ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Τι είναι το Σύνδρομο της αυτολύπησης;

Post by: 09/06/2017 0 comments

Τι είναι το “Poor Me” Syndrome (PMS)η στα ελληνικά το σύνδρομο “Εγώ ο καημένος;” Μια ψυχολογική μάστιγα που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται για το συνήθειό μας να επαναλαμβάνουμε την ιστορία του θύματος, να παρουσιάζουμε στους άλλους τον εαυτό μας ως «κακόμοιρο» που έπαθε αυτό κι εκείνο, χωρίς να αναγνωρίζουμε πόσο επηρεάζουμε τη ζωή μας, το παρόν μας και το μέλλον μας.

Το PMS γεννήθηκε γιατί όλοι αποζητάμε την προσοχή…

Όλοι έχουμε περάσει μια δύσκολη φάση στη ζωή μας. Όπως και όλοι αγαπάμε να μας δείχνουν ενδιαφέρον και προσοχή. Αν αυτά τα δύο τα προσθέσουμε, το άθροισμα θα μας δείξει 3 γράμματα: PMS: το σύνδρομο της αυτολύπησης, μας δελεάζει διότι μας πείθει πως μια λυπητερή ιστορία, μπορεί να γίνει η αιτία να ασχοληθούν οι άλλοι μαζί μας, να μας «χαϊδέψουν», να σκύψουν στο πρόβλημά μας, να διώξουν μακριά τη μοναξιά μας. Φυσικά και τα κερδίζουμε όλα αυτά – μόνο που είναι για λίγο.

Συνεχίζοντας τη στρατηγική της πονεμένης εξιστόρησης, καταφέρνουμε να κλέψουμε την προσοχή των άλλων, νιώθοντας άμεση ανακούφιση και τρυφερότητα. Όμως, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολύ πιο σημαντικοί.

Η παρέα των συμπασχόντων που έχουμε «ψαρέψει» κατά καιρούς και τοποθετήσει γύρω μας, μας αντικρίζει όπως έχουμε παρουσιάσει τον εαυτό μας: ως άτομο προς λύπηση. Με άλλα λόγια, βρίσκονται εκεί για να μας τροφοδοτούν με τον οίκτο τους. Ποιος το θέλει αυτό πραγματικά;

Επίσης, με το να λέμε ξανά και ξανά την ίδια στενάχωρη ιστορία που μας συνέβη, δεν αλλάζουμε τίποτα στο σκηνικό. Θα έλεγε κανείς πως επαναπαυόμαστε στο πρόβλημα χωρίς να επιδιώκουμε τη λύση. Καμιά ομελέτα όμως δεν ετοιμάστηκε χωρίς να σπάσουμε αυγά. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στις πράξεις.

Το σύνδρομο της αυτολύπησης εν τέλει, μπορεί να μας προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση, μακροπρόθεσμα όμως μας αφήνει μόνους να τρέχουμε σε έναν αγώνα δρόμου χωρίς τέλος, χωρίς οπαδούς, μόνο γκρινιάζοντας – ενώ όλοι ξέρουμε πως η ζωή είναι ένας αγώνας δρόμου που απαιτεί ασταμάτητη… προπόνηση. Και αν δεν πειστήκατε ακόμα, σκεφτείτε πως είμαστε ότι δηλώσουμε. Εσείς λοιπόν πώς ακριβώς παρουσιάζετε τον εαυτό σας;

Φωτό από: www.singlescreenwriter.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons