Οι νεράιδες υπήρξαν πρωταγωνίστριες σε μύθους λαών αλλά και σε παράξενες παραδόσεις χωρικών. Πόσα παραμύθια διαβάσαμε ή πόσες ιστορίες ακούσαμε από τη γιαγιά, για εκείνα τα μικροσκοπικά πλάσματα με τα φτερά που φωσφορίζουν; Διάβασε μερικά στοιχεία που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για αυτές και που σε εμπνέουν να ονειρευτείς φανταστικούς κόσμους!
- Οι Νεράιδες είναι πανέμορφα, άλλοτε καλά, άλλοτε δαιμονικά όντα της λαϊκής φαντασίας. Στους μύθους, λέγεται πως συνηθίζουν να υφαίνουν και να τραγουδούν, πως μπορούν να γίνονται αόρατες, να μεταμορφώνονται και να μεταμορφώνουν.
- Προέλευση: είναι θεές που έχουν ξεπέσει, πρωτόγονα πνεύματα της φύσης, πνεύματα των νεκρών, ή μυθικά πρόσωπα που προήλθαν από την ανάμνηση των αρχαίων τελετουργιών της μύησης.
- Χαρακτηριστικά: Οι όμορφες και καλές νεράιδες, έχουν ξανθά ή πράσινα μαλλιά και ντύνονται πάντα στα λευκά. Οι μαυροφορεμένες και άσχημες νεράιδες είναι δόλιες. Στη Γερμανία μιλούν για νεράιδες με σιδερένια άκρα, ενώ στη Βόρεια Αφρική για νεράιδες με πολύ μακριά στήθη.
- Τοποθεσία: ζουν σε όλα τα σημεία της φύσης, σε κήπους και σπηλιές. Για τους Σαρακατσάνους, οι λευκοντυμένες Νεράιδες ζουν στις πηγές και τα ρέματα και το σούρουπο μπορεί να ακούσει κανείς τις φωνές και τα γέλια τους. Οι μαυροφορεμένες κατοικούν σε σκοτεινά μέρη και στις χαράδρες.
- Δεν είναι ορατές σε όλους τους ανθρώπους, λίγοι έχουν το χάρισμα να τις βλέπουν: οι σαββατογεννημένοι και οι “αλαφροΐσκιωτοι” μπορούν να τις θαυμάσουν όταν χορεύουν και τραγουδάνε.
- Για τις ελληνικές νεράιδες – που κάποιοι τις συνέδεσαν με τις «Νηρηίδες» της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, ο Νικόλαος Γ. Πολίτης γράφει στον πρώτο τόμο των Παραδόσεών του (1904): “έχουν εξαίσια όμορφα, μακριά ξανθά μαλλιά – κάποτε πράσινα – που τα χτενίζουν με χρυσό χτένι, μάτια αμυγδαλωτά και είναι κατά κανόνα ασπροντυμένες”.
- Οι Νεράιδες μαγεύουν τους θνητούς, άλλοτε τους καταριούνται, ή τους συκοφαντούν. Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, μιλούν τη δική τους γλώσσα, τα λεγόμενα «γεραγιδίστικα» και με αυτήν υπνωτίζουν όποιους αποφασίζουν.
- Στο Νεραϊδόσπηλιο των Αστρακών, το οποίο είναι μέσα στο φαράγγι του Καρτερού Κρήτης, εδώ και χρόνια αναπαράγουν διάφορες ιστορίες για τις νεράιδες: Λένε ότι όποιος ξεδιψάσει από το σπήλαιο αυτό, διώχνει μια για πάντα λύπες και δυσάρεστα γεγονότα! Μάλιστα, τα πλάσματα χρησιμοποιώντας τις μαγικές τους ικανότητες, εκπληρώνουν κάθε επιθυμία των θνητών που προσπαθούν να πιουν από το “αθάνατο” νερό τους.
- Υπάρχει τρόπος να κάνει κάποιος δική του μια Νεράιδα: να της κλέψει το μαντήλι! Τότε εκείνη θα του δοθεί ολοκληρωτικά, αλλά με το πέρασμα των χρόνων θα θέλει πίσω το μαντήλι της, που θα της δώσει την ελευθερία της.
- Οι Νεράιδες έχουν πολλά ονόματα: Αερικά, Νύμφες, Σειρήνες, Ξιοθιές, Νηρηίδες, Σαμαντίβα, Φέι, Φάτα, Αναράδινα. Στα ελληνικά χωριά, τις αποκαλούν: Αγερικά, Αιθέριες, Καλομοίρες, Ξωνέρια, Καλούδες, Ανεμικές, Καλές Κυράδες, ακόμα και Ξωτικά.
Φωτό από: www.desicomments.com