ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόρδος και άλλοι τίτλοι ευγενείας

Post by: 18/01/2019 0 comments

Είχες ποτέ την περιέργεια να μάθεις από πού προέρχονται οι πιο γνωστοί τίτλοι ευγενείας; Διάβασε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία εδώ και στο τέλος του άρθρου σε περιμένει μια έκπληξη- πού ξέρεις, μπορεί και εσύ να ονομαστείς κάποια στιγμή Λόρδος, με μερικά ευρώ!

Με τη σειρά σπουδαιότητας, οι τίτλοι είναι ως εξής:

  • Βασιλιάς, Βασίλισσα
  • Πρίγκιπας, Πριγκίπισσα
  • Δούκας, Δούκισσα
  • Μαρκήσιος, Μαρκησία
  • Κόμης, Κόμισσα
  • Υποκόμης, Υποκόμισσα
  • Βαρόνος, Βαρόνη 

 
1. Ο Δούκαςείναι τίτλος ευγενείας όμως και στρατιωτικός τίτλος, μιας που προέρχεται από τη λατινική λέξη dux, που σημαίνει στρατιωτικός διοικητής.

Στο Βυζάντιο, τον 10ο και 11ο αιώνα, δινόταν σε διοικητές ευρύτερων περιφερειών, ενώ στη μεσαιωνική Δυτική Ευρώπη, εξελίχτηκε σε τίτλο που έφεραν τοπικοί άρχοντες. Οι Δούκες, θεωρητικά ήταν υποτελείς σε κάποιο μονάρχη, πολλοί όμως δρούσαν ως αυτόνομοι ηγεμόνες.
 
2. Ο Μαρκήσιος(Μαρκίων) αν και στην πορεία εξελίχθηκε σε καθαρά τιμητικό τίτλο ευγενείας, στην αρχή ήταν ένας ανώτερος τίτλος που λάμβαναν τιμητικά διοικητές παραμεθορίων περιοχών. Είχε δηλαδή αντίστοιχη ισχύ με τον ελληνικό τίτλο του Κλεισουράρχη και του τούρκικου τίτλου του «Ουτς-Μπέη» ή «Ούτσμπεη».

Ο τίτλος πρωτοεμφανίστηκε το Μεσαίωνα και δόθηκε για πρώτη φορά από τον Κάρολο τον Α΄ σε ευγενείς που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια των συνοριακών επαρχιών. Έτσι εξηγείται και το ότι ο αρχικός τίτλος σήμαινε κόμης των συνόρων. Ιεραρχικά μιλώντας, ο Μαρκήσιος ήταν ανώτερος του Κόμη και κατώτερος του Δούκα, αν και η ιεραρχία αυτή δεν παρέμενε σταθερή σε όλες τις τότε Ηγεμονίες και υπήρχε διαφοροποίηση ανάλογα με τη χώρα και την εποχή. Στη νεότερη εποχή επικράτησε εθιμοτυπικά τόσο στην Αγγλία, όσο και τη Γαλλία να τιτλοφορούνται Μαρκήσιοι, ζώντων των γονέων τους, τα πρωτότοκα τέκνα των Δουκών.
 
3. Κόμης είναιένας τίτλος ευγενείας που χρησιμοποιούσαν στην Ευρώπη για τον άρχοντα μιας χώρας. Προέρχεται από τη λατινική λέξη comes, που σημαίνει ακόλουθος. Ο τίτλος του κόμητος βρίσκεται ανάμεσα στον τίτλο του μαρκήσιου και στον τίτλο του βαρόνου.

Για τους Ρωμαίους, ο κόμης ήταν ο ακόλουθος του αυτοκράτορα, ενώ για τους Φράγκους ήταν ο τοπικός άρχοντας και ο δικαστής. Διάσημοι κάτοχοι του τίτλου είναι ο κόμης Μόντε Κρίστο και ο κόμης Δράκουλας.
 
4. Ο τίτλος του Υποκόμη (Viscount) είχε χρήση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς κληρονομικότητα στην αρχή – αυτό άλλαξε αργότερα για τους Γάλλους. Ο Υποκόμης είχε συνήθως δικαστικό πόστο και κέρδιζε το σεβασμό της κοινωνίας.

Ο Υποκόμης είναι ο τέταρτος στη σειρά τίτλος ευγενείας στην Ευρώπη, που ειδικά στη Μ. Βρετανία χρησιμοποιείται από το 1387. Συχνά χρησιμοποιείται “τιμής ένεκεν” για το διάδοχο του κόμη ή του μαρκήσιου.
 
5. Ο Βαρόνοςείναι τίτλος ευγενείας που προέρχεται από την παλαιά γαλλική λέξη baron, που σημαίνει «ελεύθερος άνθρωπος». Αντιστοιχεί στον γερμανικό τίτλο, που χρησιμοποιούσαν στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Baron. Είναι ο κατώτερος τίτλος ευγενείας.
 
6. Λόρδος είναι ένας τιμητικό τίτλος (ευγενείας) που αποδίδεται κυρίως στους ευγενείς στη Μεγάλη Βρετανία. Η ετυμολογία του μας παραπέμπει στην αρχαία αγγλική λέξη hlaford που κυριολεκτικά σημαίνει φύλακας του ψωμιού ενώ μεταφορικά: νοικοκύρης.

Για να κερδίσει κάποιος το συγκεκριμένο τίτλο θα πρέπει να ανήκει στους ανώτατους λειτουργούς και αξιωματούχους του κράτους (δικαστικούς, βουλευτές, υπουργούς, δημάρχους κλπ), ή να είναι γόνος ευγενών (πχ βαρόνων, δουκών κλπ.).

Στην Αγγλία  μάλιστα υπάρχει και η επονομαζόμενη βουλή των λόρδων, με μέλη που έχουν κληρονομήσει τον τίτλο του λόρδου. Σήμερα η Βουλή των Λόρδων αριθμεί μόλις 90 κληρονομικά μέλη.
 
7. Άλλοι τίτλοι ευγενείας είναι: Πρίγκιπας / Ινφάντες, Κυρίαρχος Πρίγκιπας / Φυρστ / Μαργράβος / Λαντγράβος / Παλατινός κόμης, Εσκουάιρ, Βαρονέτος / Κληρονομικός Ιππότης, Τζέντλεμαν.

 
Θες κι εσύ έναν τίτλο ευγενείας;

Αν ναι, η Helena O’Rourke-Potocki σε άρθρο της στο politico.eu, σου δίνει τις οδηγίες: το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επισκεφθείς το «Highland Titles» και να αγοράσεις έναν τίτλο ευγενείας ξεκινώντας από τις 29.99 βρετανικές λίρες (39,99 ευρώ).

Αυτό έκανε και η ίδια και πλέον αποκαλείται «Lady Helena O’Rourke-Potocki of Glencoe », τίτλος που συνοδεύεται από το απαραίτητο πιστοποιητικό.

Βρες τον τίτλο της αρεσκείας σου στο elitetitles.co.uk στο οποίο με 195 βρετανικές λίρες μπορείς να αγοράσεις έναν απλό τίτλο, με 995 λίρες έναν τίτλο που μπορείς να κληρονομήσεις και στους απογόνους σου, ενώ με 1495 λίρες γίνεσαι «Lord of the Manor».

Extra info: ένα από τα μέλη του γνωστού pop συγκροτήματος «One Direction», ο Liam Payne, αγόρασε έναν τίτλο ευγενείας για τα 21α γενέθλια του και τώρα αποκαλείται «Lord Payne».

Φωτό από: marisabelle.eu

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons