ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Η αλήθεια για τις Αμαζόνες.

Post by: 18/06/2020 0 comments

Ο Πλάτωνας στην «Πολιτεία» του, χρησιμοποίησε το παράδειγμα των μυθικών Αμαζόνων ως επιχείρημα για τη συμμετοχή των γυναικών στο στρατό.

Ο Αριστοφάνης εμπνεύστηκε από αυτές για να γράψει τη «Λυσιστράτη» και τις «Εκκλησιάζουσες». Εν γένει, οι Αμαζόνες υπήρξαν μυθολογικές γυναίκες πολεμίστριες της ελληνικής φαντασίας, ικανές να γοητεύσουν όχι μόνο τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και ολόκληρο το δυτικό κόσμο.

Σήμερα όμως, μια ιστορικός που ειδικεύεται στην πρώιμη ιστορία της επιστήμης, έρχεται να δώσει νέα στοιχεία σχετικά με την ύπαρξη των Αμαζόνων, τα οποία μοιραζόμαστε μαζί σας:

1. Οι πραγματικές Αμαζόνες για χρόνια θεωρούνταν φανταστικά πρόσωπα.

2. Υπήρχε η πεποίθηση ότι ήταν μυθικές γυναίκες πολεμίστριες που κάθε Έλληνας ήρωας ή πρωταθλητής, έπρεπε να αποδείξει το θάρρος του, πολεμώντας τη βασίλισσά τους.

3. Τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν αποδείξει ότι υπήρχαν στην πραγματικότητα γυναίκες που αντιστοιχούσαν στην περιγραφή των Αμαζόνων και των γυναικών πολεμιστριών.

4. Ζούσαν στις περιοχές βόρεια και ανατολικά της Μεσογείου στις αχανείς στέπες της Ευρασίας.

5. Ήταν πολεμίστριες, κυνηγοί, ιππείς και χρησιμοποιούσαν τόξα και βέλη, ακριβώς όπως και οι άνδρες. Αυτό βασίζεται σε ευρήματα αρχαιολόγων: έχουν βρει σκελετούς γυναικών θαμμένους με τόξα και βέλη και φαρέτρες και δόρατα και άλογα. Στην αρχή υπέθεσαν ότι ήταν ανδρών πολεμιστών, αλλά τα τεστ DNA βρήκαν ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των Σκυθών γυναικών ήταν θαμμένες με τα όπλα και είχαν σημάδια από μάχες όπως ακριβώς και οι άνδρες.

6. Τι σημαίνει η λέξη «Αμαζόνες»; Ένας μύθος ισχυρίζεται πως παραπέμπει στο στερητικό α και τη λέξη μαστό, δηλαδή: «χωρίς μαστό» – το συνέδεε με το ότι οι Αμαζόνες έκοβαν το ένα τους στήθος για να χειρίζονται καλύτερα τα τόξα τους. Οι γλωσσολόγοι σήμερα υποστηρίζουν ότι το όνομα προέρχεται από την αρχαία ιρανική ή καυκάσια γλώσσα.

7. Οι θρυλικές πολεμίστριες ήταν γεμάτες τατουάζ που φαίνονται σε αγγειογραφίες. Οι Αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί περιγράφουν τα τατουάζ ως κοινή πολιτισμική πρακτική των φυλών της Ευρασίας. Μάλιστα αρχαία εργαλεία για τατουάζ έχουν ανακαλυφθεί στις ταφές των Σκυθών, ενώ τα σώματα πολλών Σκυθών, ανδρών και γυναικών, γεμάτων τατουάζ έχουν ανακαλυφθεί σε τάφους.

8. Υπήρχε για χρόνια η «κακή φήμη» ότι οι Αμαζόνες σκοτώνουν τα αρσενικά παιδιά τους και τους άνδρες τους, ενώ στην πραγματικότητα έστελναν τα αγόρια πίσω στους πατέρες τους για να τα μεγαλώσουν.

Τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται στο βιβλίο της Αντριέν Μέγιορ «The Amazons».

Φωτό από: Wykop

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons