Στον κινηματογράφο έχουμε συναντήσει μητέρες ηρωίδες, που με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, αφήνουν το στίγμα τους, εικονοποιώντας τη δύναμη και τη φροντίδα της μάνας υπέρ των παιδιών της. Ας δούμε 7 από αυτές που ξεχώρισαν!
Νύχτα Γάμου (1967)
Η μαμά: Πηνελόπη Ιορδανίδου
Η ηθοποιός: Μαίρη Μεταξά
Σε αυτή την ξεκαρδιστική ελληνική κωμωδία, ο Κώστας Βουτσάς, επιχειρεί για πρώτη φορά, έναν καινούργιο τύπο, διαφορετικό από το ρόλο του τέντι μπόι που είχε συνηθίσει το κοινό: αυτόν του αγαθού Κωνσταντινουπολίτη. Μάλιστα είναι τόσο μεγάλη η επιτυχία του, που τον επαναλαμβάνει στην πορεία και σε επόμενες ταινίες. Η μητέρα του, η Πηνελόπη Ιορδανίδου, που την υποδύεται η Μαίρη Μεταξά, κλέβει την παράσταση ως υπερπροστατευτική μητέρα που ανατρέφει ένα μαλθακό γιο.
Η ατάκα που προκαλεί μέχρι και σήμερα το γέλιο, είναι του Ιάκωβου (Κώστα Βουτσά), προς τη μανούλα του: «Άκου μαμά… Ήρθε εδώ η Πέπη και την έδιωξα… Ναι! Της είπα όσα με είπες, αλλά με είπε χαλβά και πολύ στενοχωρήθηκα… Μαμά, άκου, να με κάνεις κιοφτέδες, πολλούς κιοφτέδες… και κομματάκι χαλβά…». Και σε επόμενες κινηματογραφικές παραγωγές, η Μεταξά έπαιξε την υπερπροστατευτική μητέρα του Κώστα Βουτσά, συνεχίζοντας το επιτυχημένο κωμικό σκηνικό!
Φόρεστ Γκαμπ (1994)
Forrest Gump
Η μαμά: Mrs. Gump
Η ηθοποιός: Sally Field
Η μητέρα του Φόρεστ Γκαμπ, ενός παιδιού με νοητική στέρηση, έχει όλα όσα χρειάζεται για να αποτελέσει ένα μητρικό Βούδα στο μυαλό του. Δείχνοντας ανιδιοτελή αγάπη στο παιδί της, προσπαθεί να του περάσει διδάγματα με τις περίεργα σοφές της ρήσεις. Όταν σε δει εκτός ελέγχου, με γλυκύτητα και ψυχραιμία θα σε φέρει πάλι στην προσωπική σου γαλήνη. Οι πράξεις της ως μητέρα αποδεικνύουν το μεγαλείο της: βάζει το γιο της στο δημόσιο σχολείο, παρά το πολύ χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Στην αποφοίτησή του, βρίσκεται δίπλα του, λέγοντάς του πόσο περήφανη είναι για εκείνον. Όταν αργοπεθαίνει στο κρεβάτι της, με ωριμότητα καθοδηγεί το γιο της στο να βρει μόνος του το πεπρωμένο του.
Ο ίδιος ο Φόρεστ σε όλες τις μεγάλες στιγμές της αλλόκοτης ζωής του, τη μνημονεύει γλυκά, σα το μεγάλο σοφό διδάσκαλο της ζωής του: «Η μητέρα μου πάντα έλεγε, “Η ζωή είναι σαν ένα κουτί από σοκολατάκια. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου πετύχει”», «Η μαμά είχε πάντα έναν τρόπο να εξηγεί τα πράγματα έτσι ώστε να τα καταλαβαίνω», «Η μαμά πάντα έλεγε, το να πεθαίνεις είναι μέρος της ζωής».
Η Ζωή Σε Δυο Πράξεις (1998)
“Stepmom”
<
Η μαμά: Jackie Harrison
Η ηθοποιός: Susan Sarandon
Αυτή η συγκινητική ταινία, περνάει με τόσο ουσιαστικό τρόπο τη δύναμη μιας μητέρας πάνω στη ζωή και την ευτυχία των παιδιών της, που είναι δύσκολο να την παρακολουθήσει κανείς χωρίς να νιώσει ένα συναισθηματικό ταρακούνημα. Η Σούζαν Σάραντον υποδύεται εκπληκτικά την Τζάκι, μια καρκινοπαθή στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς της, η οποία προσπαθεί να προετοιμάσει το γιο και την κόρη της για την επικείμενη «αποχώρησή» της. Παράλληλα, δίνει μάχη να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον «οικογένειας», στην αποδοχή της νέας γυναίκας του πρώην άντρα της.
Με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να βιώνει κάποιος τόσο σοβαρά άρρωστος, η Τζάκι, σηκώνει στους δυνατούς της ώμους το φορτίο της Μητέρας: κάνει πέρα ανασφάλειες, γυναικείους ανταγωνισμούς, αντιπαλότητες και ζήλειες, και απομονώνει το ουσιαστικό κομμάτι: την ψυχική ενίσχυση των παιδιών της, την προετοιμασία τους για το θάνατό της και την εξασφάλιση σιγουριάς ότι θα μείνουν στα καλύτερα χέρια. Συγκλονιστικές ερμηνείες, σε σκηνές που ο πόνος λυγίζει γόνατα, αλλά καμουφλάρεται πίσω από τον αγώνα να μην επιβαρυνθεί ο ψυχικός κόσμος των μικρών παιδιών. Η μητέρα θυσιάζεται για ένα χαμόγελο της κόρης, για μια αγκαλιά του γιού, βρίσκοντας τον παράδεισο στη θύμησή τους.
Ο Ψαλιδοχέρης (1990)
“Edward Scissorhands”
Η μαμά: Peg Boggs
Η ηθοποιός: Dianne Wiest
Η κοκέτα πωλήτρια της Avon, στην προσπάθειά της να βρει πελάτες, καταλήγει σε ένα πελώριο πύργο, με περίτεχνη κηπουρική. Εκεί, συναντά ένα τερατώδες δημιούργημα, με χέρια από λεπίδες. Οποιοσδήποτε άλλος αντίκριζε τέτοιο θέαμα, θα είχε φύγει τρέχοντας από εκείνο το παράξενο μέρος. Όχι η Πεγκ όμως! Με μια του παράκληση να μείνει κοντά του και να μην τον εγκαταλείψει, την πείθει να σταθεί στο πλευρό του, τοποθετώντας τα θεμέλια όχι μιας φιλίας αλλά μιας σχέσης μητέρας και γιου.
Με όποιο τρόπο μπορεί να σκεφτεί, τον εντάσσει -ή έστω προσπαθεί- στην οικογένειά της. Του μαγειρεύει, τον φωνάζει στο τραπέζι να φάει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, τον παρουσιάζει στη γειτονιά σαν κάποιο πολύτιμο ον που θέλει να προστατεύσει, να εκπαιδεύσει, να αναθρέψει. Δυστυχώς η κακία του κόσμου προκαλεί άσχημες καταστάσεις. Εκείνη δεν τον αφήνει λεπτό μόνο του, αν και στεναχωριέται για όσα του συμβαίνουν. Πάντα ευγενική μαζί του, του δείχνει μια πιο ανθρώπινη πλευρά της ανθρώπινης μάστιγας. Είναι η δική του μαμά τελικά, μια νοητή μητέρα του Ψαλιδοχέρη, τόσο ευαίσθητη όσο και εκείνος.
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (2001
“Harry Potter and the Sorcerer’s Stone”
Η μαμά: Molly Weasley
Η ηθοποιός: Julie Walters
Μητέρα εννέα κοκκινότριχων παιδιών, η «μαμά χήνα» Μόλι, είναι μια δυναμικότατη γυναίκα που κατατροπώνει οποιοδήποτε αντίπαλο. Πάντα ευγενής με όσους το αξίζουν, επικίνδυνη και επιθετική με όσους απειλούν εκείνη ή τα βλαστάρια της. Με χαρακτηριστικά γνήσιας πεθεράς, προκαλεί φασαρίες όταν μαθαίνει για τις βλέψεις του γιού της, Μπιλ και της κοπέλας του, Φλερ, για γάμο. Τελικά, όταν αντιλαμβάνεται πόσο αγαπιέται το ζευγάρι, αποκτά ακόμα ένα «παιδί» για προστασία.
Πέραν από τη Φλερ όμως, η Μόλι τοποθετεί κάτω από τη «φτερούγα» της τον ορφανό Χάρι Πότερ, ανεξάρτητα από το ότι έχει ήδη ένα τσούρμο τέκνα υπό την επιμέλειά της! Ποτέ δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά της και πάντα τα καθοδηγεί προς το σωστό. Όταν το απαιτεί η περίσταση, μπαίνει μπροστά σα γροθιά και αντιμετωπίζει το χάος, προκειμένου να επιτελέσει το μητρικό σκοπό της προφύλαξης όσων αγαπάει.
Κακιά Πεθερά (2005)
“Monster-in-Law”
Η μαμά: Viola Fields
Η ηθοποιός: Jane Fonda
Σαν μια ιστορία βγαλμένη από διήγημα Άρλεκιν, η όμορφη Τσάρλι, συναντά τον άντρα των ονείρων της σε μια από τις βόλτες στην παραλία. Ο Κέβιν είναι μεγαλοχειρουργός, γλυκός, ρομαντικός και αψεγάδιαστος. Η σχέση τους αναπτύσσεται ιδανικά και βρίσκονται ένα βήμα πριν την εκκλησία. Τότε εμφανίζεται στο σκηνικό η μητέρα του, η διάσημη τηλεοπτική δημοσιογράφος Βιόλα (Τζέην Φόντα), η οποία μόλις έχασε τη δουλειά της από μια άπειρη, πολύ νεότερη και με λιγότερες ρυτίδες συνάδελφό της. Όλα τα «δώρα» της κλιμακτηρίου, οι ανασφάλειες, οι υστερίες, απλώνονται στο τραπέζι της σχέσης του γιού της, προκαλώντας μια γενναία καταστροφή!
Λειτουργώντας ως πρότυπο υπερπροστατευτικής μαμάς και παράλληλα κακιάς πεθεράς, η Βιόλα επικρατεί στη ζωή του Κέβιν, κάνοντας στην άκρη τη μικρή και μελλοντική αντικαταστάτριά της στην καρδιά του παιδιού της. Για μια μητέρα άλλωστε, ο γιος θα είναι πάντα το παιδί που θέλει ντάντεμα και προφύλαξη! Η μεγαλομανία της επιβάλλεται στην καθημερινότητα του ζευγαριού, φέρνοντας σε ανισορροπία τον πρότερα τέλειο δεσμό του ζευγαριού. Όμως, όσο δυνατά και αν είναι τα ένστικτα της μητρικής προστασίας, κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται την υπερβολή της και κάνει η ίδια στην άκρη. Αποδεικνύει τότε πως αυτό που αποζητά μια μητέρα για το παιδί της είναι το καλύτερο, θεωρητικά αλλά και πρακτικά.
Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι (1937)
Snow White and the Seven Dwarfs
Η Βασίλισσα και κακιά μητριά
Σε αυτή τη γνωστή σε όλους ιστορία, συναντούμε το εκ διαμέτρου αντίθετο πρότυπο της μητέρας: εκείνο της βάναυσης μητριάς, που κινεί γη και ουρανό για να εξαφανίσει από τον κόσμο την όμορφη Χιονάτη. Η Χιονάτη, έχασε την καλοσυνάτη μητέρα της νωρίς και ο βασιλιάς ξαναπαντρεύτηκε μια δόλια γυναίκα. Εκείνη είχε ένα μαγικό καθρέφτη, που όταν κοιταζόταν σε αυτόν και το ρωτούσε: “Καθρεφτάκι, καθρεφτάκι στον τοίχο πάνω τώρα, Ποια είναι η ωραιότερη σ’ ολόκληρη την χώρα;”, ο καθρέφτης απαντούσε: “Κυρία Βασίλισσα, εσύ είσαι η ωραιότερη στην χώρα». Μέχρι που μια μέρα, όταν η Χιονάτη μεγάλωσε, ο καθρέπτης απάντησε: “Κυρά Βασίλισσα, εσύ είσαι η ωραιότερη εδώ, μα πέρα από τα βουναλάκια, μαζί με τα επτά νανάκια, είν’ η Χιονάτη από σένα χίλιες φορές ωραιότερη, όπως εγώ μπορώ να δω!”. Τότε η βασίλισσα βγάζει όλο το μίσος της στο πρόσωπο του κοριτσιού και κάνει τα πάντα για να την κατατροπώσει.
Η Χιονάτη είναι η πρώτη από τις πριγκίπισσες της Disney που εμφανίζεται στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Ουώλτ Ντίσνεϋ!