ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Τα 10 πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας.

Post by: 16/07/2021 0 comments

Θα περίμενε κανείς ότι μια χώρα πλούσια σε ομορφιές, γαλάζιες θάλασσες, ατελείωτες παραλίες, εντυπωσιακά βουνά, ορεινά χωριά, ιστορικά μέρη και γραφικά νησάκια δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει ακόμα και εκείνους που αναζητούν τα πιο δραματικά, πιο κινηματογραφικά τοπία. Και όμως η Ελλάδα τα έχει κυριολεκτικά όλα. Ανάμεσα σε αυτά και μερικά άκρως εντυπωσιακά σπήλαια.

Το Σπήλαιο των Λιμνών στην Αχαΐα. 

Μόλις 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα κοντά στο χωριό Καστριά βρίσκεται ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης με μυστηριώδεις στοές, λαβυρινθώδεις διαδρόμους και παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς αλλά και κάτι που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που καθιστούν το Σπήλαιο των Λιμνών μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Πρόκειται για παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα. Τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Καθώς περπατάμε στο εσωτερικό του βλέπουμε θαυμάσια σταλακτιτικά συμπλέγματα στα τοιχώματα, μέχρι να φτάσουμε στο «Κάστρο», έναν από τους πιο εντυπωσιακούς σχηματισμούς στο δάπεδο, που θυμίζει φρούριο. Εδώ, μετά από έντονες βροχοπτώσεις σχηματίζεται μία μεγάλη λίμνη και κλιμακωτοί καταρράκτες. Μικρές ή μεγαλύτερες λίμνες, 13 στο σύνολό τους, διαδέχονται η μία την άλλη, με χερσαία τμήματα που εναλλάσσονται με τα λιμναία ως το τέλος του σπηλαίου, σε συνολικό μήκος 2 χιλιομέτρων περίπου.

Το Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης στην Κεφαλονιά.

Από τα πιο γνωστά σπήλαια της Ελλάδας είναι αυτό της Κεφαλονιάς, με έντονο ιστορικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα σπήλαιο – λίμνη που βρίσκεται στον Καραβόμυλο, πολύ κοντά στην Σάμη. Ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Πετρόχειλο και από τότε μετά από διαδικασίες κατασκευής πρόσβασης έχει παραδοθεί στην τουριστική εκμετάλλευση. Ένα μεγάλο μέρος της οροφής της έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια ιδιομορφία, αλλά και μοναδικότητα. Ειδικά την στιγμή που ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του το θέαμα είναι μαγευτικό, καθώς οι ηλιαχτίδες του καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά. Μπορείτε να επισκεφτείτε κλείνοντας μια εκδρομή με βάρκα στο εσωτερικό του.

Το Σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες.

Είναι ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης, με φανταστικό σε ομορφιά και πλούτο διάκοσμο, βρίσκεται 6 χλμ νοτιοανατολικά της ιστορικής Αλιστράτης. To σπήλαιο, με γνωστή έως και σήμερα επιφάνεια 25.000 τ.μ. είναι σχεδόν επίπεδο και βρίσκεται στη θέση “πετρωτό”. Στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ήταν γνωστό από τις διηγήσεις συμπολιτών τους που, είτε για λόγους θήρας αγριοπερίστερων είτε από περιέργεια, κατέβαιναν στα έγκατά του. Το 1975 η τότε κοινότητα της Αλιστράτης με έγγραφό της γνωστοποίησε την ύπαρξη του σπηλαίου στην Σπηλαιολογική Εταιρεία Ελλάδος. Ακολουθώντας την προκαθορισμένη διαδρομή, φτάνουμε στην τεράστια κεντρική αίθουσα του σπηλαίου διαστάσεων 60 μ. πλάτος, 100 μήκος και ύψος 20-30 μέτρα. Εντυπωσιακοί σταλαγμίτες και σταλακτίτες συνθέτουν το σκηνικό της σπηλιάς, η οποία έχει εξαιρετικό φυσικό εξαερισμό και σταθερή θερμοκρασία 20 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο.

Το Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά.

Το Σπήλαιο του Δράκου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Η είσοδος απέχει περίπου 20 μέτρα από τις όχθες της λίμνης και 14 μέτρα από τον δρόμο. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 25 λεπτά σε μια όμορφη διαδρομή 300 μέτρων. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες και 5 διαδρόμους – σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45Χ17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες.

Το Σπήλαιο Διρού στη Λακωνία. 

Λίγα λεπτά νότια από την Αρεόπολη, θα συναντήσετε το ιστορικό μανιάτικο χωριό, τον Πύργο Διρού, όπου βρίσκονται τα ονομαστά σπήλαια: την Αλεπότρυπα, το Καταφύγγι και τη Βλυχάδα που είναι επισκέψιμο. Εδώ θα κάνετε ένα μαγευτικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο ακούγοντας τις περιγραφές του βαρκάρη. Η Βλυχάδα εξερευνήθηκε συστηματικά από τους σπηλαιολόγους Iωάννη και Άννα Πετροχείλου. Aπό το 1949 έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα. Μοναδική εμπειρία αποτελεί η περιήγηση με βάρκα στα λιμναία τμήματα της Βλυχάδας. Μέσα σε περίπου 40 λεπτά  εντυπωσιακοί σταλαγμίτες και σταλακτίτες, απολιθωμένα οστά ιπποπόταμου, πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού και κουναβιού, καθώς και κεραμική, που υποδηλώνει ανθρώπινη παρουσία. Η θερμοκρασία του αέρα μέσα στο σπήλαιο κυμαίνεται από 16 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην είσοδο του σπηλαίου της Aλεπότρυπας βρίσκεται το Nεολιθικό Mουσείο Διρού, όπου εκτίθενται αντιπροσωπευτικά ευρήματα του σπηλαίου (κεραμική, εργαλεία, όπλα, κοσμήματα, ειδώλια, οστεολογικό υλικό).

Το Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος στη Χίο.

Μπορεί αυτό το σπήλαιο να είναι γνωστό για τους δύο ναούς του, της Παναγιάς Αγιογαλούσαινας και της Αγίας Άννας, που βρίσκονται στην είσοδο και το εσωτερικό του αντίστοιχα, ωστόσο οι ρίζες της ιστορίας του ανάγονται στη νεολιθική εποχή. Ανασκαφές που έγιναν στο εσωτερικό του από την Άννα Πετροχείλου αποκάλυψαν πλήθος προϊστορικών ευρημάτων, όπως εργαλεία, αγγεία, ειδώλια και όστρακα, κάποια από τα οποία εκτιμάται ότι προέρχονται από το 6500 π.Χ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο θρύλος που ενέπνευσε το όνομά του: Λέγεται ότι έγινε το καταφύγιο της εξόριστης λεπρής κόρης ενός βασιλιά, που ονειρεύτηκε την Παναγία και, ακολουθώντας τις οδηγίες της, πλύθηκε με το νερό από τους σταλακτίκες και θεραπεύτηκε. Μετά την ξενάγηση στο σπήλαιο, χαλαρώστε στον πολυχώρο Άγιο Γάλας απολαμβάνοντας παραδοσιακούς μεζέδες και ούζο κάτω από τα πλατάνια, πλάι στο ποταμάκι.

Το Σπήλαιο Πετραλώνων στη Χαλκιδική.

Εκτός από αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, η Χαλκιδική φιλοξενεί επίσης το Σπήλαιο των Πετραλώνων, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του όρους Κατσίκα. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1959 και είναι γεμάτο από σταλαγμίτες και σταλακτίτες που καλύπτονται από κόκκινη γη, που δικαιολογεί το γεγονός ότι είναι γνωστό και ως το σπήλαιο των κόκκινων πετρών. Το 1960, ο Δρ. Άρης Πουλιανός ανακάλυψε τα ερείπια ενός σκελετού μιας νεαρής γυναίκας ηλικίας περίπου 700.000 ετών, που θεωρείται ένα από τα πρώτα ανθρώπινα ευρήματα στην Ευρώπη.

Το Σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Αττικής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 510 μέτρων στις ανατολικές παρυφές του ορεινού όγκου του Υμηττού στην Παιανία, περίπου 35 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία το 1926 και το εσωτερικό του εξερευνήθηκε για πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα. Ο πλούσιος λιθωματικός διάκοσμος, με την ποικιλία των σταλακτιτικών σχηματισμών και των χρωματισμών οι οποίοι οφείλονται στην επενέργεια οξειδίων, δημιουργεί υποβλητική ατμόσφαιρα. Σήμερα η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται από τεχνητή σήραγγα, μήκους 17 μέτρων., που κατασκευάστηκε για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, η δε τουριστική διαδρομή έχει μήκος 350 μέτρα. Η αρχική φυσική είσοδος βρίσκεται στην οροφή του σπηλαίου.

Το Σπήλαιο Περάματος στα Ιωάννινα. 

Μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη βρίσκεται το σπήλαιο του Περάματος, ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας. Χρειάστηκαν 1.500.000 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν οι εκθαμβωτικοί σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών, που συγκροτούν το Σπήλαιο. Το Σπήλαιο του Περάματος ανήκει στα ασβεστολιθικά σπήλαια και διαθέτει 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, αριθμό εξαιρετικά μεγάλο. Χαρακτηριστικό του Σπηλαίου είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι ενεργό, δεν έχει σταματήσει να σχηματίζεται. Ιδανική είναι η διαδρομή με το κόκκινο τρενάκι που ξεκινά από την είσοδο της πόλης που θα σας οδηγήσει στο σπήλαιο. Στο εσωτερικό του σπηλαίου θα περπατήσετε για περίπου 45 λεπτά σε μια υπέροχη διαδρομή 1100 μέτρων.

Το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη στη Δράμα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος 21 χιλιόμετρα. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης ενώ ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό. Το σπήλαιο Μααρά, όπως είναι αλλιώς γνωστό, ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 1978 από ομάδα Ελλήνων και Γάλλων σπηλαιολόγων και βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ από την Δράμα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Δράμας. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί επίσης μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι σε βάθη 6.500 μέτρων, καθώς και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας σε βάθος 7.100 μέτρων από την επιφάνεια του σπηλαίου.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons