ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Άγιος Ανδρέας Πατρών: Η μεγαλύτερη Εκκλησία της Ελλάδας. (VIDEO)

Post by: 29/11/2019 0 comments

Ξέρατε πως η μεγαλύτερη Εκκλησία της Ελλάδας βρίσκεται στην Πάτρα; Ο Άγιος Ανδρέας δεσπόζει κυριαρχικά, ενώνοντας τη γη με τον ουρανό. Διαβάστε 12 στοιχεία που τον αφορούν, για να αντιληφθείτε καλύτερα το μεγαλείο του – και κυρίως, δείτε το βίντεο!

 1. Είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξοςναόςστην Ελλάδα και ο 4ος μεγαλύτερος ναός βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια, μετά τον Καθεδρικό ναό της Σωτηρίας του Ρουμανικού Λαού στο Βουκουρέστι, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και τον Καθεδρικό Ναό Αλεξάντρ Νέφσκυ στη Σόφια
 2. Βρίσκεται στην 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
 3. Αποτελεί χώρο προσκυνήματος για Χριστιανούς από όλο τον κόσμο.
 4. Χρειάστηκε 66 χρόνια και 2 αρχιτέκτονες για να κτιστεί.
 5. Η οικοδόμηση του ναού ξεκίνησε το 1908 και την επέβλεπε ο Αναστάσιος Μεταξάς τον οποίο αντικατέστησε ο Γεώργιος Νομικός.
 6. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν μόλις το 1974, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ.
 7. Οι διαστάσεις του είναι 60μ. μήκος, 52μ. πλάτος και 46μ. ύψος. Το εσωτερικό εμβαδόν του είναι 2000 τετραγωνικά μέτρα και η χωρητικότητά του είναι 7500 άτομα.
 8. Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες και μωσαϊκά
 9. Πάνω στον κεντρικό θόλο υπάρχει ένας επίχρυσος σταυρός μήκους 5 μέτρων, και στους υπόλοιπους θόλους υπάρχουν 12 μικρότεροι σταυροί. Αυτοί οι σταυροί συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του.
 10. Λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα βρίσκονται στον ναό. Αποτελούνται από το μικρό δάκτυλο, μέρος του πάνω μέρους του κρανίου του Αποστόλου και μικρά τμήματα του σταυρού στον οποίο μαρτύρησε, όλα τοποθετημένα σε ειδική λειψανοθήκη.
 11. Δεσπόζει στο τέλος του πεζόδρομου των Τριών Ναυάρχων.
 12. Η γιορτή του Αγίου Ανδρέα, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου και είναι Αργία για την πόλη της Πάτρας.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:


Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons