ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η Κοίμησις της Θεοτόκου – 15 Αυγούστου

Post by: 15/08/2022 0 comments

Τον 15Αύγουστο γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου, τη μεγάλη Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών, γνωστή και ως «Πάσχα του καλοκαιριού». Πρόκειται για μια γιορτή μεγάλης κατάνυξης και σημασίας για τους Χριστιανούς, αλλά και για επίσημη κρατική αργία. Επίσης, τον 15Αύγουστο οι εκκλησίες δεν πραγματοποιούν τελετές γάμου.

  • Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Παναγία έμαθε από το Θεό για το θάνατό της που πλησίαζε, ανέβηκε στο όρος των Ελαιών, στα ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να προετοιμαστεί για το τέλος της επίγειας ζωής της και να προσευχηθεί.Από εκεί ειδοποίησε τους Αποστόλους για τον επικείμενο θάνατό της. Λέγεται πως την ημέρα της κοίμησής της, Απόστολοι που δε βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, βρέθηκαν κοντά της χάρη σε μια νεφέλη.
  • Η Παναγία ετάφη στο μνήμα της Γεσθημανής. Αμέσως 3 ημέρες μετά το θάνατό της, το σώμα της ανελήφθη στους ουρανούς και ο τάφος της βρέθηκε άδειος.
  • Η Τήνος και η Πάρος είναι διάσημα νησιά για τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας και πλήθος πιστών σπεύδει να προσευχηθεί εκείνη τη μέρα στην Παναγία για ένα θαύμα.
  • Για να τιμήσουν την Παναγία, οι Χριστιανοί τηρούν αυστηρότατη νηστεία προς τιμήν της, από 1 μέχρι 14 Αυγούστου, αποκλείοντας το λάδι – πρόκειται για μια νηστεία που καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα.

Εκτός από τη νηστεία, οι πιστοί καθημερινά εκείνες τις ημέρες, προσεύχονται με παρακλητικούς κανόνες, κάθε μέρα και με ένα διαφορετικό, προς την Παναγία. Οι παρακλητικοί κανόνες  που ψάλλονται είναι δύο, ο  “Μικρός και ο Μέγας Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον”. Μοιραζόμαστε ένα πολύ μικρό απόσπασμα:

“Ὑπεραγία Θεοτόκε σῶσον ἡμᾶς.

Προστασίαν καὶ σκέπην, ζωῆς ἐμῆς τίθημι, Σέ, Θεογεννῆτορ, Παρθένε, σῦ μὲ κυβέρνησον, πρὸς τὸν λιμένα σου, τῶν ἀγαθῶν ἡ αἰτία, τῶν πιστῶν τὸ στήριγμα, μόνη πανύμνητε.

Ὑπεραγία Θεοτόκε σῶσον ἡμᾶς.

κετεύω, Παρθένε, τὸν ψυχικὸν τάραχον, καὶ τῆς ἀθυμίας τὴν ζάλην, διασκεδάσαι μου, σῦ γάρ, Θεόνυμφε, τὸν ἀρχηγὸν τῆς γαλήνης, τὸν Χριστὸν ἐκύησας, μόνη πανάχραντε”.

Φωτό από: mvpcsvjk.org

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons