Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα έκανε πρόσφατα το αμερικανικό Conde Nast Traveler, ζητώντας από πρέσβεις διαφορετικών χωρών να επιλέξουν το βιβλίο που θα συνέστηναν να διαβάσει κάποιος που πρόκειται να επισκεφτεί την πατρίδα τους. Αυτές είναι οι απαντήσεις τους λοιπόν. Κάποια από τα προτεινόμενα βιβλία κυκλοφορούν στα ελληνικά, ενώ άλλα μπορούμε να τα παραγγείλουμε στα αγγλικά από το Amazon ή από τα πιο ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της πόλης μας.
Αυστρία: «The Tobacconist», Robert Seethaler.
«Η δράση του τοποθετείται στο 1937, ακριβώς πριν από τη γερμανική κατοχή. Παρακολουθεί τον 17χρονο Φραντς, που μετακομίζει στη Βιέννη να γίνει μαθητευόμενος σε καπνοπωλείο. Η ήρεμη σοφία και η ειλικρίνειά του με άγγιξαν βαθιά», Wolfgang A. Waldner.
Βέλγιο: «War and Turpentine», Stefan Hertmans.
«Ένα βιβλίο για τρεις γενιές Βέλγων, που εστιάζει στην κληρονομιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τους εξαιρετικούς ζωγράφους του Βελγίου. Στη μακρά λίστα για το βραβείο Man Booker 2017, είναι η ιδανική συντροφιά για οποιονδήποτε φίλο της τέχνης και της ιστορίας ταξιδεύει στο Βέλγιο», Dirk Wouters.
Βρετανία: «Εξιλέωση», Ίαν Μακ Γιούαν.
«Κυκλοφόρησε το 2001 και είναι ένας λογοτεχνικός άθλος, που τοποθετείται σε τρεις χρονικές περιόδους: στην Αγγλία του 1935, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην αλλαγή του αιώνα. Η ιστορία αναπτύσσεται γύρω από ένα κατά το ήμισυ αθώο ψέμα, που λέει ένα 13χρονο κορίτσι, ψέμα που καταστρέφει ζωές και διαλύει μια οικογένεια. Αναφέρεται σε κορυφαία ζητήματα -αγάπη, πόλεμος, η εξουσία του παρελθόντος στο παρόν- ενώ συλλαμβάνει τέλεια στιγμές από το πρόσφατο παρελθόν της Βρετανίας, είτε πρόκειται για μια αγγλική αγροικία του μεσοπολέμου είτε για τον τρόμο της εκκένωσης της Δουνκέρκης», Kim Darroch.
Γερμανία: «Why We Took The Car», Wolfgang Herrndorf.
«Είναι για δύο 14χρονα αγόρια, και τα δύο στο περιθώριο της κοινωνίας, το ένα από μεγαλοαστική οικογένεια, το άλλο επαναπατριζόμενο από τη Ρωσία, που “δανείζονται” ένα αυτοκίνητο, κάνουν ένα road trip και αναπτύσσουν μια ασυνήθιστη φιλία», Peter Wittig.
Δανία: «Smilla’s Sense of Snow», Peter Høeg.
«Είναι μια ιστορία μυστηρίου που τοποθετείται στην Κοπεγχάγη. Ένα βιβλίο που θίγει ζητήματα όπως η δανέζικη απέναντι στη γροιλανδική κουλτούρα και τα σχετικά θέματα της γλώσσας και της ταυτότητας», Lars Gert Lose.
Ιρλανδία: «Υπερατλαντικός», Κόλουμ ΜακΚαν.
Η πρέσβειρα Anne Anderson συστήνει τον «Υπερατλαντικό», που αφηγείται τις αλληλοσυνδεόμενες ιστορίες γύρω από τους πρώτους πιλότους που διέσχισαν τον Ατλαντικό το 1919 χωρίς καμία στάση, την επίσκεψη του Frederick Douglass στην Ιρλανδία το 1845-1846 και την ιστορία της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία το 1998.
Ισλανδία: «Independent People», Halldor Laxness.
O πρέσβης Geir H. Haarde συστήνει την ιστορία του βοσκού Guðbjartur Jónsson και του αγώνα του για ανεξαρτησία.
Κολομβία: «Εκατό χρόνια μοναξιά», Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.
Ο πρέσβης Juan Carlos Pinzón προτείνει το «Εκατό χρόνια μοναξιά» (1967), που αφηγείται την πολλών γενεών ιστορία της οικογένειας Μπουενδία.
Μάλτα: «In the Name of the Father (And of the Son)», Immanuel Mifsud.
Ο πρέσβης Pierre Clive Agius συνιστά το βιβλίο που κέρδισε το 2011 το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που διαβάζει το ημερολόγιο που τηρούσε ο πατέρας του όταν ήταν στρατιώτης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που τον ωθεί να επανεξετάσει την προσωπική σχέση που είχε με τον πατέρα του.
Νορβηγία: Η σειρά βιβλίων με τον Χάρι Χόλε, Τζο Νέσμπο.
«Η σειρά Χάρι Χόλε είναι για τον “αντι-ήρωα” Χάρι Χόλε, έναν αφοσιωμένο αλλά απογοητευμένο ντετέκτιβ της αστυνομίας», Kåre R. Aas.
Σουηδία: «Nordic Ways», επιμέλεια Debra Cagan.
«Μια νέα ανθολογία δοκιμίων. Είναι αντιπροσωπευτική και για τις πέντε σκανδιναβικές χώρες. Περιγράφει τη ζωή στον Βορρά από διαφορετικές οπτικές», Björn Lyrvall.
Χιλή: «Το σπίτι των πνευμάτων», Ιζαμπέλ Αλιέντε.
«Σκιαγραφεί το πρόσφατο παρελθόν και αναμνήσεις από την πλευρά ενός γαιοκτήμονα και της κόρης του, συνυφασμένες με κοινωνικά και πολιτικά θέματα της δεκαετίας του ‘70», Juan Gabriel Valdés.
Πηγή: arttravel.gr