MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

J.K. Rowling: η ζωή της συγγραφέως που μας μάγεψε με τον Harry Potter σε ένα καταπληκτικό βίντεο! (VIDEO)

Post by: 15/06/2020 0 comments

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (J. K. Rowling), γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1965 στο Μπρίστολ. Παγκοσμίως γνωστή ως η «μητέρα του Harry Potter». Είναι η πλέον διάσημη Αγγλίδα συγγραφέας, χάρη φυσικά στη σειρά βιβλίων φαντασίας Χάρι Πότερ.  Δεν είναι όμως οι εντυπωσιακές πωλήσεις των έργων της που δίνουν λαβή για τη δημιουργία αυτού του άρθρου. Είναι το θαύμα της πορείας μιας γυναίκας, που από τις άχρωμες και σιωπηλές εικόνες, έφτασε να ταξιδεύει ανάμεσα σε εκρηκτικά, μεγαλειώδη τοπία.

Η αλλαγή του πεπρωμένου.

Βρισκόμαστε στην Αγγλία. Μια άνεργη διαζευγμένη μητέρα, αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης. Τα βράδυα είναι ακόμα πιο δύσκολα, μεγαλώνουν οι σκέψεις, γιγαντώνουν τα προβλήματα, το παιδί πρέπει να αποκοιμηθεί, σε ένα μικρό διαμέρισμα με ποντίκια και νερά που στάζουν. Μια ιστορία για νανούρισμα είναι ό,τι πρέπει. Ένα μεσημέρι στο τρένο, με κατεύθυνση από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο, η Ρόουλινγκ εμπνέεται την ιδέα του μαθητευόμενου μάγου. Τότε, αποφασίζει να γράψει για αυτές τις πρωτότυπες ιστορίες, με χώρο «εργασίας» της τα καφέ της γειτονιάς της. Στην πορεία, τις αναπτύσσει και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε περνάει από το μυαλό της να τις εκδώσει – μια σκέψη που θα τη μετατρέψει στη συγγραφέα με τις πιο γρήγορες πωλήσεις στην ιστορία της λογοτεχνίας!

Ο  Χάρι Πότερ γίνεται ραγδαία ένα βιβλίο-φαινόμενο. Παγκόσμιες πωλήσεις δικαιωμάτων μετάφρασης: μεταφράζεται σε 67 γλώσσες, ανάμεσά τους τα αρχαία Ελληνικά και τα ζουλού! Τα βραβεία πέφτουν βροχή: τριπλό Smarties, Guardian, Sheffield, ΑΒΒΥ, Nibbies. Η σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον πλανήτη.

Η Ρόουλινγκ από άνεργη νοικοκυρά, γίνεται μια παγκοσμίου φήμης συγγραφέας με πλούτο που ρέει. Το 2008, στη Sunday Times Rich List, η περιουσία της υπολογίζεται στα 560 εκατ. στερλίνες, κατατάσσοντάς την στην 144η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων και δίδοντάς της τον τίτλο της πλουσιότερης Βρετανίδας. Είναι το πρώτο πρόσωπο στον κόσμο που αποκτά πάνω από ένα δισ. δολάρια αποκλειστικά από τη συγγραφή βιβλίων  – μόνο το 2008 κερδίζει γύρω στα 300 εκατομμύρια δολάρια. Συν τοις άλλοις, ανακηρύσσεται επίτιμη διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Aberdeen στη Σκωτία.

Το πεπρωμένη της αλλάζει κατακόρυφα, η ίδια της η ζωή παραπέμπει σε ένα παραμύθι. Κανείς δεν περίμενε, ούτε καν η ίδια, πως θα γνώριζε τέτοια ανα-τροπή στη στο μέλλον της. Εκπρόσωπος του Forbes δηλώνει για την περίπτωσή της: «Ήταν η μαγεία που μετέτρεψε την Τζ.Κ.Ρόουλινγκ από πάμπτωχη ανύπαντρη μητέρα που βασιζόταν στην Πρόνοια, σε δισεκατομμυριούχο των best seller».

Το όνομα – παγίδα.

Αυτό το ήξερες; Το πλήρες όνομα της συγγραφέως είναι “Joanne Rowling” και όχι “Joanne Kathleen Rowling”, όπως θεωρούν πολλοί. Τα αρχικά J.K. είναι ένα κόλπο που «σκάρωσε» ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury, πριν εκδώσει το πρώτο της βιβλίο, προκειμένου να μη χάσει τους αρσενικούς αναγνώστες.

Τα αγόρια συχνά «σνομπάρουν» αναγνώσματα γυναικών συγγραφέων. Έτσι ζητήθηκε από τη Ρόουλινγκ να χρησιμοποιήσει δύο αρχικά, ώστε να κρύψει το μικρό της όνομα. Μη έχοντας μεσαίο όνομα, επέλεξε τελικά το K, από το όνομα της γιαγιάς της, Kathleen Ada Bulgen Rowling, σαν το δεύτερο αρχικό της!

Από το τυπογραφείο στο Hollywood!

Τα βιβλία της, αν και πασίγνωστα, είναι τα ακόλουθα (στην Ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός):

 1. Harry Potter and the Philosopher’s Stone26 Ιουνίου1997(UK). Η αμερικάνικη έκδοση του βιβλίου ονομάζεται Harry Potter and the Sorcerer’s Stone). Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ως «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (11/1998).
 2. Harry Potter and the Chamber of Secrets – 2 Ιουλίου1998 (UK). Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ως «Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά» (6/1999).
 3. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 8 Ιουλίου 1999(UK). Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ως «Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν» (11/1999).
 4. Harry Potter and the Goblet of Fire8 Ιουλίου2000(UK). Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ως «Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς» (11/2000).
 5. Harry Potter and the Order of the Phoenix21 Ιουνίου 2003(UK). Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ως «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα» (11/2003).
 6. Harry Potter and the Half-Blood Prince – 16 Ιουλίου2005 (UK). Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ως «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ» (07/2005).
 7. Harry Potter and the Deathly Hallows – 21 Ιουλίου 2007 (UK). Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ως «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου» (11/2007).

Να σημειωθεί εδώ πως πριν εκδώσει το πέμπτο της βιβλίο, κυκλοφορεί τα:

 • Fantastic Beasts and Where to Find Them (2001) (με το ψευδώνυμο Newt Scamander)
 • Quidditch Through the Ages (2001) (με το ψευδώνυμο Kennilworthy Whisp)

Μετά την έκδοση του «Harry Potter and the Deathly Hallows»  (έβδομο βιβλίο) γράφει το «Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου», το οποίο περιέχει αναφορές στη σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ.

Η ιστορία του Χάρι Πότερ, όπως είναι φυσικό, μεταφέρεται και στη μεγάλη οθόνη, γνωρίζοντας τιτάνια επιτυχία:

 1. Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Philisopher’s Stone – διεθνώς, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone στις ΗΠΑ). Πρεμιέρα: 16/11/2001
 2. Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (Harry Potter and the Chamber of Secrets). Πρεμιέρα: 15/11/2002
 3. Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban). Πρεμιέρα: Ηνωμένο Βασίλειο: 31/5/2004, Η.Π.Α: 4/6/2004
 4. Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (Harry Potter and the Goblet of Fire). Πρεμιέρα: Φιλιππίνες και Ινδονησία: 16/11/2005, Σινγκαπούρη, Μαλαισία, Σουηδία: 17/11/2005, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.: 18/11/2005, Ελλάδα: 24/11/2005, Αυστραλία: 1/12/2005, Χονγκ Κονγκ: 22/12/2005, Ρωσία: 23/12/2005
 5. Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (Harry Potter and the Order of the Phoenix). Πρεμιέρα: Η.Π.Α.: 13/7/2007, Ελλάδα: 24/8/2007
 6. Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ (Harry Potter and the Half-Blood Prince). Πρεμιέρα: 17/7/2009
 7. Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου μέρος πρώτο (Harry Potter and the Deathly Hallows part one). Πρεμιέρα: 19/11/2010
 8. Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου μέρος δεύτερο (Harry Potter and the Deathly Hallows part two). Πρεμιέρα: 16/7/2011

Οι πρώτες τρεις κινηματογραφικές παραγωγές, φτάνουν στην 1η, 2η και 2η θέση αντίστοιχα στις παγκόσμιες πωλήσεις εισιτηρίων (“box office”) για τις χρονιές προβολής τους. Αποφέρουν συνολικά περισσότερα από 2.6 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Βραβεύσεις: παλάτια, παλαιοντολογίες και αστροφυσική!

Τα βραβεία που ακολουθούν, αυξάνουν τη δόξα και τη φήμη της ταλαντούχου Ρόουλινγκ. Παραθέτω τα πιο αξιοπερίεργα από αυτά:

 • Ιούνιος 2000: η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ τη χρίζει αξιωματούχο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
 • Απρίλιος 2006: ο αστεροειδής (43844) Rowling ονομάζεται προς τιμήν της από τον αστρονόμο Dr. Mark Hammergren, θαυμαστή της σειράς Χάρι Πότερ από το 2004. Το όνομα αυτό καταχωρείται στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.
 • Μάιος 2006: ο νεοανακαλυφθείς δεινόσαυρος Dracorex hogwartsia, που τώρα βρίσκεται σε μουσείο της Ινδιανάπολις, παίρνει το όνομά του από το μαγικό σχολείο στον κόσμο της Ρόουλινγκ, Χόγκουαρτς (Hogwarts)
 • Ιούνιος 2006: ως η «μεγαλύτερη εν ζωή βρετανίδα συγγραφέας» ψηφίζεται από το κοινό σε μια ψηφοφορία του περιοδικού «The Book Magazine». Η Ρόουλινγκ συγκεντρώνει σχεδόν τριπλάσιες ψήφους από το δεύτερο σε κατάταξη συγγραφέα, Terry Pratchett.

Η επιτυχία συνεχίζει να ακολουθεί πιστά τη «γυναίκα με το ραβδί».

Προσωπικά, της δίνω αυτό το παρατσούκλι! Η γυναίκα με το ραβδί – όπου ραβδί, βάλε την πένα της- αποφασίζει να προκαλέσει την τύχη της ακόμα περισσότερο, κάτι που την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα στα μάτια μου. Αντί να συνεχίσει να συγγράφει για την κατηγορία φαντασίας, μια ήδη δοκιμασμένη οδό, άρα και ασφαλή, το 2012 αποφασίζει να απευθυνθεί σε ένα εκ διαμέτρου αντίθετο κοινό, γράφοντας για σεξ, βία και ναρκωτικά. Με υβρεολόγιο, αναφορές σε τραγούδια της rihanna και τελείως διαφορετικά σκηνικά από αυτά που την έχουν συνηθίσει οι θαυμαστές της, μας προτείνει την ιστορία «Casual Vacancy» – πρόκειται για την έκθεση βρώμικων συμβάντων που λαμβάνουν χώρα κατά την εκλογή ενός ενοριακού συμβουλίου, σε μια μικρή πόλη της Αγγλίας.

Η J.K. ρισκάρει και πάλι πλουτίζει. Ντελίριο για άλλη μια φορά για την πρωταγωνίστρια της βρετανικής –τουλάχιστον- εκδοτικής βιομηχανίας. Η ανταπόκριση; 2,6 εκατομμύρια πωλήσεις για το νέο βιβλίο της πριν καν εκδοθεί! 512 σελίδες, με τη λέξη «f*ck» τυπωμένη πάμπολλες φορές εκεί μέσα, προκαλούν τους κριτικούς, οι οποίοι της χαρίζουν θετικές γραμμές στα media.


Φωτό από: variety.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons