Συμμετέχουμε στο πατητήρι. Κάνουμε ποδηλατάδες ανάμεσα στους χρυσοκίτρινους φθινοπωρινούς αμπελώνες και περιμένουμε τα πρωτοβρόχια με την ελαφριά μέθη της νέας σοδειάς στα πιο θρυλικά κελάρια της Ευρώπης.
Τοσκάνη
Ένα road trip στην ιταλική επαρχεία αποτελεί για πολλούς όνειρο ζωής. Ιδανική εποχή για να το πραγματοποιήσει κανείς είναι αυτή. Ο αέρας κουβαλά το άρωμα μούστου και τα αμπέλια έχουν αρχίζει να παίρνουν το γνωστό χρυσοκίτρινο φθινοπωρινό τους χρώμα. Φιδογυριστοί δρομίσκοι ανεβοκατεβαίνουν σε κατάφυτους λόφους με αμπέλια ή πανύψηλα κυπαρίσσια. Τριγύρω μεσαιωνικά κάστρα, πέτρινα σπιτάκια στη μέση του πουθενά, πύργοι μέσα σε απέραντους αμπελώνες. Παντού υπάρχουν μικρά ή μεγάλα οινοποιεία στα οποία θα χτυπήσετε την πόρτα, θα βγάλετε τα παπούτσια σας και θα πάρετε μέρος στο πατητήρι. Η καλύτερη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε με αυτοκίνητο είναι αυτή μέσω της οδού Chiantigiana που ενώνει τη Σιένα με τη Φλωρεντία, η οποία περνά ίσως μέσα από το πιο όμορφο κομμάτι της Τοσκάνης. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε μικρούς παραγωγούς για να προμηθευτεί αγνά κρασιά και να δοκιμάστε όσα περισσότερα μπορείτε. Το ρουμπινί Chianti είναι το πιο δημοφιλές στη Τοσκάνη. Το δυνατό Brunello di Montalcino σερβίρεται σε όλα εστιατόρια και wine bar του Μολτατσίνο. Στο Σαν Τζιμινιάνο με τους 14 πανύψηλους πύργους (από τους 76 που υπήρχαν συνολικά) θα πιείτε το λευκό Vernaccia di San Gimignano που έχει γεμάτη γεύση και ζωηρό άρωμα. Γύρω από το Αρέτσο ωριμάζουν κυρίως μπουκάλια με Chianti Colli Aretini. Οι λόφοι γύρω από Φλωρεντία έχουν Chianti Colli Fiorentini, ενώ τη δική του ομώνυμη ποικιλία έχει και το Μοντεπουλτσιάνο που βρίσκεται στα νότια και ανατολικά της Σιένα. Για όσους αρέσκονται στις πιο γλυκιές και ελαφριές γεύσεις, παντού θα βρουν το αρωματικό Vin Santo. Τους πιο φιλικούς παραγωγούς θα τους βρείτε κοντά στα μεσαιωνικά χωριουδάκια Γκρέβε και Καστελίνα. Εκεί βρίσκεται και το θρυλικό οινοποιείο Vini Gallo Nero όπου παράγεται το Chianti Classico με σήμα τον μαύρο κόκορα.
Ισπανία
Πολλοί δεν γνωρίζουν την ποιότητα των Ισπανικών κρασιών. Κι όμως εδώ βρίσκονται οι μεγαλύτεροι σε έκταση αμπελώνες της Ευρώπης. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, οι ετικέτες τους κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά έναντι της Γαλλίας και της Ιταλίας. Για να το διαπιστώσετε δεν έχετε παρά να διανύσετε τους δρόμους του κρασιού της. Αφήστε πίσω τη Μαδρίτη και κατευθυνθείτε δυτικά προς τη κοιλάδα Ντούρο και τη πόλη Σαλαμάνκα. Αν πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε μια στάση, τότε αυτή θα πρέπει να είναι το οινοποιείο Hacienda Zorita, ένα πρώην μοναστήρι που σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρο οίνου. Μόλις 35 λεπτά από τη Βαρκελώνη, στο Can Bonastre Wine θα μάθετε πως η Καταλονία εκτός από εξαιρετική κουζίνα έχει και ποιοτικά κρασιά, κυρίως τα λευκά ξηρά, αλλά και το αγαπημένο πολλών το φινετσάτο και αφρώδες Cava. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους οινόφιλους έχει η Λα Ριόχα, μια από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας. Εδώ, εκτός από τους απέραντες εκτάσεις με ιδιαίτερα φροντισμένους αμπελώνες, εντυπωσιάζει το design των οινοποιείων- όλα σχεδόν επισκέψιμα. Από τα κελάρια τους βγαίνουν τα καλύτερα ισπανικά κρασιά και μερικά από τα πιο ακριβά της Ευρώπης. Σε όποιο και να βρεθείτε θα τύχετε εξαιρετικής φιλοξενίας. Ενδεικτικά, όμως θα πρέπει να αναφέρουμε το Ysios (www.ysios.com) που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Καλατράβα, το Marques de Riscal δημιούργημα του Φρανκ Γκέρι, αλλά και το εντυπωσιακό Cune (www.cvne.com) που έχει το σχήμα ενός γιγαντιαίου βαρελιού. Εδώ επίσης, βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μουσεία κρασιού στο κόσμο, το Μουσείο της Κουλτούρας του Οίνου – Dinastia Vivanco (www.dinastiavivanco.com) στο χωριό του Μπριόνες.
Πορτογαλία
Οι καλύτερες ποικιλίες της μεγαλώνουν στην Kοιλάδα Ντούρο. Εδώ θα συναντήσετε άγρια άλογα, γραφικά χωριουδάκια, χωρικούς με ψάθινα καπέλα να μαζεύουν τσαμπιά ή να ποτίζουν το μποστάνι τους, αρχοντικά του 17ου αιώνα μέσα σε χιλιόχρονους ελαιώνες, αγροτόσπιτα με παραμυθένιες αυλές και ρουστίκ βεράντες. Το πιο διάσημο κρασί της περιοχής είναι φυσικά το περίφημο Porto, το οποίο θα το βρείτε παντού: από τα πιο μικρά και παραδοσιακά quinta (ντόπια οινοποιεία-ξενώνες μέχρι και τα πιο πολυτελές wine resorts που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τη πόλη Πόρτο, ανακαλύψτε επίσης τις Εβόρα και Μπόρμπα. Η πρώτη μάλιστα είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Πορτογαλίας.
Γαλλία
Όλη η χώρα είναι γεμάτη από αμπελώνες οι καρποί των οποίων καταλήγουν σε μερικά από τα κορυφαία οινοποιεία σε όλο τον κόσμο. Ένας κατεξοχήν λάτρης του κρασιού θα ξεκινήσει την εξερεύνηση από τα νοτιοδυτικά και την επαρχεία του Μπορντώ. Η πλούσια γεύση των σταφυλιών του χρωστούν πολλά στον αλμυρό αέρα που φτάνει από τον Ατλαντικό ωκεανό, αλλά στους δυο ποταμούς που διατρέχουν τις κοιλάδες του. Για να μην μπερδευτείτε μέσα στη μεγάλη πληθώρα των οινοποιείων στο ταξιδιωτικό οδηγό Aviator (www.aviator.com) βρήκαμε tour που ξεκινούν από μόλις €32 κατά το οποίο ντόπιοι θα σας ξεναγήσουν σε μερικά από τα καλύτερα οινοποιεία της περιοχής, θα σας καθίσουν σε γραφικά μπιστρό όπου το κατάλληλο κρασί θα βρει το γαστρονομικό του ταίρι σε ένα τραπέζι στρωμένο με καρό τραπεζομάντηλο. Απαραίτητη στάση το οινοποιείο-θρύλος το Château Smith Haut Lafitte, όπου παράγεται το ομώνυμο κρασί από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Πέρα από τις φάρμες και τα οινοποιεία που θα βρείτε πάρα πολλά, αξίζει να ανακαλύψετε και την πόλη του Μπορντό, η οποία ξεχωρίζει για την γοτθική αρχιτεκτονική της, τα κτήρια του 18ου στα υπόγεια των οποίων τελούνται τελετές γευσιγνωσίας. Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα γαλλικά κρασιά, θα πρέπει να επισκεφτούν επίσης τις επαρχίες της Βουργουνδίας, τη Προβηγκία, αλλά και Καμπανία.
Πηγή: arttable.gr