ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Όσα δεν ήξερες για την ελληνική σημαία

Post by: 27/10/2017 0 comments

Η Γαλανόλευκη, το σύμβολο του έθνους μας, της πυγμής μας, της ένωσης και των πιστεύω μας, η γαλανόλευκη σημαία μας. Αξίζει να μάθουμε μερικά επιπλέον στοιχεία για αυτή, που θα αυξήσουν το αίσθημα υπερηφάνειας.

Σχηματισμός

Αποτελείται από εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες και ένα λευκό σταυρό μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο στο πάνω προσίστιο μέρος. Έχει αναλογία 2:3.

Συμβολισμός

Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος». Ο σταυρός συμβολίζει το χριστιανικό σταυρό της ορθόδοξης πίστης.

Χρώματα

Κυανό (που σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει το χρώμα της θάλασσας του Αιγαίου) και λευκό (που συμβολίζει το λευκό χρώμα των κυμάτων).

Εξέλιξη της Ελληνικής Σημαίας

 

Πότε χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά

Για πρώτη φορά, Σημαίες με το σύμβολο του σταυρού χρησιμοποιήθηκαν από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία  την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Η σημαία του λευκού σταυρού σε μπλε φόντο χρησιμοποιήθηκε από τον Ελληνικό στόλο με αρχηγό το Γιάννη Σταθά και υπαρχηγό το Νικοτσάρα. Τότε, το 1807, πραγματοποιούσαν επιδρομές στα παράλια του βόρειου Αιγαίου. Η σημαία ευλογήθηκε και υψώθηκε στη Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο. Οι οπλαρχηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ανδρέας Μιαούλης, Παπαθύμιος Βλαχάβας και άλλοι, ορκίστηκαν στη σημαία από τον ηγούμενο Νήφων.

Πώς εξελίχθηκε

Η γαλανόλευκη υιοθετήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1978. Αρχικά, ήταν σημαία της θαλάσσης κατά την περίοδο 1822–1978 και μετά έγινε η Εθνική σημαία κατά το 1969–70 και τελικά από το 1978 έως σήμερα, είναι η σημαία της Ελλάδας.

Σημαίες σχεδιαστικά συναφείς με τη Σημαία της Ελλάδας

 

Πότε γιορτάζει:

Η σημαία μας ως εθνικό σύμβολο γιορτάζει κάθε  27 Οκτωβρίου, κάθε παραμονή της επετείου του “Όχι”.

Πηγή φωτογραφιών: el.wikipedia.org / Eirinika

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons