Ήξερες ότι δύο δέντρα στην αυλή σου, προσφέρουν αρκετό οξυγόνο για μία τετραμελή οικογένεια; Ένα δέντρο παράγει γύρω στα 120 κιλά οξυγόνου και απορροφά 4,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, προσφέρει υγρασία, σκιά, καρπούς, ζωή!
Η μεταφύτευση, η αναδάσωση και η με κάθε τρόπο εξασφάλιση της «υγείας»
ενός δέντρου, αποτελούν διαδικασίες πολύτιμες και ωφέλιμες για όλους! Χρειάζονται πρωτοβουλία και μεράκι!
Δες πώς μπορείς να αποκτήσεις έναν πιστό πράσινο σύντροφο στη δική σου αυλή!
1. Ξεκίνα να σκάβεις το λάκκο που θα προσφέρει στο δέντρο σου το νέο του σπίτι. Το φάρδος της τρύπας πρέπει να είναι αρκετό για να απλωθούν οι ρίζες και να μπορέσει το δέντρο να αναπτυχθεί. Ομοίως προσέχεις το βάθος της τρύπας – δεν πρέπει να σκάψεις πολύ βαθιά, γιατί θα δυσκολέψεις το δέντρο στην εύρεση οξυγόνου.
2. Βαστώντας το δέντρο από τις ρίζες, τοποθέτησέ το μέσα στο λάκκο.
3. Άπλωσε τις ρίζες στο χώρο και κράτησε το κορμό σταθερό, μέχρι να ξαναγεμίσεις με χώμα την τρύπα.
4. Καθώς ο λάκκος θα γεμίζει χώμα, φρόντισε το δέντρο να στέκεται ίσιο.
5. Όταν έχεις φτάσει το χώμα του λάκκου στην επιφάνεια της υπόλοιπης γης, πίεσε με το φτυάρι το έδαφος κοντά στον κορμό για να σιγουρευτείς πως το χώμα όντως καλύπτει την τρύπα.
6. Πότισε το δέντρο με νερό χαμηλής πίεσης.
7. Αφαίρεσε αγριόχορτα που μπορεί να έχουν φυτρώσει κοντά του, γιατί αποτελούν ανταγωνιστές θρεπτικών στοιχείων και νερού.
8. Βοήθησε στην ανάπτυξή του με τον καιρό – εμπλούτισε το χώμα με οργανικό λίπασμα από κομποστοποίηση, προφύλαξέ το από ασθένειες, πότιζέ το συχνά!
Και 3 πολύτιμες Συμβουλές:
• Το μυστικό της εδαφοκάλυψης:
Ένα κόλπο που θα προστατεύσει το δέντρο σου από αγριόχορτα, αλλά και που θα συγκρατήσει περισσότερο νερό στην περιοχή του, είναι η εδαφοκάλυψη: άπλωσε γύρω από το κορμό του, σε έναν κύκλο, άχυρο, θρυμματισμένα κλαδιά ή φύλλα για σημαντικά οφέλη για τη ζωή του δέντρου!
• Πλούσιο χώμα:
Αν παρατηρήσεις το χώμα να μετατρέπεται σε ξερό πηλό όταν βρέχεται, τότε έχει αποκτήσει κακή ποιότητα και περιέχει φτωχές θρεπτικές ουσίες. Για να το επαναφέρεις, χτύπησέ το με φτυάρι μέχρι να αφρατεύσει. Μετά κάνε μια ανάμιξη στο χώμα με λίγη κοπριά. Θα εμπλουτιστεί και θα βελτιώσει την «υγεία» του δέντρου σου.
• Στυλοβάτη μου:
Σε χειμερινούς μήνες που οι άνεμοι δυναμώνουν και ειδικά εάν το δέντρο σου είναι σε «παιδική» ηλικία ακόμα, θα χρειαστεί μια επιπλέον στήριξη! Στερέωσε ένα στύλωμα δίπλα του και δέσε με ένα σπάγκο τον κορμό του κοντά του, χωρίς να το τραυματίσεις. Θα το προστατεύσεις έτσι τις μέρες ανεμοθύελλας.
Φωτό από: ardeyshenor.blogspot.com