ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Λίμνη Πλαστήρα: Ανάσταση με γλυκόπιοτο Μεσενικόλα!

Post by: 05/04/2023 0 comments

Το Πάσχα τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα είναι στα καλύτερά τους.Το Πάσχα στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα έχει έντονο το χρώμα της παράδοσης. Και τα χωριά έχουν όλα τα χρώματα της Άνοιξης. Όσοι, τις ημέρες του Πάσχα, θέλουν μόνο “to see and to be seen” θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Η λίμνη δεν έχει να προσφέρει έντονη νυχτερινή ζωή, περαντζάδα με ψηλοτάκουνες γόβες και καμπαρντίνες Burberry ή παρέλαση από καλογυαλισμένα Cayenne. Τα χωριά περιμένουν υπομονετικά τους αληθινούς ταξιδιώτες που αναζητούν την καλή ζωή στην αφτιασίδωτη μορφή της. Ρομαντικά φιόρδ για βόλτες χέρι χέρι κάτω από τις ελατοσκέπαστες πλαγιές, σηματοδοτημένα μονοπάτια  για πεζοπορία  στον καθαρό αέρα στον Μπελοκομύτη, άλογα για ιππασία, hydro bikes και κανό για βόλτες στα ήρεμα νερά της λίμνης, τάματα στους αγίους των τοιχογραφιών της Παναγίας Πελεκητής που μοιάζουν ολοζώντανοι, έτοιμοι να πραγματοποιήσουν κάθε μικρό ή μεγάλο θαύμα αλλά και ολόφρεσκες, ζουμερές πέστροφες με τη συνοδεία του ντόπιου κρασιού Μεσενικόλα. Στα χωριά της λίμνης Πλαστήρα κανείς δεν προσποιείται ότι περνάει καλά. Δεν χρειάζεται εξάλλου αφού εκεί θα είστε ο εαυτός σας. Κατάνυξη, ευλάβεια, χορός, τραγούδι και άφθονο μπρούσκο κρασί.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Archaniotis Vasilis (@archaniotis)

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Λίμνη Πλαστήρα.

    1. Το βράδυ της Ανάστασης στα περισσότερα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα όπως το Μορφοβούνι, το Νεοχώρι και τον Μεσενικόλα, την ώρα που ο παπάς δίνει το Άγιο φως, οι νέοι του χωριού βάζουν φωτιά στον “αφανό”, το ομοίωμα του Ιούδα, μια μεγάλη θημωνιά με κέδρα, και ψέλνουν το “Χριστός Ανέστη”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by vaggelio.st (@vaggelio.st)

    1. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα μετά τον εσπερινό της αγάπης, πηγαίντε στο Μορφοβούνι για να παρακολουθήσετε το έθιμο του διπλού χορού: οι κάτοικοι του χωριού σχηματίζουν τέσσερις χορούς, δύο οι γυναίκες και δύο οι άνδρες. Πρώτος σέρνει το χορό ο παπάς της ενορίας, ενώ οι χορευτές τραγουδούν ένα ειδικό, αναστάσιμο τραγούδι, το “Σήμερα Χριστός Ανέστη”. Σταδιακά, οι δύο κύκλοι των ανδρών και των γυναικών γίνονται ένας, καθώς οι χορευτές σταυρωτά “διπλώνουν” το χορό και μετά τον “ξεδιπλώνουν”.
    2. Κάντε μια βόλτα στα ανατολικά χωριά την δεύτερη μέρα του Πάσχα για να δείτε τα “σιγνά”: μετά την λειτουργία σχηματίζεται πομπή με τα λάβαρα, τις εικόνες, τα εξαπτέρυγα, τον ιερέα και τους ψάλτες, ενώ ακολουθούν οι πιστοί με τις λαμπάδες. Η πομπή κάνει τον κύκλο του χωριού ψέλνοντας το “Χριστός Ανέστη”, ενώ στις εισόδους του χωριού ψέλνονται δεήσεις. Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, ξορκίζεται το κακό.

  1. Κάντε τον απαραίτητο απολογισμό μέσα στη φύση, στο πετρόχτιστο πλάτωμα στη θέση Παλαιομονάστηρο, ανάμεσα στο φράγμα και τον Μπελοκομύτη, στα Ζυγογιαννέικα: μπροστά στα μάτια σας απλώνεται γαλήνια ολόκληρη η λίμνη, ο κάμπος της Θεσσαλίας και τα επιβλητικά βουνά  των Αγράφων.
  2. Συνοδέψτε το πασχαλινό τσιμπούσι με το φημισμένο κρασί Μεσενικόλα. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Μεσιέ Νικολά που, επί Φραγκοκρατίας, έφερε την ξακουστή ποικιλία “Μαύρο Μεσενικόλα” η οποία δεν καλλιεργείται σε άλλη περιοχή της χώρας.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons