Όταν δεν ξέρω τι σημαίνει μια λέξη, προχωρώ σε μια εννοιολογική τομή στη σύνθεσή της, ώστε να αντλήσω την οποιαδήποτε πληροφορία. Και σε αυτή την περίπτωση, η «εαρινή ισημερία» μαρτυρά αυτό που εκφράζει από τις λέξεις της.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την εαρινή ισημερία, που λαμβάνει χώρα στις 21 Μαρτίου, η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια, δηλαδή η ημέρα χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τον ισημερινό και έτσι η απόκλιση που έχει ο άξονας της γης από τον ήλιο, μηδενίζεται.
Με τον ερχομό της εαρινή ισημερίας, γιορτάζουμε και την πρώτη μέρα της άνοιξης, αφού η μέρα πλέον διαρκεί όσο και η νύχτα, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες η νύχτα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την ημέρα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν μόνο για το βόρειο ημισφαίριο και συγκεκριμένα για την εύκρατη ζώνη του, μιας που στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες, δηλαδή η εαρινή ισημερία όπως την παρατηρούμε εμείς, είναι στην πραγματικότητα φθινοπωρινή ισημερία για το νότιο ημισφαίριο.
Στο πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό βίντεο της Nasa, μπορείτε να παρατηρήσετε την εναλλαγή των εποχών στη γη, καθώς και τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια.
Φωτό από: www.equinoxcenter.org