Υπάρχουν slogans που κουβαλούν επάνω τους ολόκληρη ιστορία, εμπνέουν τις επόμενες γενιές και δίνουν αφορμή για γέννηση νέων επαναστάσεων όπου αυτές χρειάζονται. Παρακάτω σημειώνονται μερικά από αυτά που άφησαν αναλλοίωτη την αίγλη τους και κατέκτησαν την υστεροφημία.
– Liberté, Égalité, Fraternité
Το τρίπτυχο της Γαλλικής επανάστασης του 1789, γεννήθηκε από τους αστούς. Στα ελληνικά: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη.
Λίγα λόγια για την ιστορία του:
Το 1789, χάρη στη Γαλλική Επανάσταση, καταργήθηκε η απόλυτη μοναρχία στη Γαλλία και το φεουδαρχικό σύστημα αντικαταστάθηκε από το καπιταλιστικό, ενώ παράλληλα προκάλεσε την αναδιάρθρωση της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Η επανάσταση οργανώθηκε από την αστική τάξη, η οποία εμπνευσμένη από τα κηρύγματα των Διαφωτιστών, προσπάθησε να βελτιώσει την υπάρχουσα μοναρχία μετατρέποντάς τη σε συνταγματική και όχι να την καταργήσει. Το κεντρικό σύνθημα της Επανάστασης ήταν το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη». Η Γαλλική Επανάσταση, η οποία επηρεάστηκε από την Αμερικανική επανάσταση (1776), αποτέλεσε έμπνευση για τους Ευρωπαϊκούς λαούς να εναντιωθούν στην απολυταρχική μοναρχία, δίνοντας έναυσμα στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα να ξεσηκωθούν. Από εκεί και έπειτα τέθηκαν οι βάσεις για τη θέσπιση εθνών κρατών.
– Είτε θάνατος είτε λευτεριά
Αυτά είναι τα διάσημα λόγια που βρίσκουμε στα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη, κατά την Επανάσταση του 1821, για την απελευθέρωση της Ελλάδας από την τουρκοκρατία.
Λίγα λόγια για τον ίδιο
Ο Γιάννης Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1797 και ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στρατιωτικός και πολιτικός μετά από τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Το σύνθημα «Είτε θάνατος είτε λευτεριά» είναι παρμένο από το ακόλουθο χωρίο: «…Η τυραγνία των Τούρκων – την δοκιμάσαμε τόσα χρόνια – δεν υποφέρονταν πλέον. Και δι’ αυτήνη την τυραγνία, οπού δεν ορίζαμεν ούτε βιόν ούτε τιμή ούτε ζωή (ξέραμεν κι’ ότ’ ήμασταν ολίγοι και χωρίς τα’ αναγκαία του πολέμου) αποφασίσαμεν να σηκώσομεν άρματα εναντίον της τυραγνίας. Είτε θάνατος είτε λευτεριά».
– Hasta la victoria siempre
Αυτό είναι το εμβληματικό σύνθημα του Τσε. Η συγκεκριμένη φράση υπήρχε γραμμένη στο τέλος του γράμματος του Τσε Γκεβάρα προς το Φιντέλ Κάστρο, κατά την αναχώρησή του για Βολιβία (1966), όπου ήθελε να δημιουργήσει αντάρτικο.
Λίγα λόγια για τον ίδιο:
Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Ernesto Guevara de la Serna), γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1928 στο Ροσάριο, της Αργεντινής. Υπήρξε Αργεντινός γιατρός, κομμουνιστής Μαρξιστής – Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός –ανέπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπολέμου. Η δράση του έγκειται στη συμμετοχή του στο κίνημα της 26ης Ιουλίου, όπου πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών. Επίσης, υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης, προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, κίνησε προς το Κονγκό κα αργότερα τη Βολιβία με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων. Στη Βολιβία όμως συνελήφθη και δολοφονήθηκε (9 Οκτωβρίου 1967).
– “Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία”.
Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Μαρίνου Αντύπα, πριν το δολοφονήσουν στη Λάρισα οι τσιφλικάδες της Θεσσαλίας, εναντίον των οποίων δρούσε για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των λαών.
Λίγα λόγια για τον ίδιο:
Ο Μαρίνος Αντύπας γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1872 στο χωριό Φερεντινάτα από μικροαστούς γονείς. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1897. Σε όλη του τη ζωή πολέμησε υπέρ των λαϊκών ελευθεριών και των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, προσπαθώντας να αφυπνίσει το λαό, τους αγρότες και την εργατική τάξη γενικότερα. Το 1906, μετά την αποτυχία του στις εκλογές στην Κεφαλονιά, φτάνει στη Θεσσαλία όπου αγωνίζεται για τα δικαιώματα των αγροτών. Οι ενέργειές του προκαλούν το μίσος των τσιφλικάδων, που προσπαθούν να του μειώσουν την ισχύ. Ο Μ. Αντύπας τότε κινητοποιεί τους αγρότες για τα δίκαιά τους, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο στο Λασποχώρι στις αρχές του 1907. Οι τσιφλικάδες της Θεσσαλίας, αποφασίζουν τη δολοφονία του στις 8 Μαρτίου 1907 στον Πυργετό Λάρισας. Με ηθικό αυτουργό τον Ιωάννη Κυριακό. Η δολοφονία του προκάλεσε λαϊκές εκδηλώσεις και αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.
– «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς»
Ένα από τα γνωστότερα slogan από το στόμα του Γκάντι, στα πλαίσια της δικής του επανάστασης για ινδική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς. Με τη φράση αυτή εισήγαγε τη μεθόδο παθητικής αντίστασης, χωρίς χρήση βίας, εναντίον των καταπιεστών, που όμως οδηγεί τελικά στη νίκη.
Λίγα λόγια για τον ίδιο:
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Απέκτησε την προσωνυμία Μαχάτμα το 1915, από τον Ινδό νομπελίστα ποιητή Ταγκόρ, που στα σανσκριτικά σημαίνει “μεγαλόψυχος”. Μέσω των ομιλιών του άσκησε επιρροή στο διεθνές κίνημα για την ειρήνη. Ο ασκητικός του βίος και τα μηνύματα που περνούσε με τις διδασκαλίες του, τον καθιέρωσαν ως ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του 21ου αιώνα. Ο Γκάντι δολοφονήθηκε το 1947 από ένα φανατικό ινδουιστή, λίγο μετά την απελευθέρωση της χώρας.
– Among individuals, as among nations, respect for the rights of others is peace
Πρόκειται για μια φράση του Μπενίτο Χουάρες, που έκανε γνωστή στα πλαίσια του απελευθερωτικού του αγώνα από τους Ισπανούς. Η πρωτότυπη φράση είναι η εξής: “Entre los individuos, como entre las naciones, el respeto al derecho ajeno es la paz”.
Λίγα λόγια για τον ίδιο:
Ο Μπενίτο Χουάρες ήταν Μεξικανός πολιτικός, γνωστός ως «Εθνικός ήρωας του Μεξικού». Γεννήθηκε το 1806 στο Σαν Πάμπλο Γκελάταο της πολιτείας Οαχάκα, από γονείς ινδιάνους. Μεγαλώνοντας σπούδασε Νομικές επιστήμες στην πόλη της Οαχάκα. Το 1831 ο Χουάρες εξελέγη δημοτικός σύμβουλος της πόλης και το 1833 μέλος της τοπικής βουλής. Η πολιτική του συμβολή έτυχε σε δύσκολη περίοδο για το Μεξικό που μόλις το 1821 είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία. Ιδεολογικές συγκρούσεις (ιδίως για τα προνόμια της εκκλησίας και του στρατού) και μεγάλες οικονομικές δυσκολίες συμπίπτουν με την περίοδο της σταδιοδρομίας του συντηρητικού πολιτικού Αντόνιο Λόπες ντε Σάντα Άννα, ο οποίος κατέλαβε 11 φορές το αξίωμα του προέδρου της χώρας. Ο Χουάρες κατά την πολιτική του δράση περιόρισε τα προνόμια του κλήρου και του στρατού καταργώντας τις διακρίσεις που τοποθετούσαν τις δύο αυτές τάξεις πάνω από τους άλλους πολίτες. Επίσης, υποστήριξε το φιλελεύθερο σύνταγμα του 1857.