Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Ελλάδας και πώς γλεντάνε στα μέρη μας!

Με αφορμή τους πολλούς θρησκευτικούς εορτασμούς της Ελλάδας, οι ενορίες αλλά και οι έμποροι διοργανώνουν εδώ και πολλά χρόνια, τα λεγόμενα πανηγύρια, δηλαδή εορταστικές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων λαμβάνουν χώρα συνήθως η ανάλογη λειτουργία, η περιφορά της εικόνας του εκάστοτε αγίου, καθώς και στήσιμο μιας υπαίθριας αγοράς.

Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των διοργανωτών, προβλέπονται δρώμενα με χορούς, μουσική και μοίρασμα φαγητού. Τα πανηγύρια που έχουν τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου και τις περισσότερες εκδηλώσεις, είναι του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Παντελεήμονα, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ας μάθουμε μαζί πώς γιορτάζουν αυτές τις μέρες στα ελληνικά χωριά.

Το Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στη Φλώρινα

Ο Προφήτης Ηλίας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους προφήτες. Έζησε το 800 π.Χ. και έκανε πολλά θαύματα. Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου διοργανώνονται πανηγύρια προς τιμήν του. Στη Φλώρινα, μια εβδομάδα πριν τη γιορτή, μαζεύονται εθελόντριες και καθαρίζουν το Ναό του Προφήτη Ηλία. Επίσης ξεκινούν οι πρόβες για το μεγάλο χορό που πραγματοποιείται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου.

Την παραμονή της γιορτής, τελείται στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία ο Εσπερινός, με την περιφορά της εικόνας του Αγίου γύρω από το ναό, ενώ στις 20 Ιουλίου, το πρωί, ντόπιοι και ξένοι παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία. Έπειτα, οι χωριανοί προσφέρουν κεράσματα μεταξύ τους μέχρι να μαζευτούν σπίτι τους για το πλούσιο μεσημεριανό γεύμα.

Το βράδυ, λαμβάνει χώρα το πανηγύρι με μικροπωλητές και τραγούδια. Το λούνα-πάρκ του χωριού διασκεδάζει παράλληλα τα παιδιά μέχρι το πρωί.

Περιοχές που διοργανώνουν υπαίθριες αγορές στην Αττική: Παγκράτι, Σαλαμίνα, Ωροπός, Πειραιάς, Αγ. Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Αγ. Παρασκευή.

Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Δοτσικό Γρεβενών

Στις 26 Ιουλίου γιορτάζουν οι πιστοί τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, διοργανώνοντας μεγάλα πανηγύρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο του Δοτσικού Γρεβενών. Οι κάτοικοι ακολουθούν όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα. Ανεβαίνουν στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται σε ένα ύψωμα επάνω από το χωριό, για να παρακολουθήσουν τη θεία Λειτουργία και μετά το τέλος της, ασπάζονται την εικόνα της.

Έπειτα, μεταφέρονται στον εξωτερικό χώρο του ναού, που είναι γεμάτος βελανιδιές. Στον ίσκιο της κάθε βελανιδιάς στέκεται και μια ξεχωριστή οικογένεια – τσελιγκάτο. Μαζί φέρνουν και μαγειρεμένο φαγητό, με το οποίο κερνούν τους ξένους. Έπειτα, οι μουσικές κομπανίες παίζουν επιτραπέζια τραγούδια, από δέντρο σε δέντρο και οι χωριανοί κερνούν τους οργανοπαίχτες.

Όταν τελειώσει ο γύρος των επιτραπέζιων τραγουδιών, οι παρέες ξεκινούν να τραγουδούν χωρίς μουσική συνοδεία: «Ποιος είδε ψάρι στο βουνό, χωρίς νερό να πλέει, ποιος είδε και Ρωμιόπουλο τους Τούρκους να κερνάει».

Αφού τελειώσουν τα τραγούδια και τους χορούς, πάνε στα σπίτια τους και σφάζουν τα κουρμπάνια: κοκορέτσι και σπληνάντερο.

Περιοχές που διοργανώνουν υπαίθριες αγορές στην Αττική: Πειραιάς, Νέα Σμύρνη, Σαλαμίνα, Περιστέρι, Ηλιούπολη, Αγ. Παρασκευή, Καπανδρίτη.

Πανηγύρι Αγ. Παντελεήμονα στο Αμύνταιο

Τα εθιμικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα κάθε 27η Ιούλη, είναι ιδιαίτερα και τιμώνται από όλο το χωριό του Δήμου Αμυνταίου. Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα, έξω από τον περίβολο της εκκλησίας, θυσιάζεται ένα μοσχάρι (κουρμπάνι), το οποίο στη συνέχεια μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια και μοιράζεται στους κατοίκους του χωριού και τους μουσαφίρηδες.

Το γλέντι ξεκινάει και κρατάει δύο μέρες και ξεκινά με τον Εσπερινό της Παραμονής. Μαζί αρχίζουν και διάφορες εκδηλώσεις όπως αθλητικές δραστηριότητες στην πλαζ, συναυλίες, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, αγώνες δρόμου, που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Δήμου.

Ανήμερα της εορτής, τελούνται ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η αρτοκλασία. Μετά την , ο ιερέας ευλογεί το φαγητό (κουρμπάνι). Το γλέντι έχει διάρκεια με μουσικές και χορούς.

Περιοχές που διοργανώνουν υπαίθριες αγορές στην Αττική: Άλιμος, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Μαραθώνας.

Πανηγύρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Καλύβια

Στις 6 του Αυγούστου γιορτάζουμε την ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ιησού Χριστού. Σύμφωνα με τους τρεις Ευαγγελιστές Ματθαίο, Μάρκο και Λουκά, η Μεταμόρφωση έγινε στο όρος Θαβώρ, που στα εβραϊκά σημαίνει έλευση φωτός.

Όπως είναι φυσικό, προς τιμήν του Ιησού, γίνονται διάφοροι πανηγυρισμοί με φαγητό, τραγούδια και χορό. Έτσι και στα Καλύβια, μια περιοχή μακριά από την Αθήνα, που θυμίζει χωριό. Το Πανηγύρι ξεκινά από το πρωί της 5ης Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία Καλυβίων.

Μετά τον Εσπερινό, που πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλυβίων, ο Δήμος Σαρωνικού, ετοιμάζει γιορτή με ζωντανή μουσική και ομάδες χορευτών. Το γλέντι είναι παραδοσιακό, με δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια. Οι γύρω ταβέρνες περιποιούνται τους επισκέπτες με τα νοστιμότερα εδέσματα.

Περιοχές που διοργανώνουν υπαίθριες αγορές στην Αττική: Παλαιά Κοκκινιά, Μεταμόρφωση, Σαλαμίνα, Αγ. Δημήτριος, Μοσχάτο.

Πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου στις Κυκλάδες

Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στα νησιά μας, συνοδεύεται από την ελληνική γοητεία της θάλασσας, του Μπάλου και του Ικαριώτικου. Με τα κρασάκια, τις λευκές εκκλησίες και το γλέντι στα διάφορα σοκάκια και τις πλατείες, αποκτά κανείς αξέχαστες αναμνήσεις! Να πώς γιορτάζουν το Δεκαπενταύγουστο στις Κυκλάδες:

  • Τήνος: το μεγαλύτερο πανηγύρι που μπορεί να βρει κανείς το Δεκαπενταύγουστο, είναι έξω από την εκκλησία Μεγαλόχαρη. Η αγορά είναι ατελείωτη και διαθέτει κάθε λογής προϊόντα.
  • Άνδρος: στο Πανηγύρι της Παναγίας της Θαλασσινής, μαζί με το χορό και τα τραγούδια, απολαύστε φρουτάλια και ντόπια σουμάδα.
  • Κουφονήσια: παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι, με άπλετο τηγανιτό ψάρι.
  • Κέα: στο Πανηγύρι της Παναγίας της Καστριανής στη Τζια, που γίνεται πάνω σε ένα ψηλό βράχο βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του νησιού, θα απολαύσετε τα τραγούδια των ντόπιων, θαυμάζοντας το Αιγαίο από ψηλά.
  • Αμοργός: στο γλέντι έξω από την εκκλησία της Παναγίας της Πανοχωριανής, δοκιμάστε τις τοπικές σπεσιαλιτέ: πατατάτο και ξιδάτο, με τη συνοδεία των πασίγνωστων αμοργιανών ρακόμελων.
  • Φολέγανδρος: έξω από την εκκλησία της Κοιμήσεως, στήνεται ένα τεράστιο τραπέζι που φιλοξενεί φαγητό και ποτό για όλους τους νησιώτες και τους τουρίστες.
  • Νάξος: στο χωριό Φιλώτι, μπορείτε να χορέψετε φορώντας παραδοσιακές στολές και να γευτείτε το ντόπιο κρασί και τους περίφημους μεζέδες.

Περιοχές που διοργανώνουν υπαίθριες αγορές στην Αττική: Κολωνός, Μαρούσι, Αγ. Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Πόρτο Ράφτη, Βούλα.

Φωτό από: el.wikipedia.org.-αιτωλικό-πανηγύρι αγιαγάθης

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates