Μοιάζει με ζαβολιά, κι όμως μέσα σε 20 λεπτά μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας ένα πιάτο ζουμερό, κρεμώδες, νόστιμο, ως κυρίως ή ως συνοδευτικό! Το όνομά του; Ριζότο!
Διαβάστε πώς θα καταπλήξετε το «κοινό» σας με το αυθεντικό ιταλικό ριζότο, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή, αλλά και τα μυστικά της επιτυχίας της!
Η Γνήσια Ιταλική Συνταγή:
Τα υλικά που χρειάζεστε:
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
1 πράσο, από το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε το λευκό μέρος
-
2 πράσινες πιπεριές
-
1 ποτήρι λευκό κρασί
-
2 κουταλιές της σούπας λάδι*
-
3/4 ποτηριού ρύζι
-
1 λίτρο ζεστό νερό, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει ένα κύβο κοτόσουπας
-
1 μπολ τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
- Ρίχνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και έπειτα τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Τσιγαρίζουμε για 3 λεπτά.
- Με ξύλινη κουτάλα ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς για 4 λεπτά.
- Όταν τα υγρά εξατμιστούν, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, σβήνουμε με το λευκό κρασί.
- Ρίχνουμε σιγά –σιγά το “ζωμό” της κοτόσουπας, τόσο ώστε να μην κολλήσει, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε.
- Μετά από 15 λεπτά το ρύζι θα έχει βράσει επαρκώς, οπότε αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα ανακατεύοντας.
Τα 6 Κόλπα της Επιτυχίας:
- Προσοχή στην επιλογή του ρυζιού: Πάντα για ριζότο arborio ή καρολίνα
- *Πείτε όχι στο βούτυρο, πείτε ναι στο φυτικό λάδι – η λεπτή του γεύση ταιριάζει καλύτερα στο πιάτο μας
- Ο ζωμός πρέπει να είναι ζεστός, ούτε καν χλιαρός
- Εάν δε χρησιμοποιήσετε βαθύ τηγάνι, χρησιμοποιήστε αυστηρά μια κατσαρόλα μετρίου μεγέθους
- Δώστε έμφαση στο συνεχόμενο ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, δεν το αφήνετε στιγμή
- Όταν σβήσετε με λευκό κρασί, δώστε χρόνο στο ρύζι να απορροφήσει το αλκοόλ
- Ο χρόνος σερβιρίσματος παίζει ρόλο: Το σερβίρετε καυτό, αμέσως μόλις το ετοιμάσετε!
Φωτό από: www.sxc.hu
Καλή επιτυχία!