Τα νησιά της χώρας μας είναι πολλά, άλλα κοσμοπολίτικα, άλλα εναλλακτικά, άλλα μεγάλα, άλλα μικρά. Όλα πανέμορφα, όλα αγαπημένα και όλα περικλείουν στα σοκάκια τους και σε κάθε βότσαλο τους τις καλοκαιρινές αναμνήσεις. Φέτος, ίσως έχουμε ακόμα περισσότερο ανάγκη να αποτραβηχτούμε από τα πλήθη και να επιλέξουμε προορισμούς όπου ο συνωστισμός είναι μια λέξη άγνωστη. Παρακάτω θα βρείτε 10 εναλλακτικές προτάσεις που στέκονται απέναντι και πολύ κοντά στα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, όχι μόνο σε απόσταση αλλά και σε ομοιότητα.
Τήνος αντί για Μύκονος.
Η Μύκονος είναι ένα μέρος για το διεθνές jet-set, ένα νησί με πισίνες infinity, bachelor και πάρτι. Υπάρχουν μπουτίκ σχεδιαστών. Και όμως μέσα σε λίγη ώρα με το πλοίο θα βρεθείτε σε έναν κόσμο με τοπία και χωριά που δεν έχει αγγίξει ο μαζικός τουρισμός. Η Τήνος προσφέρει ό, τι κάνει την χώρα μας το ιδανικό μέρος για καλοκαιρινές διακοπές. Χαλαρός τρόπος ζωής, φρέσκια, απλή κουζίνα, υπέροχες παραλίες και άγρια τοπία.
Φολέγανδρος αντί για Σαντορίνη.
Σε κανονικές περιόδους, υπάρχουν ουρές για να τραβήξετε φωτογραφίες στα πιο γραφικά σημεία της Σαντορίνης, οπότε ξεφύγετε στη γειτονική Φολέγανδρο, μια ώρα με το πλοίο. Όσοι κάνουν το ταξίδι θα βρουν τα ίδια ηφαιστειακά τοπία, παρόμοια αρχιτεκτονική και όμορφα ηλιοβασιλέματα, αλλά μόνο 47.000 ετήσιους επισκέπτες σε σύγκριση με τα 5,5 εκατομμύρια της Σαντορίνης.
Λευκάδα αντί για Κεφαλονιά.
Το μαντολίνο του λοχαγού Corelli έκανε την Κεφαλονιά διάσημη, επισκιάζοντας τη Λευκάδα, τη γειτόνισσα της. Υπάρχουν υπέροχες παραλίες κατά μήκος της δυτικής ακτής το νησιού, όπως οι Εγκρεμνοί, ενώ η παραδοσιακή ζωή του χωριού συνεχίζεται στους χαλαρούς Σφακιώτες.
Σύμη αντί Ρόδος.
Δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη Ρόδο σε μια καλή χρονιά, αλλά μόνο ένα μέρος αυτών παίρνουν το πλοίο για τη Σύμη. Ισχυρή υποψηφιότητα για το πιο ρομαντικό νησί της Ελλάδας, έχει ένα γραφικό λιμάνι, με χρωματιστά σπίτια και ταβέρνες, και δεκάδες όμορφες παραλίες στις οποίες μπορείτε να φτάσετε μόνο με βάρκα.
Ιθάκη αντί Ζάκυνθος.
Αυτό το νησί του Ιονίου προσελκύει περίπου 200.000 τουρίστες κατά τη διάρκεια ενός τυπικού καλοκαιριού, πολλοί από τους οποίους συρρέουν στα καυτά θέρετρα στη νότια ακτή και στην παραλία του Ναυαγίου. Ωστόσο, υπάρχει ένα νησί του Ιονίου με λίγες επισκέψεις στα βόρεια όπου ο τουρισμός είναι λιγότερο ανεπτυγμένος. Η Ιθάκη, είναι πλούσια και καταπράσινη, και το όμορφο Βαθύ, βαμμένο στις αποχρώσεις του κίτρινου και ροζ. Περπατήστε μέσα από υπέροχα δάση από πεύκα και κυπαρίσσια σε χωριά όπως το Κιόνι και η Ανωγή. Ανακαλύψτε τις ερημικές παραλίες με βότσαλα, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια και στη συνέχεια γευματίστε στο Αγέρι, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα.
Τήλος αντί για Κως.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται στην Κω κάθε χρόνο, αλλά δύο ώρες με το πλοίο στα νότια υπάρχει η Τήλος, όπου οι κατσίκες ξεπερνούν τους τουρίστες. Αυτό το μικροσκοπικό μέρος, ανάμεσα στη Κω και τη Ρόδο, αναγνωρίζεται, όχι για τον τουρισμό, ο οποίος παραμένει πολύ μικρός, αλλά για τα εξαιρετικά πράσινα διαπιστευτήριά του. Όλο το νησί είναι ένα φυσικό καταφύγιο και βρίσκεται στα πρόθυρα να μην χρησιμοποιεί τίποτε άλλο παρά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι παρθένες παραλίες είναι επίσης μοναδικές.
Κάρπαθος αντί για Κρήτη.
Σχεδόν πέντε εκατομμύρια τουρίστες πηγαίνουν στην Κρήτη κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου ένας στους έξι από όλους τους επισκέπτες στην Ελλάδα. Είναι ένα μεγάλο νησί, με πολλές πιο ήσυχες γωνιές, αλλά για πλήρη βύθιση στην παραδοσιακή νησιώτικη ζωή, η Κάρπαθος βρίσκεται στα ανατολικά. Είναι ένα καταφύγιο για όσους αναζητούν ηρεμία, με όμορφες παραλίες και όρμους (μερικές προσβάσιμες μόνο με βάρκα), περπάτημα σε άγριο τοπίο και ιδιαίτερα χωριά.
Σκόπελος αντί για Σκιάθος.
Η Σκόπελος έχει διπλάσιο μέγεθος από τη γειτονική της Σκιάθο και έχει εξίσου όμορφα τοπία και όμορφα χωριά. Αποδράστε λοιπόν από τα πλήθη της Σκιάθου κατευθυνόμενοι στο γραφικό λιμάνι της Σκοπέλου. Μην χάσετε τη Γλώσσα, με τα ασβεστωμένα σπίτια, τις απότομες πλαγιές και την υπέροχη θέα (φροντίστε να φάτε στο Αγνάντι), το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, το οποίο βρίσκεται πάνω από ένα βράχο 100 μέτρων και τις παραλίες Χόβολο, Φτελιά και Νεράκι, προσβάσιμο μόνο με βάρκα.
Κουφονήσια αντί για Ίος.
Η φήμη της Ίου ως νησιού για πάρτι δεν ήταν ποτέ τόσο δυνατή. Αποφύγετε τη Χώρα και τη γειτονική παραλία του Μυλοπότα στην περίοδο αιχμής και θα βρείτε παρθένα χωριουδάκια, ανεμόμυλους και άγριες παραλίες. Αλλά αν ψάχνετε για ακόμα λιγότερο συνωστισμό η λύση είναι τα Κουφονήσια. Τα δίδυμα νησιά Άνω και Κάτω Κουφονήσι είναι ένα απίθανο όνειρο. Το Άνω Κουφονήσι είναι αρκετά μικρό για να το περπατήσετε σε μια μέρα. Το παραθαλάσσιο μονοπάτι από το λιμάνι σβήνει στο Πορί, τη μεγαλύτερη από τις γαλάζιες παραλίες του νησιού. Στο Κάτω Κουφονήσι, οι μόνοι κάτοικοι είναι κατσίκες.
Μεγανήσι αντί για Κέρκυρα.
Η Κέρκυρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, με σχεδόν δύο εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες. Το Μεγανήσι είναι μια λιγότερο δημοφιλής επιλογή. Αν και το όνομά του σημαίνει μεγάλο νησί, αυτό το μικροσκοπικό νησί του Ιονίου είναι οτιδήποτε άλλο. Μέρος ενός αρχιπελάγους που περιλαμβάνει τον Σκορπιό, που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, και την Οξιά, το Μεγανήσι βρίσκεται ακόμα στο ραντάρ διασημοτήτων. Προσποιηθείτε ότι είστε δισεκατομμυριούχος για μια εβδομάδα, ενοικιάζοντας ένα μηχανοκίνητο σκάφος για να εξερευνήσετε τους κρυμμένους όρμους κατά μήκος της ακτογραμμής.
Πηγή: arttravel.gr