Τα δελφίνια είναι συμπαθέστατα ζώα, από τα λίγα θηλαστικά που μπορούν να μας προκαλέσουν γαλήνη και θετική διάθεση, με την αύρα που εκπέμπουν, ακόμα και αν απλά τα βλέπουμε μέσα από ένα ηλεκτρονικό βίντεο! Πέραν όμως από τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει από τις ταινίες και τα όσα έχουμε διαβάσει για αυτά τα όντα, υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν νέα δεδομένα για τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα τους. Ακολουθούν 4 στοιχεία που προκαλούν την έκπληξη της επιστημονικής κοινότητας και το θαυμασμό του ανθρώπου.
1. Αναγνώριση των εγκύων, σεβασμός και χαρά προς το βρέφος.
Σύμφωνα με το Λόρι Μαρίνο, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα, τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να δουν το ανθρώπινο έμβρυο, που κουβαλά μέσα της η έγκυος γυναίκα. Ο ίδιος αναφέρει: «Έχουμε βάλει έγκυες να κολυμπήσουν με δελφίνια και η συμπεριφορά τους αλλάζει τελείως. Κάνουν τούμπες κολυμπώντας γύρω γύρω από την έγκυο και παράγουν ήχους με ιδιαίτερη χροιά».
Πρώτα αναγνωρίζουν την έγκυο και έπειτα παράγουν τέτοιον ήχο, που η κυματομορφή του είναι πολύ συγκεντρωμένη. Δεν μοιάζει δηλαδή με την πλατιά κυματογραφή που παράγουν όταν αναζητούν ένα χώρο ή ένα άλλο αντικείμενο. Μάλιστα δείχνουν να έχουν ιδιαίτερο σεβασμό προς τις έγκυες καθώς τις προσέχουν περισσότερο από όλους τους άλλους ανθρώπους που κολυμπούν κοντά τους. Αξίζει να αναφερθεί ένα περιστατικό ναυαγών, ανάμεσα στους οποίους υπήρχε μια έγκυος γυναίκα. Μια ομάδα από δελφίνια κύκλωσε τους ναυαγούς και ειδικά την εγκυμονούσα, προστατεύοντάς τους από καρχαρίες που καιροφυλαχτούσαν για επίθεση, μέχρι να διασωθούν από ναυαγοσωστική ομάδα.
2. Έχεις μνήμη… ελέφαντα; Μπα …Έχεις μνήμη Δελφινιού!
Αμερικανοί επιστήμονες του Σικάγο, υποστηρίζουν πως τα δελφίνια έχουν καλύτερη μνήμη ακόμα και από τους ελέφαντες! Σε μια έρευνα που διεξήγαγαν, χρησιμοποίησαν μεγάφωνα σε αιχμάλωτα δελφίνια, για να αναπαράγουν ήχους και σφυρίγματα των δελφινιών με τα οποία είχαν συνυπάρξει στο παρελθόν. Τα δελφίνια πλησίαζαν τα μεγάφωνα όταν αναγνώριζαν τους ήχους που άκουγαν, ενώ όταν δεν τους αναγνώριζαν τα αγνοούσαν. Μάλιστα, δύο θηλυκά δελφίνια, η Άλι και η Μπέιλι, που σε πολύ μικρή ηλικία είχαν φιλοξενηθεί για ένα διάστημα στο ίδιο ενυδρείο και τα τελευταία 20 χρόνια ζουν χωριστά, αναγνώρισαν τους μοναδικούς τους ήχους: η Μπέιλι, που τώρα ζει στις Βερμούδες, αναγνώρισε της Άλι και τούμπαλιν!
Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η θεαματική τους μνήμη είναι αποτέλεσμα της περίπλοκης κοινωνικής φύσης τους και τους προστατεύει από κινδύνους: αποθηκεύοντας τους διάφορους ήχους, γνωρίζουν ποια ζώα πρέπει να αποφύγουν και ποια να πλησιάσουν.
3. Νοημοσύνη που εντυπωσιάζει..
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εξυπνότεροι πίθηκοι φτάνουν το επίπεδο νοημοσύνης ενός τρίχρονου παιδιού. Μέχρι στιγμής, τα δελφίνια βρίσκονταν κάτω από τους χιμπατζήδες στη «νοητική αλυσίδα» του ζωικού βασιλείου. Σύμφωνα όμως με νέες έρευνες, τα δελφίνια αποτελούν ανώτερα νοήμονα όντα από τους χιμπατζήδες, καθώς: έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους και μπορούν να σχηματίσουν σκέψεις για το μέλλον.
Η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Κολεγίου Χάντερ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Νταϊάνα Ράις, απέδειξε πως τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίσουν το είδωλό τους στον καθρέφτη, αλλά και να δουν μέσω αυτού μέρη του σώματός τους. Ακόμα, αποκάλυψε ότι μπορούν να μάθουν μια συμβολική γλώσσα.
4. Το κάθε δελφίνι έχει δικό του όνομα στη γειτονιά της θάλασσας!
Τα δελφίνια «φωνάζουν» το ένα το άλλο με τα ονόματά τους- με σφυρίγματα μοναδικά για το καθένα. Οι επιστήμονες Στέφανι Κινγκ και Βίνσεντ Τζάνικ υποστηρίζουν πως κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τα δελφίνια χρησιμοποιώντας τους δικούς τους ήχους, που είχαν ηχογραφήσει και ότι τα δελφίνια απάντησαν όταν άκουσαν το «όνομά» τους.
«Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ότι τα θηλαστικά έχουν όνομα, σχεδόν όπως οι άνθρωποι. Είναι κάτι πολύ σπάνιο στο ζωικό βασίλειο», αναφέρουν στο «National Geographic». Εκτός από τα δελφίνια, μόνο ο παπαγάλος χρησιμοποιεί ονόματα με τον ίδιο τρόπο.
Φωτό από: www.sxc.hu