Ζούμε με ένα ημερολόγιο με συγκεκριμένους μήνες, χωρίς όμως να έχουμε ψάξει ποτέ από πού προήλθαν οι ονομασίες τους. Εσείς, έχετε την ίδια περιέργεια με εμάς;
Ιανουάριος: Προέρχεται από το θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus). Ο Ιανός ήταν θεός με 2 πρόσωπα, που κοίταζαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, μπροστά στο νέο χρόνο αλλά και πίσω στον προηγούμενο.
Φεβρουάριος: Προέρχεται από το λατινικό όρο februum, που σημαίνει εξαγνισμός. Σύμφωνα με παλαιότερο ρωμαϊκό ημερολόγιο πρόκειται για τον τελευταίο χρόνο του έτους, ενώ κατά την ελληνική εκδοχή, ο Φλεβάρης σηματοδοτεί το υδάτινο στοιχείο της φύσης.
Μάρτιος: Μήνας αφιερωμένος στο θεό Μαρς, που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη, το γνωστό σε όλους θεό του πολέμου.
Απρίλιος: Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperio, που σημαίνει «ανοίγω», εξού και η Άνοιξη.
Μάιος: Πήρε το όνομά του από την ελληνική θεότητα Μαία, την ομορφότερη από τις Πλειάδες, τη μητέρα του θεού Ερμή, στον οποίο ήταν αφιερωμένος.
Ιούνιος: Το όνομα προέρχεται από τη θεά Juno (Ηρα), κατά τους Ρωμαίους προστάτιδα του οίκου και του γάμου.
Ιούλιος: Ένας μήνας αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου.
Αύγουστος: Πήρε το όνομά του από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό, ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός.
Σεπτέμβριος: Κατέχοντας την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, το όνομά του -septem στα λατινικά – σημαίνει επτά.
Οκτώβριος: Σύμφωνα με το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη octo που σημαίνει οκτώ.
Νοέμβριος: Αν και είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το τωρινό ημερολόγιο, κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας – εξού και το όνομά του που προέρχεται από τον αριθμό εννέα, που στα λατινικά είναι novem.
Δεκέμβριος: Και ολοκληρώνουμε με τον τελευταίο μήνας του έτους, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου, που και αυτός πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη decem που σημαίνει δέκα.