ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Ζαγοροχώρια: Τα μυστικά τους σε 5’!

Post by: 16/10/2021 0 comments

Η πιο μυστηριώδης αλπική λίμνη: Στη Δρακολίμνη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ. στην Τύμφη, θα φτάσετε μετά από τέσσερις περίπου ώρες περπάτημα από το Πάπιγκο, αν και καλύτερα να κάνετε αυτή τη διαδρομή άνοιξη ή καλοκαίρι. Πήρε το όνομά της από το θρύλο που τη θέλει να κατοικείται από έναν δράκο.

Τα πιο παγωμένα νερά: Ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο το ποτάμι σχηματίζει μια σειρά από μικρές φυσικές πισίνες, τις κολυμπήθρες, όπου το καλοκαίρι αποφασίζουν να βουτήξουν μόνο οι ανθεκτικοί στο κρύο. Οι υπόλοιποι, όλες τις εποχές του χρόνου τις επισκεφτόμαστε για να θαυμάσουμε το μαγευτικό τοπίο.

Το πιο εντυπωσιακό φαράγγι: Είναι φυσικά το φαράγγι του Βίκου, μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων, που το καλοκαίρι μπορείτε να περπατήσετε, ιδανικά με έμπειρο συνοδό, και τον υπόλοιπο χρόνο να θαυμάσετε από τα παρατηρητήρια που υπάρχουν σε διάφορα σημεία στα Ζαγοροχώρια.

Το μεγαλύτερο κατασκευαστικό θαύμα: Το χτιστό καλντερίμι που είναι γνωστό ως Σκάλα του Βραδέτου μετρά 1.200 σκαλοπάτια που ξεκινούν από το βάθος της χαράδρας και σκαρφαλώνουν μέχρι το Βραδέτο, σε υψόμετρο 1.340 μέτρων. Στο παρελθόν ήταν η μοναδική δίοδος επικοινωνίας του χωριού με τον υπόλοιπο κόσμο.

Το πιο άγνωστο παραμυθένιο χωριό: Ο Ελαφότοπος είναι ένα στολίδι της ζαγοριανής αρχιτεκτονικής, αν και πολύ λιγότερο πολυσύχναστος από το Πάπιγκο.

Η τελειότερη θέα στο φαράγγι του Βίκου: Βρίσκεται στη θέση Μπελόη, όπου θα φτάσετε μετά από σαράντα περίπου λεπτά πεζοπορίας από το χωριό Βραδέτο, περνώντας μέσα από βοσκοτόπια και πλάι από ρυάκια.

Το μοναστήρι στο ομορφότερο σημείο: Είναι η Μονή Αγίας Παρασκευής, στο Μονοδένδρι, που στέκει στην άκρη του γκρεμού, στο φαράγγι του Βίκου, εδώ και πάνω από εξακόσια χρόνια, διατηρώντας μάλιστα μέχρι σήμερα την αρχική μορφή του.

Το ψηλότερο σπίτι στα Ζαγοροχώρια: Βρίσκεται στο Δίλοφο, ένα χωριό που ούτως ή άλλως αξίζει να επισκεφτείτε για την αυθεντική ζαγοριανή αρχιτεκτονική του, και είναι ένα παραδοσιακό πέτρινο αρχοντικό που έχει ύψος 13,5 μ.

Το πιο εμβληματικό γεφύρι: Το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Κοκκόρη κοντά στο Δίλοφο στέκει περήφανο από το 1750, όταν κατασκευάστηκε.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons