Σκόρδο: ενδιαφέρουσα είναι η συμβολή του στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, με παράλληλη αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί μόνο με διατροφική παρέμβαση. Η συμμετοχή του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι αναμφισβήτητη, ενώ η ήπια αντιβιοτική του δράση, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, κατατάσσουν το σκόρδο στα σαφώς αναγνωρισμένα φαρμακευτικά φυτά. Για αυτούς που δυσαρεστούνται από την επίμονη μυρωδιά του, στα φαρμακεία μπορούν να βρουν κάψουλες σκόρδου.
Κανέλα: η κανέλα φαίνεται ότι βοηθάει στη διαχείριση των επιπέδων του ζαχάρου σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τη γλυκόζη νηστείας κατά 10-23%, σύμφωνα με ανασκοπήσεις ερευνών. Παράλληλα συμβάλει στη μείωση των λιπιδίων του αίματος.
Ρίγανη: Αξίζει να πάρει μία θέση στο τραπέζι μόνο και μόνο για το μεσογειακό άρωμά της. Στην πραγματικότητα όμως οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές της, της προσδίδουν και μεγάλη διατροφική αξία. Επιπλέον, είναι πολύ πλούσια και πυκνή σε θρεπτικά συστατικά σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς, αφού μόλις ένα γραμμάριο εξασφαλίζει το 8% της ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Κ για έναν μέσο ενήλικα και το 2% των φυτικών ινών.
Σαφράν (κρόκος): εμφανίζει πραγματικά εκπληκτικές επιδράσεις στην υγεία με πιο σημαντικές τη βελτίωση της μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα καθώς και τη συμβολή της στη μείωση της χοληστερόλης έως και 50% (σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα). Ο κρόκος εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση, που τον καθιστά βοηθητικό στην διατήρηση υγιών αρτηριών και κατ’ επέκταση ισχυρό σύμμαχο της καρδιάς. Συγχρόνως περιέχει ένα συστατικό το οποίο θεωρείται η απάντηση των αποτελεσμάτων ερευνών σύμφωνα με τα οποία το σαφράν διευκολύνει τη διαδικασία της μάθησης, βελτιώνει τη μνήμη και ενδυναμώνει την ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών.
Δεντρολίβανο: παρέχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε πολυάριθμα αντιοξειδωτικά σκευάσματα αλλά και ως φυσικό συντηρητικό των τροφίμων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ένδειξη πολλών ερευνών ότι η προσθήκη δεντρολίβανου κατά το μαγείρεμα και πιο συγκεκριμένα στο τηγάνισμα και το ψήσιμο, μειώνει την παραγωγή ετροκυκλικών ενώσεων, που έχουν καρκινική δράση.
Φωτογραφία από:
http://www.freedigitalphotos.net/