ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Τροφές που μας ανεβάζουν τη διάθεση

Post by: 22/02/2018 0 comments

Το «είμαστε ότι τρώμε» το ξέρατε. Πιθανόν έχετε ακούσει και για κάποιες τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση. Καιρός να μάθετε τι ισχύει και τι όχι, τι λένε οι έρευνες σχετικά με το θέμα και τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας προκειμένου να εξασφαλίσετε «θετική ενέργεια».

Στην πραγματικότητα είμαστε το αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων και ακόμα και τα συναισθήματά μας είναι ο «φαινότυπος», η εκδήλωση των αντιδράσεων αυτών. Τα φαγητά είναι χημικές ενώσεις βέβαια, αλλά ας δούμε ποιες από αυτές πυροδοτούν τις αντιδράσεις που μας κάνουν να νιώθουμε καλά:

Επαρκής ενέργεια (η βάση της καλής διάθεσης) και τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ – κλειδί

Δεδομένου βέβαια ότι ο εγκέφαλος, ο κύριος ρυθμιστής της διάθεσής μας, χρησιμοποιεί ως μοναδικό καύσιμο τη γλυκόζη, αυτή αποτελεί και το ενεργειακό υπόστρωμα, στο οποίο πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Όταν αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μετά από την κατανάλωση τροφών πλούσιων  σε υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, φρούτα, μακαρόνια), ευοδώνεται μέσω διαδικασιών η παραγωγή σεροτονίνης, γνωστής και ως ορμόνης της καλής διάθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια τέτοια περίπτωση παράγεται ινσουλίνη, η οποία ωθεί τα αμινοξέα να μεταφερθούν από το αίμα στους μύες. Ένα αμινοξύ όμως, η τρυπτοφάνη, που τυχαίνει να μην μπορεί να το συνθέσει ο οργανισμός, αλλά να πρέπει απαραιτήτως να το προμηθευτεί από τις τροφές, καθυστερεί κάπως, με αποτέλεσμα να παραμένει σε περίσσεια στο αίμα. Έτσι τελικώς δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να φθάσει η τρυπτοφάνη στον εγκέφαλο, όπου  μετατρέπεται σε σεροτονίνη και η οποία μετατρέπεται με τη σειρά της σε μελατονίνη. Οι ορμόνες αυτές είναι συνδεδεμένες με την καλή διάθεση και την ηρεμία αντίστοιχα.

Βιταμίνες, οι απαραίτητοι σύμμαχοι

Πιο συγκεκριμένα  η έλλειψη φυλλικού οξέως έχει συνδεθεί με μειωμένη σεροτονίνη στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση μειωμένη διάθεση. Για το λόγο αυτό στραφείτε προς τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι, τα όσπρια, τα σπαράγγια και η μαγιά.

Η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) είναι εξαιρετικής σημασίας στην χρησιμοποίηση της γλυκόζης από τον εγκέφαλο, ενώ η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και νευρικότητα. Εμπλουτίστε λοιπόν τη διατροφή σας με δημητριακά ολικής άλεσης και αποφύγετε τα επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα.

Η πυριδοξίνη (Βιταμίνη Β6) έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη μείωση της καταθλιπτικής διάθεσης καθώς και της εμφάνισης των συμπτωμάτων του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Κατ’ επέκταση αξίζει να βάλετε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και μπανάνες , εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη διάθεση.

Για τη βιταμίνη C, που υπάρχει σε άφθονες ποσότητες στα εσπεριδοειδή , στις φράουλες,  στις πιπεριές , στο μαϊντανό και στα ακτινίδια υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αγχολυτική δράση, ενώ ως ισχυρό αντιοξειδωτικό θεωρείται καλός αντιρροπιστής των οξειδωτικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σε περιόδους στρες.

Έλλειψη της βιταμίνης Β12 (κοβαλαμίνη) μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές μεταπτώσεις. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Β12 βρίσκεται και κυρίως είναι βιοδιαθέσιμη σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, αυγά, θαλασσινά, ψάρια) οι χορτοφάγοι βρίσκονται σε κίνδυνο να μην έχουν επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης.

Ω3 λιπαρά οξέα

Η επίδραση των Ω-3 λιπαρών οξέων στη διάθεση έχει εκτενώς μελετηθεί, και τα αποτελέσματα των μελετών  αυτών τείνουν να αναγνωρίσουν τα Ω-3 λιπαρά ως ισχυρό  «σύμμαχο της ευτυχίας». Για να εξασφαλίσετε επαρκείς ποσότητες των λιπαρών αυτών, καταναλώνετε δύο φορές την εβδομάδα ψάρια και μάλιστα λιπαρά, όπως σαρδέλες, σολομό, σκουμπρί, τσιπούρες.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν και αρκετά συμπληρώματα. Ωστόσο αν προτιμήσετε αυτή τη μορφή λήψης Ω-3 λιπαρών, εξασφαλίστε ότι δεν είναι φυτικής προέλευσης και αναζητήστε αμπούλες ιχθυελαίων, καθότι υπάρχει διαφορά στη χημική τους δομή, που φαίνεται να είναι κρίσιμη για την δράση τους.

Η σοκολάτα

Η κατανάλωση της σοκολάτας έχει στενά συνδεθεί με αυξημένη καλή διάθεση. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε πολυφαινόλες και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Ωστόσο τα αποτελέσματα των ερευνών  τείνουν να συμφωνήσουν, πως η όποια ευεργετική δράση της σοκολάτας στην καλή διάθεση είναι μάλλον παροδική, ενώ απαιτούνται μεγάλες ποσότητες για να εξασφαλιστεί, σε σημείο τέτοιο που δεν μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Μάλιστα για τα άτομα που δηλώνουν «εθισμένα» στη σοκολάτα η κατανάλωσή της φαίνεται να  είναι περισσότερο στρεσογόνα, προκαλώντας τύψεις.

Φωτό από: Chocoholic Tours

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons