ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Μοναστήρια ελληνικών νησιών: οι μικρές τους ιστορίες

Post by: 14/07/2018 0 comments

Πάτμος

Μοναστήρι της Αποκάλυψης – Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Το Μοναστήρι της Πάτμου στέκεται στην κορυφή του λόφου της Χώρας. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, ο οποίος εμπνεύστηκε και έγραψε την «Αποκάλυψη», το 27ο και τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, όσο ήταν εξόριστος (εγκαταστάθηκε στο νησί το 95μΧ). Εκεί, σύμφωνα με τη παράδοση, σε μια σπηλιά που υπάρχει και σήμερα -“Ιερόν σπήλαιον της Αποκαλύψεως”- συνομίλησε  με το Θεό, ο οποίος  του αποκάλυψε το προφητικό βιβλίο της Αποκάλυψης. Μέσα στο μοναστήρι μπορεί να βρει κανείς εκκλησιαστικό μουσείο με πολύτιμα εκθέματα, καθώς και μια βιβλιοθήκη με 4.000 χειρόγραφα και έντυπα εκκλησιαστικού και θεολογικού περιεχομένου, από τον 6ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Ιδρυτής του μοναστηριού ήταν ο μοναχός Χριστόδουλος. Πάντα υπάρχει στη διάθεση του επισκέπτη κάποιος μοναχός για να τον ξεναγήσει.

 

Τήνος

Ιερά Μονή της Κυράς των Αγγέλων

Η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή της Κυρίας των Αγγέλων, είναι αρχαιότατη- δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε κτίστηκε. Η ιστορία που έχει διασωθεί για το χτίσιμο του Μοναστηριού είναι ότι 3 αδελφές έβλεπαν κάθε βράδυ ένα παράξενο φως στο Κεχροβούνι, όπου υπήρχαν τρία εκκλησάκια: της Αγίας Τριάδος, του Τιμίου Προδρόμου και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Το φως το εξέλαβαν ως σημάδι από το Θεό, για αυτό το λόγο πήγαν εκεί, έκτισαν από ένα μικρό κελί δίπλα σε κάθε εκκλησάκι και μόνασαν. Σταδιακά δημιουργήθηκε μια μεγάλη κοινότητα, που κάποια στιγμή έφθασε τις 120 μοναχές! Η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ξεχωρίζει για τη νησιώτικη διακόσμησή της, με τις καμάρες και τα πέτρινα μπαλκόνια.

 

Σκόπελος

Μονή της Ευαγγελιστρίας

Ανατολικά της Σκοπέλου, ψηλά στο βουνό, στέκεται η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ίδρυση και η ακμή της συνδέονται με την οικογένεια Δαπόντε. Σύμφωνα με τον Καισάριο Δαπόντε, στη θέση που βρίσκεται το σημερινό μοναστήρι, υπήρχε παλαιότερα άλλο μικρότερο, το οποίο ανήκε στον πατέρα του Χατζή Στεφανή, τον Ιωάννη Γραμματικό (της οικογένειας Δαπόντε). Ο Χατζή Στεφανής με δικά του έξοδα, το 1712, ανακαίνισε το παλιό μοναστήρι και του έδωσε τη σημερινή του μορφή. Την προσοχή των επισκεπτών κλέβουν το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού και το Πατριαρχικό σιγίλιο του 1804 με δύο μολύβδινες σφραγίδες της μονής. Στο Μοναστήρι, υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο,  προστάτη των θαλασσινών. Εάν το επισκεφτείς, οι εκεί μοναχές θα σε κεράσουν κρύο νερό και παραδοσιακό λουκούμι, ξεναγώντας σε στους ιερούς χώρους.

 

Λευκάδα

Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Στα δυτικά του Μεγανησίου Λευκάδος, είναι χτισμένο το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Λέγεται πως χτίστηκε πριν το 1477, γκρεμίστηκε όμως από λεηλασία πειρατών, οι οποίοι πέταξαν την εικόνα του Αγίου στη θάλασσα. Η εικόνα ανασύρθηκε τελικά από τα δίχτυα κάποιου ψαρά και το 1800, μια καλόγρια, με οδηγία του μοναχού Ιωάννη Πατρίκη, στάλθηκε εκεί για να φροντίσει την αναστήλωση της Μονής. Εκείνη, με βοηθό της το Βασίλη Πολίτη, έφτασε μέχρι τον Τσάρο της Ρωσίας για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα. Οι κόποι και οι προσευχές απέδωσαν και τελικά το μοναστήρι ξαναχτίστηκε. Η καλόγρια έμεινε εκεί μέχρι το θάνατό της. Μάλιστα ο τάφος της βρίσκεται ανάμεσα στα θεμέλια του παλιού και του νέου τοίχου του ιερού.

 

Κύθηρα

Μονή Παναγιάς Μυρτιδιώτισσας

Η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων, βρίσκεται στην περιοχή των Μυρτιδίων στα δυτικά του νησιού και είναι χτισμένη σε ένα βράχο, ανάμεσα σε πολλές μυρτιές! Η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι το πιο σημαντικό κειμήλιο του νησιού, μιας που η Παναγιά είναι η προστάτιδα των Κυθήρων. Η ελληνική παράδοση λέει ότι ένας βοσκός είδε σε όνειρο έναν άγγελο να του υποδεικνύει ένα σημείο περιστοιχισμένο από μυρτιά – εκεί θα έβρισκε μια εικόνα της Παναγίας. Το πρωί, πήγε σε αυτό το σημείο και όντως βρήκε την εικόνα, την οποία φύλαξε στο σπίτι του. Κάθε βράδυ, το εικόνισμα επέστρεφε μυστηριωδώς στη μυρτιά και ο άγγελος που επισκέφτηκε ξανά το βοσκό στον ύπνο του, του είπε πως η εικόνα πρέπει να μείνει εκεί, πλάι στη μυρτιά. Ο βοσκός λοιπόν έκτισε ένα μικρό εκκλησάκι δίπλα στη μυρτιά τοποθετώντας την εικόνα εκεί, την οποία και ονόμασε Μυρτιδιώτισσα. Η Μυρτιδιώτισσα γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ευρέσεως της εικόνας.

 

Πάρος

Μονή Λογγοβάρδας

Θα βρείτε τη Μονή Λογγοβάρδας στο δρόμο Παροικιάς – Νάουσας, τη μεγαλύτερη σε έκταση σε όλη την Πάρο. Χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και διαθέτει μία πολύ σπάνια βιβλιοθήκη με χειρόγραφα και εκδόσεις. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο ηγούμενος π. Φιλόθεος Ζερβάκος (ασκητής), προστάτεψε αντιστασιακούς και συμμάχους και γλύτωσε από την εκτέλεσή τους 125 ομήρους. Όταν ζήτησε τη χάρη ελέους από το Γερμανό διοικητή, εκείνος αρνήθηκε. Τότε του ζήτησε να σκοτώσει πρώτα αυτόν, κάτι που συγκίνησε το διοικητή και διέταξε την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Το μοναστήρι Λογγοβάρδας, διαθέτει και οινοποιείο – μέσα στο κελάρι ζουν επτά μοναχοί με τον ηγούμενό τους. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Ιουλίου, της Ζωοδόχου Πηγής και έχει άβατο για τις γυναίκες.

 

Κέρκυρα

Μοναστήρι Παλαιοκαστρίτσας

Το μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας ιδρύθηκε το 1225. Βρίσκεται στην κορυφή του ακρωτηρίου, δικαιολογώντας την ονομασία του. Στο εσωτερικό του μπορεί να βρει κανείς μουσείο με Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, ιερά βιβλία, σκεύη και ενδυμασία τελετών, αλλά και μια αυλή περιστοιχισμένη από καμάρες. Η θέα που προσφέρει η τοποθεσία του είναι μαγική, καθώς απλώνεται η θάλασσα μαζί με μια παραλία που θυμίζει στο σχήμα το περίγραμμα ενός καραβιού.

 

Φωτό από: GreekGuide.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons