ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι είναι τα ψυχοσάββατα;

Post by: 06/06/2020 0 comments

Στη χριστιανική πίστη, κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στις ψυχές που έχουν αποβιώσει. Αυτή η αφιέρωση έχει τον πυρήνα της στην ελπίδα της Ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές. Τα Ψυχοσάββατα όμως, η μνήμη των αγαπημένων μας τιμάται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία με μια πιο εμφατική δέηση.

Τα Ψυχοσάββατα είναι 2: Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Αποκριάς και το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής λέγεται και του Ρουσαλιού, επειδή έχει καταγωγή από τη ρωμαϊκή γιορτή των Ρουσαλίων. Είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά την πασχαλινή περίοδο κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη.

Η θλίψη των ψυχών, αλλά και των οικείων τους, γίνεται αισθητή μέσα από το δίστιχο:

Όλα τα Σάββατα να παν, να παν και να γυρίσουν
Το Σάββατο του Ρουσαλιού να πάει, να μην γυρίσει.

 

Σύμφωνα με το έθιμο επίσης, απαγορεύεται η εργασία στα Ψυχοσάββατα:

Ανάθεμα που δούλεψε τα τρία τα Σάββατα

Της Κρεατινής, της Τυρινής και των Αγιοθοδώρων.

 

Στο Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων, που όμως δεν αναγνωρίζεται από την Εκκλησία, αναφέρεται και η παλαιότερη συνήθεια των ανύπαντρων κοριτσιών να βάζουν κόλλυβα κάτω από το μαξιλάρι τους και να παρακαλούν τον Άγιο να τους δείξει στο όνειρό τους τον άνδρα που θα παντρεύονταν.

Η Χριστιανική Εκκλησία αντιμετωπίζει τιμητικά το ανθρώπινο σώμα ως «ναόν του εν ημίν Αγίου Πνεύματος» και διδάσκει ότι αυτό θα αναστηθεί κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή του ανθρώπου. Για αυτό και απορρίπτει την καύση των νεκρών, την οποία θεωρεί ειδωλολατρική συνήθεια, και υιοθετεί την ταφή των νεκρών.

Οι πιστοί τιμούν τα δύο Ψυχοσάββατα με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των αγαπημένων τους που έχουν χάσει, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς.

Φωτό από: cellcode.us

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons