Λίγα Λόγια για την Κορίνα Λεγάκη:
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε κλασικό και τζαζ τραγούδι, πιάνο και ορθοφωνία ενώ συμμετείχε στο «Εργαστήρι φωνητικής τέχνης» του Σπύρου Σακκά. Συμμετείχε στο δίσκο Άνεμοι καιΠαλίρροιες των Αρμός, ενώ έχει τρεις προσωπικούς δίσκους:Χορός με τη Βροχή,Ταγκό για Τρεις και Kymatographos. Ο τρίτος προσωπικός της δίσκος «Kymatographos»,κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2014 από το labelKarma της Polymusic, υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Παναγιώτη Μάργαρη.
1. Σπούδασες, μεταξύ άλλων, Κλασικό και Τζαζ τραγούδι, για να ακολουθήσεις την καριέρα της ερμηνεύτριας αυτού του είδους μουσικής, σε μια κυρίως “εμπορικών ήχων” χώρα. Θεώρησες ποτέ ανασταλτικό παράγοντα στα σχέδιά σου το περιορισμένο ελληνικό κοινό σε τέτοια ακούσματα;
Όταν ξεκινάς να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου δεν σκέφτεσαι τις παράπλευρες απώλειες ή κατά πόσο εμπορική ή όχι μπορεί να είναι η τέχνη που θα υπηρετήσεις. Προσωπικά ακολουθώ το ένστικτό μου και τί εκφράζει τον “μέσα” μου κόσμο. Τι με συγκινεί και τι με εξελίσσει ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.
2. Επίσης σπούδασες Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και μιλάς πέντε γλώσσες! Εντυπωσιακό! Πώς, ενώ κατέχεις τα προσόντα, άφησες στην άκρη τη συγκεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία και αφιερώθηκες στη μουσική;
Εργάστηκα για κάποιο διάστημα στον ξενοδοχειακό τομέα, όπως και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Πάντοτε όμως παράλληλα με τη μουσική. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πως για να προχωρήσεις την τέχνη σου χρειάζεται ολοκληρωτική αφοσίωση. Η επιλογή της μουσικής για επαγγελματική σταδιοδρομία ήταν μονόδρομος.
3. Οι συνεργασίες σου μέχρι τώρα αποδεικνύονται προσεκτικά διαλεγμένες – όλοι συνεργάτες με προίκα το ταλέντο. Ξεχωρίζεις κάποιον ως μέντορά σου, που σε βοήθησε να επαληθεύσεις τα όνειρά σου στο μουσικό καμβά;
Δισκογραφικά και συναυλιακά έχω συνεργαστεί με καλλιτέχνες κυρίως της γενιάς μου όπως το συγκρότημα Αρμός, τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το free jazz σχήμα Outward Bound, αλλά και τον κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη, καθώς και τον πειραματιστή και συνθέτη Γιώργο Κατσάνο. Όλους τους παραπάνω τους εκτιμώ τον καθένα ξεχωριστά για τον δικό του λόγο. Τους Αρμός που μου χάρισαν τα πρώτα μου τραγούδια. Τους Outward Bound που μου “ξύπνησαν” τη διάθεση για πειραματισμό. Τον Παναγιώτη Μάργαρη που μου χάρισε στην τελευταία μου δισκογραφική δουλειά το αστείρευτο ταλέντο του. Ομοίως δε τον Γιώργο Κατσάνο για την πολυδιάστατη αισθητική του.
Σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία μου αποτελεί η συνάντησή μου με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. Απλόχερα μου χάρισε εξαιρετικά τραγούδια στους δύο πρώτους μου δίσκους. Συναυλιακά ταξιδέψαμε μαζί από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μέχρι το Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου. Από το Sani Festival Χαλκιδικής, μέχρι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου. Από το Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Ύδρας, μέχρι τα Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη. Το πιο σημαντικό όμως ήταν η εμπειρία του να είσαι παρούσα την ώρα που γεννιέται ένα έργο από έναν άνθρωπο που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς σου. Να σε διδάσκει και να σου εμπιστεύεται την ερμηνεία του έργου του στον έξω κόσμο. Η ευθύνη και η τιμή είναι τεράστια.
4. Ο καινούριος σου Δίσκος, Kymatographos, περιλαμβάνει τραγούδια σε συνθέσεις των Eden Ahbez, Luiz Bonfa, Μίκη Θεοδωράκη, Ελένης Καραΐνδρου, Astor Piazzolla, Nicola Piovani, Zbigniew Preisner. Πώς ένιωθες όταν ερμήνευες τέτοιου βεληνεκούς δημιουργίες, κατά την ηχογράφησή τους;
Αρχικά τρομοκρατήθηκα στην ιδέα πως θα ερμήνευα τραγούδια που έχουν σφραγίσει με την ερμηνεία τους μεγάλες προσωπικότητες του τραγουδιού. Είχα να αντιμετωπίσω τη δυσκολία ότι πρόκειται για δώδεκα τραγούδια διαφορετικών δημιουργών, σε διαφορετικές εποχές και σε πολλές γλώσσες. Αρκετά σύντομα όμως επικεντρώθηκα στην ουσία των τραγουδιών και προσπάθησα να προσεγγίσω και να αναζητήσω την αλήθεια που κουβαλούσε ο κάθε δημιουργός, είτε πρόκειται για τον συνθέτη είτε για τον στιχουργό και να υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ το έργο τους.
5. Ποια είναι τα δικά σου ακούσματα; Θαυμάζεις κάποιο μουσικό ίνδαλμα;
Τα ακούσματα είναι πολλά. Από την κλασική μουσική μέχρι τη τζαζ. Από τα παραδοσιακά τραγούδια διαφόρων χωρών μέχρι την παγκόσμια σκηνή της ποπ. Από την πειραματική μουσική μέχρι τους ήχους της φύσης. Εκτιμώ και θαυμάζω καλλιτέχνες οι οποίοι έμειναν πιστοί στο όνειρό τους, εργάστηκαν σκληρά, εξέλιξαν τη τέχνη τους και η αξία τους είναι αλώβητη μέσα στο χρόνο.
6. Η ερμηνεία σου στο ζωντανό κοινό είναι εξαιρετικά θεατρική και επιβλητική. Όταν τραγουδάς νιώθεις πως μπαίνεις και σε ένα διαφορετικό “κοστούμι”;
Κάθε τραγούδι το αντιμετωπίζω σαν έναν μονόλογο. Κάθε φορά ένας διαφορετικός ήρωας από έναν διαφορετικό δημιουργό. Προσπαθώ να μεταφέρω το έργο του συνθέτη και του στιχουργού στον ακροατή όσο πιο ακέραια γίνεται, με την ελάχιστη δική μου παρεμβολή.
7. Ποιο είναι το πιο υψηλό σου όνειρο, που αν πραγματοποιηθεί, θα βιώσεις εσωτερική εκπλήρωση;
Να βιοποριστώ μέσω της μουσικής.
8. Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε σημειώσει: “Η μουσική μας φανερώνει το προσωπικό μας παρελθόν που μέχρι εκείνη τη στιγμή το αγνοούσαμε”. Σου έχει αποκαλύψει η μουσική παλιές πτυχές του εαυτού σου;
Η λέξη μουσική προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μω” που σημαίνει αναζητώ, εξερευνώ. Στο ταξίδι αυτό της αναζήτησης αποκαλύπτονται πολλές πτυχές του εαυτού μας και όχι μόνο…
9. Πώς ορίζεις την Ευτυχία; Είναι μια κατάσταση που έχεις κατακτήσει; Με ποιους τρόπους τη διεκδικείς στην καθημερινότητά σου;
Αν είχα ορίσει την ευτυχία πιθανόν να την είχα κατακτήσει ήδη και πιθανόν να ήμουν ήδη δυστυχισμένη γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος του ταξιδιού, της αναζήτησης.
10. Τι θέση έχει η Δημιουργία στη δική σου ζωή; Εκφράζεις τον εαυτό σου μέσω αυτής;
Η δημιουργία, η γέννα, η τέχνη είναι η μοναδική αντίσταση απέναντι στο θάνατο. Προσωπικά, η τέχνη αποτελεί το κρησφύγετό μου, εκεί ξεκουράζομαι.
Πού θα την δείτε:
Με αφορμή το νέο της δίσκο, που πραγματικά αξίζει να ακούσει κάθε εραστής της μουσικής, η Κορίνα Λεγάκη, μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες της – τον πολυοργανίστα και συνθέτη ΓιώργοΚατσάνο, τον μπασίστα Γιώργο Μπουλντή και στα τύμπανα τον Γιάννη Νοταρά – παρουσιάζουν την οπτικοποιημένη συναυλία Kymatographos, με τη σκηνογραφική ματιά της Νεφέλης Σωτηράκη.
Ημ/νίες: Παρασκευή 4 & 11 Απριλίου 2014
Κορίνα Λεγάκη – Συναυλία ‘Kymatographos’
Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ
-
Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα | Σταθμός Μετρό Βικτώρια
-
Ώρα έναρξης: 21.15‘
-
Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα)
-
Γενική είσοδος: 8 ευρώ (με μπύρα ή κρασί)