Οι λαϊκές αγορές είναι ένα δείγμα πολιτισμού με έντονα χρώματα, ζωντανές μυρωδιές, άτακτα ακούσματα και δυναμικά στιγμιότυπα που συμβαίνουν μία φορά την εβδομάδα για τους πιστούς τους πελάτες!
Είναι μια εβδομαδιαία διοργάνωση όπου πωλούνται φρέσκα τρόφιμα, φρούτα, ψάρια, βότανα, χρήσιμα αντικείμενα για το σπίτι, λουλούδια και ρουχισμός. Μερικές φορές βρίσκουμε και αντικερί, ή και μικρά κατοικίδια ζώα! Πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο «πανηγύρι» που μας γεμίζει τις σακούλες και έπειτα τις γωνιές του σπιτιού μας!
Οι Λαϊκές Αγορές στην Ελλάδα
Στη χώρα μας ο θεσμός τους καθιερώθηκε το 1929, επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Μετά από 3 χρόνια ιδρύθηκε το Ταμείο Λαϊκών Αγορών και έπειτα οι λαϊκές αγορές καθιερώθηκαν, περνώντας από διάφορα επίπεδα προσαρμογής στις ανάγκες των καταναλωτών.
Όπως διακρίνουμε και στη φωτογραφία, η κίνηση στις λαϊκές αγορές υπήρξε αυξημένη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους. Η συγκεκριμένη είναι τραβηγμένη στο Θησείο, μόλις το 1931. Ο κόσμος πολύς, οι έμποροι στην υπηρεσία τους, να παρουσιάζουν τα αγαθά τους: πατάτες, κότες, κρεμμύδια κτλ..
Μέχρι σήμερα, οι «επισκέπτες» των λαϊκών αγορών είναι πολυάριθμοι και πιστοί. Κάνουν μέχρι και φιλίες με τους παραγωγούς, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους κατευθείαν στους καταναλωτές, φρέσκα και γευστικά. Διοργανώνονται πάντα στο ίδιο μέρος, για λίγες ώρες.
Προσοχή: οι τιμές των προϊόντων μπορεί να «τσιμπάνε» νωρίς το πρωί, με το πέρασμα των ωρών όμως, λίγο πριν το τέλος της λειτουργίας της αγοράς, οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα! Γύρω στις 3 το μεσημέρι, αφού έχουν ξεπουλήσει την πραγμάτια τους, οι παραγωγοί – έμποροι μαζεύουν τους πάγκους τους και αδειάζουν τους δρόμους.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των Λαϊκών Αγορών;
Με κυρίαρχο πλεονέκτημα τη διάθεση των προϊόντων απευθείας στον καταναλωτή από τον παραγωγό, συνεχίζουμε να μετράμε μερικά σημαντικά στοιχεία ακόμα, όπως:
-
Βελτιώνουν τις διατροφικές συνήθειες, παρέχοντας μεγάλη ποικιλία σε αγροτικά προϊόντα, ψάρια, βότανα κτλ
-
Συνδέουν την αγροτική παραγωγή των επαρχιών μας με τα αστικά κέντρα
-
Εκπαιδεύουν τους καταναλωτές σε θέματα καλλιεργειών και εποχικότητας
-
Προάγουν την κοινωνική συναναστροφή με τους υπόλοιπους κατοίκους
-
Συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού μέσω των προσιτών τιμών των αγροτικών προϊόντων, σε σύγκριση με τις τιμές των καταστημάτων πολυαγορών.
Οι «θαμώνες» των λαϊκών αγορών
Τι βλέπουν τα μάτια μας στα δρομάκια των λαϊκών αγορών! Κάθε επίσκεψη και μια ιστορία να διηγηθεί κανείς! Από το φλερτ του μπακάλη στην ανύπαντρη μεγαλοκοπέλα που διαλέγει μήλα, μέχρι τους τσακωμούς των δύο ψαράδων που ανταγωνίζονται τις τιμές! Μεγάλη πλάκα έχουν και τα ποιηματάκια – slogan που σκαρφίζονται οι πωλητές για να «σπρώξουν» τα δικά τους αγαθά και που φροντίζουν να τα διαλαλούν σε ντεσιμπέλ που σπάνε τύμπανο!
Στις λαϊκές του κόσμου έχουν φωτογραφηθεί και διάσημες περσόνες, όπως η Σίντι Κρόφορντ, στη λαϊκή αγορά του Μαλιμπού, με την εντεκάχρονη φτυστή κόρη της Κάια, τον 14χρονο γιο της Πρίσλεϊ και το σύζυγός της Ράντι Γκέρμπερ, να ψωνίζουν φρέσκα φρούτα λαχανικά. Άλλο στιγμιότυπο αποτελεί ο δημόσιος θηλασμός της ηθοποιού Σέλμα Μπλαιρ προς το μικρό της γιο, δίπλα από τους πάγκους της αγοράς.
Πέραν όμως από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, όλοι μας είμαστε αυτόπτεις μάρτυρες είτε διάσημων προσώπων, είτε άσημων, που όμως μας τραβούν για τα καλά την προσοχή, κάπου ανάμεσα στον πάγκο των μπρόκολων και των αχλαδιών!
Γνώριζες ότι:
-
Η μεγαλύτερη λαϊκή αγορά της Αθήνας είναι η Βαρβάκειος Αγορά, στην οδό Αθηνάς. Είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά, εκτός από Κυριακής.
-
Στα όρια του Δήμου Αθηναίων λειτουργούν 44 λαϊκές αγορές.
-
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι σε πωλητές λαϊκών αγορών για την κατοχή αδειών και παραστατικών στοιχείων και έχουν κατασχεθεί πολλά προϊόντα γενικού εμπορίου όπως ενδύματα, υφάσματα, παπούτσια, ρολόγια κ.α.
-
Η λαϊκή αγορά σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, θεωρείται πολιτιστική κληρονομιά όπως στην Καμπανία της Γαλλίας, που αποτελεί τουριστικό θέρετρο.
Πηγές φωτογραφιών: historyofgreekfood.wordpress.com, http://www.mothersblog.gr