Οι μύθοι υπάρχουν για να καταρρίπτονται! Σε μια κοινωνία που από στόμα σε στόμα διακινούνται διάφορες πεποιθήσεις, που διαμορφώθηκαν με περιορισμένη ενημέρωση και μακριά από τις εξελίξεις της επιστήμης, είναι λογικό να έχουν δημιουργηθεί ορισμένες ανακριβείς «ταμπέλες».
Ας δούμε πέντε από αυτές, διαβάζοντας για το τι πραγματικά ισχύει και τι αποτελεί κοινωνικό μύθο!
- Ο Μύθος: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας.
Η Αλήθεια: Νευρολόγοι της Κλινικής «Mayo» του Πρίνστον κατέρριψαν την πεποίθηση πως ο άνθρωπος αφήνει το 90% του εγκεφάλου του ανενεργό, χρησιμοποιώντας μόνο το 10%. Ο εγκέφαλός μας είναι ένα περίπλοκο όργανο με διάφορες περιοχές, η κάθε μία από τις οποίες εξυπηρετεί και μια διαφορετική λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας λοιπόν χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας για διαφορετικές χρήσεις και κινήσεις, εξασκώντας διαφορετικά μέρη του, χωρίς να αφήνουμε κάποιο κομμάτι του ανενεργό.
- Ο Μύθος: Οι άντρες σκέφτονται το σεξ κάθε 7 δευτερόλεπτα!
Η Αλήθεια: Οι άντρες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, σκέφτονται το σεξ 19 φορές την ημέρα, δηλαδή κάθε 4,547 δευτερόλεπτα, ενώ οι γυναίκες… πολλές φορές περισσότερο!! Μάλιστα, στο γυναικείο μυαλό επικρατούν περισσότερες σκέψεις γύρω από το σεξ και λιγότερες σκέψεις που αφορούν τις βιολογικές τους ανάγκες! Αυτή κι αν είναι ανατροπή!
- Ο Μύθος: Όσοι καπνίζουν ελαφριά τσιγάρα, θέτουν την υγεία τους σε μικρότερους κινδύνους.
Η Αλήθεια: Ο κίνδυνος παραμένει το ίδιο υψηλός, είτε πρόκειται για τσιγάρα με χαμηλή ή με μέση περιεκτικότητα σε πίσσα, όπως αποδεικνύουν Αμερικανικές μελέτες. Το ακόμα χειρότερο γεγονός που ισχύει, είναι πως όσοι καπνίζουν ελαφριά τσιγάρα, καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα την ημέρα, εισπνέοντας περισσότερο καπνό, προκαλώντας μεγαλύτερη φθορά στον οργανισμό τους.
- Ο Μύθος: Τρώγοντας ένα γλυκό, θα νικήσω το στρες!
Η Αλήθεια: Όχι μόνο δεν το νικάμε, ενισχύουμε το άσχημο συναίσθημα χωρίς να το ξέρουμε! Με την κατανάλωση μιας σοκολατόπιτας για παράδειγμα, θα νιώσουμε στιγμιαία μια εσωτερική ευχαρίστηση: αυτό συμβαίνει επειδή τα σάκχαρα του γλυκού ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα μας. Μετά από λίγο όμως, σημειώνεται μια απότομη πτώση στα επίπεδα της γλυκόζης, «παίρνοντας πίσω» την ευδιαθεσία που νιώθαμε πριν. Στη θέση της έρχεται μια εκνευριστική εξάντληση.
- Ο Μύθος: Οι χρήστες της ηρωίνης δε θεραπεύονται ποτέ.
Η Αλήθεια: Υπάρχει μια μερίδα χρηστών που έχει καταφέρει να απεξαρτηθεί και να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή. Το «δύσκολο» απέχει από το «ακατόρθωτο». Όταν κάποιος έχει τη θέληση, σε συνδυασμό με την κατάλληλη ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, έχει πολλές πιθανότητες να ξεφύγει από τον εφιάλτη της ηρωίνης, αφήνοντας πίσω του όχι μόνο τις ουσίες, αλλά και τον κόσμο που συναναστρεφόταν όσο ήταν χρήστης, καθώς και τις συνήθειές του.
Φωτό από: Ekstra Bladet