ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Πώς θα χάσετε τα κιλά που πήρατε στις γιορτές

Post by: 09/01/2018 0 comments

Το να χάσουμε κιλά είναι το αποτέλεσμα ελλείμματος ενέργειας, δηλαδή συμβαίνει όταν η  ενέργεια που παίρνουμε είναι μικρότερη από την ενέργειας που καταναλώνουμε. Αυτή είναι η βασική αρχή κάθε προσπάθειας απώλειας βάρους, η οποία έχει πολλές ακόμα παραμέτρους, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία.

Είτε λοιπόν, ξεκινάτε μια προσπάθεια απώλειας κάποιων κιλών που πήρατε πρόσφατα στις γιορτές, είτε εκμεταλλεύεστε το τέλος των γιορτών και την αρχή της νέας χρονιάς για να χάσετε το επιπλέον βάρος που έχετε για μεγαλύτερο διάστημα, κρατήστε στο νου σας τα παρακάτω:

  • Αποφύγετε τις vlcd (very low calorie diets), δηλαδή τις δίαιτες που παρέχουν 200-800 θερμίδες/ημέρα. Οι δίαιτες αυτές δεν είναι πλήρεις διατροφικά και θέτουν σε σημαντικό διατροφικό κίνδυνο τον οργανισμό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι επιβραδύνουν το μεταβολισμό, επιφέροντας τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
  • Αποφύγετε τις μονοφαγικές δίαιτες, καθώς και αυτές που αποκλείουν κάποια ομάδα τροφίμων. Δίαιτες τέτοιου τύπου θέτουν τον οργανισμό σε κίνδυνο σημαντικών διατροφικών ελλείψεων. Για παράδειγμα δίαιτες που αποκλείουν τα φρούτα, στερούν τον οργανισμό από φυτικές ίνες, και απαραίτητες  βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
  • Ιδανικά καμία ομάδα τροφίμων δεν θα πρέπει να λείπει από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Μην ξεχνάτε ούτε τα φαγητά που απολαμβάνετε. Ακόμα και κάποια αδυναμία που μπορεί να έχει κάποιος είναι σημαντικό να την αναγνωρίζει και να την εντάσσει στα ενδεδειγμένα πλαίσια στο πρόγραμμά του. Ο πλήρης αποκλεισμός λοιπόν των γλυκών, μπορεί να προκαλέσει «στέρηση» και αυτή με τη σειρά της σε κάποιο υπερφαγικό επεισόδιο και βεβαίως σε μετέπειτα απογοήτευση και εγκατάλειψη της προσπάθειας.
  • Στοχεύστε σε νέες υγιεινές διατροφικές συνήθειες και μην ξεχνάτε τη σημασία της διατροφικής εκπαίδευσης. Επαναπροσδιορίστε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού την έννοια του «τρέφομαι», αναλύοντας παραμέτρους της, όπως τη διάταξη των τροφίμων στο πιάτο ή τις ώρες και τη διάρκεια κατανάλωσης των γευμάτων. Εκπαιδευτείτε επιπλέον σε ένα βαθύτερο επίπεδο στην έννοια της «υγιεινής διατροφής». Φαίνεται ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φάει κανείς σαλάτα αν γνωρίζει, για παράδειγμα ότι το μπρόκολο προσφέρει σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών με αντικαρκινική δράση και φυτικών ινών, παρά αν γνωρίζει απλά ότι «πρέπει να τρώμε λαχανικά».
  • Μην ξεχνάτε την άσκηση. Η άσκηση αποτελεί απαραίτητο συστατικό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση της φυσικής κατάστασης αλλά και της μυϊκής μάζας. Χωρίς φυσική δραστηριότητα υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί ο μυϊκός ιστός και κατ’ επέκταση να περιοριστούν και οι καύσεις του οργανισμού. Μη φανταστείτε βέβαια ότι απαιτείται κάποιο «σκληρό» προπονητικό πρόγραμμα. 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως, που θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι γρήγορο περπάτημα, θα επιφέρει όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης.

Φωτό από: TipsTimesAdmin

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons