  5. Νηρηίδες: Νύμφες που λατρεύονταν ως θεές της ήρεμης θάλασσας, φιλικές προς τους ανθρώπους κατά την ελληνική μυθολογία, που προσωποποιούσαν τις καταστάσεις και τα χαρακτηριστικά της θάλασσας. Ήταν κόρες του Νηρέα και της  Ωκεανίδας Δωρίδας και εξ αυτής εγγονές του Τιτάνα Ωκεανού.

Πώς τις ξέρουμε από τη λαϊκή μας παράδοση;

Οι Νύμφες, όταν βρέχει, χαίρονται, γιατί τρέφονται τα δέντρα, ή κλαίνε, όταν οι βελανιδιές χάνουν τα φύλλα τους. Τα πεύκα, τα έλατα και οι δρύες άρχιζαν να μεγαλώνουν με το που άρχιζε η ζωή μιας Νύμφης. Ήταν δέντρα δυνατά και ζούσαν για πολλά χρόνια, ενώ οι θνητοί απαγορευόταν να τα αγγίξουν με τσεκούρι. Όταν ερχόταν η ώρα της Νύμφης να πεθάνει, μαραινόταν πρώτα το δέντρο της μέσα στη γη.

Οι Νύμφες έχουν επιζήσει στη λαϊκή μας παράδοση μέχρι σήμερα· είναι οι γνωστές μας νεράιδες, που ζουν στα βουνά, στις νεραϊδοσπηλιές και τις νεραϊδόβρυσες. Θεωρείται πάντοτε επικίνδυνο να τις συναντήσει κανείς, αφού υπάρχουν ακόμη οι μύθοι για τους «νεραϊδοπαρμένους», όπως ήταν ο Ύλας στην αρχαιότητα. Μόνο οι σαββατογεννημένοι και οι «αλαφροΐσκιωτοι» μπορούν να τις αντιλαμβάνονται και να τις βλέπουν να χορεύουν. Ανήκεις σε κάποια από τις 2 κατηγορίες;

Φωτό από: Wikiwand

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons