Η άποψη ότι διαδικασίες που σχετίζονται με την πέψη αλλά και η λήψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, μπορούν να ενισχύσουν την ανάκληση μνήμης καθώς και την αποτροπή εμφάνισης ή και την επιβράδυνση της εξέλιξης ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, στηρίζονται πλέον σε σημαντικά αποτελέσματα ερευνών.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι γνωστές και ως οι βιταμίνες του νευρικού συστήματος, ενώ έλλειψή τους έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ανοιακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, έλλειψη της νιασίνης έχει συσχετισθεί με εμφάνιση άνοιας, ενώ έλλειψη θειαμίνης συνδέεται με διανοητική σύγχυση, άνοια και την εμφάνιση εγκεφαλοπάθειας, που επιδρά στα νεύρα του οφθαλμού. Η βιταμίνη Β12 είναι άλλο ένα θρεπτικό συστατικό, έλλειψη της οποίας σχετίζεται με εκφύλιση των περιφερικών νεύρων.
Για εξασφαλίσετε τα θρεπτικά συστατικά αυτά φροντίστε να ενισχύσετε τη διατροφή σας με ηλιόσπορους, όσπρια, μανιτάρια, αλλά και τις πρωτεϊνούχες πηγές όπως το μοσχαρίσιο συκώτι και το κρέας γενικά, ο τόνος και τα θαλασσινά, το κοτόπουλο και το γάλα.
Εξάλλου η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης έχει βρεθεί ότι από μόνη της αποτελεί σημαντικό παράγοντα σωστής διανοητικής λειτουργίας και αυτός είναι και ένας από του λόγους που άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, με μειωμένη όρεξη και συνήθη την αποστροφή προς το κρέας, εμφανίζουν άνοια.
Έτσι ο ρόλος της τροφής στη σωστή λειτουργία της μνήμης δεν περιορίζεται στην επίδραση ορισμένων μόνο βιταμινών. Η μακροθρεπτική σύσταση της διατροφής, δηλαδή το πόσους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά περιλαμβάνει ημερησίως η προσληφθείσα τροφή επηρεάζει τη διαδικασία μεταφοράς νευρικών μηνυμάτων.
Πιο συγκεκριμένα σε επιδημιολογική έρευνα φάνηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και κυρίως κορεσμένων (ζωικών) λιπαρών, αλλά και χοληστερόλης συνδέεται με την εμφάνιση άνοιας. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον προκαλεί ότι τα Ωμέγα 3 λιπαρά που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια δρουν προστατευτικά. Η διαφοροποίηση που προκαλεί η διαφορετική σύσταση των προσληφθέντων λιπαρών στις διανοητικές διαδικασίες φαίνεται να εξηγείται από το γεγονός ότι ανάλογα με το πόσα και ποια λιπαρά καταναλώνονται αλλάζει και η σύσταση των μεμβρανών των νευρικών κυττάρων.
Κάτι τέτοιο παραπέμπει για άλλη μια φορά στις μεσογειακές συστάσεις, προβλέποντας συνολική πρόσληψη λιπαρών που δεν υπερβαίνει το 20—35% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και ένταξη 2 γευμάτων με ψάρι, εβδομαδιαίως, με έμφαση στα λιπαρά ψάρια.
Τέλος, εντυπωσιακό είναι ότι η ίδια η διαδικασία της πέψης καθώς και η φυσιολογική μεταγευματική κατάσταση γνωστή και ως υπεργλυκαιμία ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης. Έχει βρεθεί ότι μεταγευματικά η μνήμη ενισχύεται μέσω της παραγωγής πεπτιδίων, όπως η χολοκυστοκίνη, που προωθούν τη μεταφορά των νευρικών σημάτων. Παράλληλα έχει βρεθεί ότι χαμηλά επίπεδα γλυκόζης προκαλούν πνευματική σύγχυση, η οποία αντιστρέφεται με επαναφορά στα φυσιολογικά επίπεδα της γλυκόζης, δηλαδή με λήψη τροφής!
Αυτό επιβεβαιώνει στην ολότητά και στην απλότητά του τον όρο: food for thought, γιατί στην πραγματικότητα η τροφή από μόνη της αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση της σωστής λειτουργίας του εγκεφάλου!
Φωτογραφία από: http://www.freedigitalphotos.net/