ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

5 διάσημα Ιερά Προσκυνήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: Η ανάγκη του ανθρώπου για το θαύμα! (VIDEO)

Post by: 10/06/2021 0 comments

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εκκλησίες και ναοί κάθε θρησκείας, μέρη που λατρεύουν οι πιστοί και που συρρέουν για προσκύνημα. Υπάρχουν παραδείγματα ιερών τόπων με διάσημα προσκυνήματα που εντυπωσιάζουν.

Ο άνθρωπος είναι ικανός να διανύσει μεγάλες αποστάσεις περπατώντας ή γονατίζοντας, για να εκδηλώσει την πίστη του και να προσκυνήσει θαυματουργές εικόνες, ιερά λείψανα, τάφους αγίων και να εκπληρώσει το τάμα που έταξε.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το νησί της Τήνου για προσκύνημα υγείας, τάματος και πίστης.

Παρακάτω αναφέρουμε 5 προσκυνήματα που ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους και εντοπίζονται στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία και την Ισπανία.

 

1. Η Παναγιά της Τήνου, Ελλάδα.

Ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου της Τήνου είναι θρησκευτικός πόλος έλξης όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους του εξωτερικού. Οι πιστοί  γονυπετείς ανεβαίνουν από το λιμάνι μέχρι το Ναό, προκειμένου να βιώσουν πιο έντονα την κατάνυξη του προσκυνήματος και να εκπληρώσουν το τάμα τους.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ναός κτίστηκε στο σημείο που η εικόνα της Μεγαλόχαρης βρέθηκε θαμμένη στις 30 Ιανουαρίου 1823, μετά από όνειρο που είδε η μοναχή Πελαγία στην Μονή Κεχροβουνίου. Κάτω από την εκκλησία βρίσκεται ο Ναός της Ευρέσεως, αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή.

 

2. Μοναστήρι του Πανορμίτη, Σύμη Ελλάδας.

Νότια Σύμη, επάνω στους βράχους, τοποθετείται το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μι­χαήλ, γνωστό ως “Μοναστήρι του  Πανορμίτη”. Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ θεωρείται οδηγός και προστάτης των κατοίκων της Σύμης. Στο Μοναστήρι φυλάσσεται η θαυματουργή του εικόνα, την οποία προσκυνούν κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί.
Όσα παιδιά ήρθαν στη ζωή μετά από τάμα στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, παίρνουν το όνομά του. Οι προσκυνητές που ταξιδεύουν προς το Μοναστήρι, ακολουθούν μια θρησκευτική παράδοση: Βάζουν σε ένα ξύλινο κουτί λιβάνι, λάδι, χρήματα, χαρτί με ονόματα, τάματα και αφού το σφραγίζουν το ρίχνουν στη θάλασσα κάνοντας μια προσευχή, που ξεκινάει με τη φράση: «Των ουρανίων στρατιών Αρχιστράτηγε…». Κατά παράδοξο τρόπο, οι κάτοικοι βρίσκουν μπουκάλια και κουτιά με τάματα στο εσωτερικό τους, που η θάλασσα ξεβράζει κάτω από τη Μονή.

 

3. Η Μονή του Αφέντη Χριστού στο Γιούχτα της Κρήτης, Ελλάδα.

Το βουνό Γιούχτας βρίσκεται στη Νότια πλευρά της πόλη του Ηράκλειου και έχει υψόμετρο 811 μέτρα.  Εκεί, στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του “ιερού βουνού των Μινωιτών” είναι χτισμένη η Μονή του Αφέντη Χριστού και οι πιστοί ανεβαίνουν με τα πόδια 800 μέτρα προκειμένου να προσκυνήσουν.

Το Μοναστήρι είναι εγκαταλελειμμένο, όμως απομένει ο τετράκλιτος ναός που είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα (6 Αυγούστου), στην Αγία Ζώνη (31 Αυγούστου), των Αγίων Αποστόλων (30 Ιουνίου) και των Αγίων Αναργύρων (1 Ιουλίου).

Αν και υπάρχει χωματόδρομος που οδηγεί στο Μοναστήρι από τις Αρχάνες, οι προσκυνητές επιλέγουν να περπατήσουν το μονοπάτι, λέγοντας προσευχές. Κατά την άφιξή τους στο Ναό, μετά την ευλογία που νιώθουν, θαυμάζουν τη θαυμάσια θέα από ψηλά.

 

4. Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Ισπανία.

Πρόκειται για την πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας της Γαλικίας στην Ισπανία, όπου είναι χτισμένος ο Καθεδρικός Ναός της πόλης, αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο (Santiago). Αυτός είναι ένας ιερός προορισμός προσκυνήματος, γνωστός από τον 9ο αιώνα ως ο “Δρόμος του Αγίου Ιακώβου” (Camino de Santiago de Compostela).

Το θρησκευτικό αυτό μονοπάτι καταλήγει στον τάφο του Αγίου Ιακώβου και το έχουν περπατήσει πολλοί επώνυμοι, όπως ο Πάολο Κοέλιο. Όπως η μουσουλμανική παράδοση ορίζει κάθε πιστός να προσκυνήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του στη Μέκκα, έτσι και στην πρώτη  χιλιετία του χριστιανισμού υπήρχαν τρεις ιερές οδοί κι όποιος διέτρεχε μια από αυτές, η εκκλησία του συγχωρούσε όλες τις αμαρτίες.

Κάθε προσκυνητής (Pelegrino) πρέπει να περπατήσει τουλάχιστον τα τελευταία 100 χιλιόμετρα ή με ποδήλατο τα τελευταία 200 χιλιόμετρα, προκειμένου να αξίζει άφεση αμαρτιών. Το 2010 που ήταν Ιακωβαίο έτος, προσκύνησαν 200.000 πιστοί από όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται πως κάθε προσκυνητής  ξοδεύει περίπου 1.000 € για να ολοκληρώσει την ιερή αποστολή.

 

5. Η Παναγία της Λούρδης, Γαλλία.

Πάνω από ένα εκατομμύριο προσκυνητές στην Παναγία της Λούρδης, που είναι για τους καθολικούς ό,τι για τους ορθόδοξους η Παναγία της Τήνου. Με οδηγό τους τα τάματα για αρρώστιες, αναπηρίες και άλλα ανθρώπινα βάσανα, περπατούν ή σέρνονται με τα γόνατα προκειμένου να προσκυνήσουν την εικόνα.

Εκεί έχει γυριστεί και η ταινία “Προσκύνημα στη Λούρδη”, της Τζέσικα Χάουσνερ. Η πρωταγωνίστρια, ένα 14χρονο παράλυτο κορίτσι, που αποφάσισε να επισκεφτεί τη Παναγιά της Λούρδης, προσμένοντας ένα θαύμα.

Φωτό από: es.wikipedia.org

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons