ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Βόρεια Χίος: 5 εμπειρίες άγριας ομορφιάς.

Post by: 26/08/2021 0 comments

Το τοπίο αλλάζει εντελώς καθώς αφήνουμε πίσω μας τα Μαστιχοχώρια και την πόλη της Χίου και κατευθυνόμαστε προς το βορρά του νησιού: γίνεται πιο άγριο, απότομο, αλλά και αρχέγονα γοητευτικό, καθώς ο τουρισμός δεν έχει καταφέρει να αλλοιώσει την εικόνα του. Αυτές είναι μερικές από τις ομορφότερες εμπειρίες που μπορεί να σας προσφέρει η βόρεια Χίος, πιο δυσπρόσιτη από το νότο του νησιού αλλά εξίσου πρόθυμη να φιλοδωρήσει τους επισκέπτες της με θησαυρούς της φύσης και της ιστορίας.

Επίσκεψη στο κάστρο της Βολισσού

Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου βρίσκεται ο πετρόκτιστος οικισμός της Βολισσού, που στεφανώνεται από το κάστρο του. Σύμφωνα με την παράδοση αυτό το οχυρό, τραπεζικού σχήματος, χτίστηκε από το στρατηγό Βελισσάριο τον 6ο αιώνα, αν και το πιθανότερο είναι να οικοδομήθηκε τον 11ο αιώνα και να πήρε την τελική μορφή του από τους Γενοβέζους το 15ο αιώνα. Στο εσωτερικό του δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί πολλά κτίσματα, ωστόσο αξίζει να το επισκεφτείτε για να απολαύσετε τη θέα στο χωριό και στην περιοχή της Αμανής όπως αλλιώς ονομάζεται η βορειοδυτική Χίος.

Βόλτα στα Καρδάμυλα

Περπατήστε στα σοκάκια των Άνω Καρδάμυλων, το παλιό χωριό, και απολαύστε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πετρόκτιστων σπιτιών. Και μετά κατηφορίστε στο Μάρμαρο και θαυμάστε τα αρχοντικά που χτίστηκαν από ναυτικούς, τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους αλλά και το άγαλμα του Ναύτη των Καρδαμύλων, του γλύπτη Απάρτη, ορόσημο της πλατείας του λιμανιού.

Στον Άγιο Ισίδωρο για φωτογραφίες

Μια λωρίδα γης που διεκδικούν γαλαζοπράσινα νερά και βράχια σμιλεμένα σαν γλυπτά από τα κύματα καταλήγει σε ένα λευκό εκκλησάκι πάνω στη θάλασσα. Αυτό είναι το ξωκλήσι του Αγίου Ισίδωρου, που έχει χαρίσει στο νησί μια από τις εμβληματικότερες εικόνες του. Θα το βρείτε βορειοανατολικά, λίγο μετά τη Συκιάδα. Επισκεφτείτε το για να απολαύσετε τη θέα και να κάνετε μια βουτιά στο γειτονικό κολπίσκο με το ψιλό βότσαλο.

Στο Μάναγρο για βουτιές σε κρυστάλλινα νερά

Σε μικρή απόσταση από τη Βολισσό βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Στο Μάναγρο, το νότιο, μη οργανωμένο τμήμα της ακτής, όπου η άμμος και το ψιλό βοτσαλάκι φλερτάρουν με τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες απουσιάζουν ενώ ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι η βουή των κυμάτων. Η θάλασσα είναι κρύα, όπως και στις περισσότερες παραλίες του νησιού, αλλά μια γρήγορη βουτιά θα σας αναζωογονήσει, κάνοντας τη γλυκιά κούραση της περιπλάνησής σας να εξατμιστεί.

Ο γύρος των χωριών της Αμάνης

Συνεχίζοντας βόρεια μετά τη Βολισσό το αυτοκίνητο αρχίζει να ανηφορίζει ασθμαίνοντας στο βουνό και η μία στροφή διαδέχεται την άλλη. Η διαδρομή είναι κουραστική, το τοπίο κακοτράχαλο, αλλά η περιπέτεια που θα ζήσετε στα 19 χωριά της Αμανής με τα παράξενα ονόματα, χωριά ξεχασμένα βαθιά πίσω στο παρελθόν, ανέγγιχτα από τον τουρισμό και την ανάπτυξη, θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons