Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πράγα: Το φθινόπωρο γίνεται χρυσή!

Τα τουριστικά γραφεία ετοιμάζουν χριστουγεννιάτικα πακέτα αλλά οι ντόπιοι επιμένουν πως το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να δει κανείς το πραγματικό πρόσωπο της πόλης τους. Γαστρονομία, τέχνη, φύση, αποτελούν αφορμή για ταξίδι πολύ πριν πέσει το πρώτο χιόνι.

Χρώματα και γεύσεις.

Γι’ αυτή την παράσταση δεν θα χρειαστεί ανθρώπου χέρι. Έχει φροντίσει η μητέρα-φύση να ντύσει την Πράγα με ένα χάλκινο, βαθυκόκκινο και πυρακτωμένο πορτοκαλί πέπλο καθώς τα φύλλα των δέντρων αλλάζουν χρώμα και καλύπτουν τα πάντα. Η πόλη των χιλίων οβελίσκων γίνεται τώρα χρυσή. Στο επίκεντρο τα πάρκα: το Petrin στον ψηλότερο λόφο της πόλης και το Letna με υπέροχη θέα στην ανατολική πλευρά της Πράγας και το Βλτάβα.

Για τους ντόπιους όμως, το Φθινόπωρο σημαίνει και κάτι ακόμα. Είναι η εποχή που θα ξεχυθούν στα κοντινά δάση και θα επιδοθούν στο αγαπημένο τους κυνήγι μανιταριών συλλέγοντας τόνους από τα αγαπημένα τους πορτσίνι και άγρια μανιτάρια. Θα βρεθούν στα πιάτα μας να κάνουν παρέα με κυνήγια και ντόπια μήλα και λαχανικά που μόλις έχουν κοπεί από τα μποστάνια. Οι διάφορες μικροζυθοποιίες της πόλης φτιάχνουν ειδικά αυτή την εποχή μπύρες από σίκαλη με βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Είναι το ίδιο το χρώμα της πόλης.

Το κρασί.

Ναι, η Πράγα φημίζεται για τις μπύρες της που καταναλώνονται σε άφθονες ποσότητες όλο το χρόνο. Το Φθινόπωρο όμως, είναι η σειρά του κρασιού να κλέψει την παράσταση. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αμπελώνες της Νότιας Μοραβίας, της κύριας οινοπαραγωγικής περιοχής της Τσεχίας, με φεστιβάλ, γευσιγνωσίες και επισκέψεις σε οινοποιεία. Ακόμα όμως κι αν αρνηθείτε να εγκαταλείψετε την πρωτεύουσα, θα πάρετε εντατικά μαθήματα οίνου στον αμπελώνα της St. Klára του 13ου αιώνα που αποτελεί τμήμα του Βοτανικού Κήπου αλλά και στα wine bars της γειτονιάς Vinohrady της Πράγας (που κάποτε ήταν καλυμμένη με αμπελώνες). Τώρα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε το γλυκό και φρουτώδες κρασί Burčák που έχει υποστεί μερική ζύμωση και πωλείται μονάχα από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο.

Μη χάσετε:

Τη μεγαλύτερη γιορτή κρασιού ανήμερα του St. Martin’s στις 11 Νοεμβρίου. Την τιμητική του έχει το κρασί Svatomartinské, το πρώτο κρασί της νέας σοδειάς. Τα wine bars ανοίγουν από νωρίς σερβίροντας το πρώτο ποτήρι στις 11.11 πμ.

Τα αξιοθέατα:

Αυτή την εποχή δε θα χρειαστεί να παλέψουμε με τα πλήθη για να διασχίσουμε τη Γέφυρα του Καρόλου. Ολόκληρη η πόλη είναι στη διάθεσή μας. Θα περπατήσουμε στα βήματα του αγαπημένου γιου της πόλης, του Φραντς Κάφκα, θα δούμε την ιστορία της να ξετυλίγεται μπροστά μας στην παλιά γειτονιά, θα ανεβούμε στο λόφο του Vysehrad στη νότια πλευρά της πόλης και να δούμε την Πράγα να αναδύεται δεξιά κι αριστερά από τις όχθες του Βλτάβα, θα χαζέψουμε τις αμέτρητες σειρές από τα επιβλητικά καμπαναριά και τους θόλους που υψώνονται στον ορίζοντα.

Αντικρίζουμε την αντανάκλαση του εντυπωσιακού μεσαιωνικού Κάστρου στο ποτάμι ή τη νοσταλγική λάμψη από τα φαναράκια γύρω από πανέμορφο Θέατρο των Τάξεων – όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία Αμαντέους του Μίλος Φόρμαν. Σε κάθε μας βήμα τα μεσαιωνικά και γοτθικά οικοδομήματα συνυπάρχουν με μοντέρνα ξενοδοχεία, γκουρμέ εστιατόρια και trendy μπαρ.

Η μουσική.

Αυτή η πόλη έχει μια σχέση πάθους με τη μουσική, από την όπερα ως τη τζαζ. Στο ιστορικό Θέατρο των Τάξεων, άλλωστε, έγινε στις 29 Οκτωβρίου 1787 η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας “Ντον Τζιοβάννι” με τον ίδιο τον Μότσαρτ να διευθύνει την ορχήστρα. Η Πράγα δεν θα ήταν η Πράγα χωρίς τους ήχους της τζαζ να ξεχύνονται έξω από τα παράθυρα των σπιτιών και των μπαρ, χωρίς τις εκκλησίες με τα κονσέρτα, χωρίς τους πλανόδιους μουσικούς με τα σαξόφωνα και τις τρομπέτες που δίνουν παραστάσεις στις πλατείες και χωρίς τις αφίσες που διαφημίζουν συναυλίες. Τώρα είναι η εποχή που οι μπάντες επιστρέφουν στη σκηνή μετά τη διακοπή του καλοκαιριού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Strings of Autumn πλημμυρίζει κάθε φθινόπωρο την πόλη με ήχους από όλο τον κόσμο, τζαζ και κλασική μουσική.

Πηγή: arttravel.gr

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates